Λευκό ελληνικό καλοκαίρι

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι αναμφισβήτητα λευκό. Λευκά αέρινα βαμβακερά ρούχα, λευκά πάνινα παπούτσια, λευκά παναμαδάκια, λευκές τέντες και ομπρέλες, λευκά λινά τραπεζομάντιλα και, φυσικά, λευκά παγωμένα κρασιά.

Γεμίστε πάγο τις σαμπανιέρες τις ζεστές φωτεινές καλοκαιρινές νύχτες! Τα θαλασσινά φαγητά μας απαιτούν τους καλύτερους συντρόφους για το γευστικό τους φλερτ, και τα λευκά κρασιά καμαρωτά καμαρωτά σπρώχνονται και διεκδικούν τη θέση τους στο ποτήρι και στην προτίμησή μας. Λευκά δροσερά κρασιά με ψάρι είναι ένας κλασικός ασφαλής συνδυασμός που τον ξέρουν όλοι. Η απαλή γεύση ενός ψαριού απλά ψητού ή στον ατμό δεν θα σας δημιουργήσει καμία δυσκολία με οποιοδήποτε λευκό ξηρό κρασί – το κρασί που θα επιλέξετε εξαρτάται από την περίπτωση και από το πόσο θέλετε να ξοδέψετε. Οι προκλήσεις αρχίζουν όταν προχωράμε σε πιο ειδικές μαγειρικές, όπως το καταπληκτικό μπουρδέτο ή το αλά σπετσιώτα με ντομάτα, σκόρδο και μαϊντανό, που «ζητάει» ένα φρέσκο παγωμένο κόκκινο κρασί, ένα Ξινομαυρο, ένα Pinot Noir, μια βαρβάτη Σαντορίνη περασμένη από βαρέλι.

Το μεγάλο, λιπαρό, με κρουστή σάρκα ψάρι στα κάρβουνα θα ακολουθήσει στο ερυθρό φλερτ, αλλά η τοπική λαϊκή στάρλετ-φαβορί του καλοκαιριού, η σαρδέλα, κάνει παιχνίδι με οξύτητες και βοτανικότητες και υποκύπτει, τελικά, σε μια παγωμένη καλή ρετσίνα. Τη ρετσίνα δηλώνουν πως αγαπούν και τα τηγανητά ψάρια, για να κολάσουν την «τηγανίλα» που τα συντροφεύει, ενώ τα πιο ακατάδεκτα στρέφονται στην Ντεμπίνα, στον Ροδίτη, στο Sauvignon blanc. Τα πιο φίνα ψάρια, όπως σαργοί, τσιπούρες, λαβράκια, ανοιχτής θάλασσας εννοείται, ταιριάζουν μια χαρά με ένα φρέσκο Chardonnay, ένα κομψό Viognier, αλλά και με χαρμάνια Ασύρτικου χωρίς βαρέλι. Τα όστρακα λατρεύουν τα Gewürztraminer, αλλά και τα πολύ ξηρά και με υψηλή οξύτητα χαρμάνια Ασύρτικο και Μοσχάτο. Και αν η παρέα το αποδέχεται και η τσέπη το αντέχει, τίποτα δεν θα τα ενθουσιάσει περισσότερο από μια λευκή ξηρή non-vintage σαμπάνια. 

Διαλέξτε απλές σαλάτες για να βάλετε δίπλα στα ψαρικά σας, με πρωταγωνιστές βραστά καλοκαιρινά βλίτα, αλμύρα και κολοκυθάκια με λίγο εκλεκτό ελαιόλαδο και χυμό φρέσκο λεμονιού.

Και, φυσικά, θα «ξεψαρίσετε» με λευκόσαρκα ροδάκινα, ζουμερά νεκταρίνια, βερίκοκα και αχλάδια που αναζητούν τα Μοσχάτα της Λήμνου, της Σάμου, της Ρόδου και των Πατρών, παγωμένα σε ποτήρι σαμπάνιας, για να συνθέσουν το τέλειο καλοκαιρινό επιδόρπιο. Αν έχετε πρόχειρο κι ένα Sauternes, μη διστάσετε! Με τα ίδια κρασιά να συνοδεύσετε και τις τάρτες φρούτων, γιατί τώρα το καλοκαίρι καλό είναι να αποφεύγουμε τα βαριά γλυκά με σοκολάτα και κρέμα. Όσο για το παγωτό που κυριαρχεί, απολαύστε το σκέτο ή, αν επιμένετε, κάποιο αφρώδες μοσχάτο θα υπογραμμίσει με φινέτσα την παγωμένη απόλαυση. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή