Με άρωμα γυναίκας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κυρίες των ευβοϊκών αποσταγμάτων και ποτών.

Έχω δύο φίλες, τη Χαρά και την Κατερίνα. Η οινολόγος Χαρά είναι ο «Δρυΐδης» των καρπών και των φρούτων της ελληνικής γης και η νομικός Κατερίνα η «οικονομολόγος» της απόσταξης γεύσεων και αρωμάτων.

Οι αδελφές Χαρά και Κατερίνα Κατσού, ένα δίδυμο χάρης και δημιουργικότητας, είναι αναμφισβήτητα οι δέσποινες των ευβοϊκών (και όχι μόνο) ποτών και αποσταγμάτων.

Είχαν την τύχη ο πατέρας τους, ο κύριος Βασίλης, να έχει ποτοποιία στη Χαλκίδα και το ούζο, το κονιάκ και το βερμούτ που έφτιαχνε να γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία.

Είχαν την τύχη, επίσης, ο κύριος Βασίλης να είναι ένας προοδευτικός και ανοιχτόμυαλος πατέρας, που το 2005 τους έδωσε τα κλειδιά και την ευχή του, θέτοντας στη διάθεσή τους τις συμβουλές του, αν και όποτε τις χρειάζονταν.

Οι εγκαταστάσεις μεταφέρθηκαν στον δρόμο Χαλκίδας-Δροσιάς, στην περιφέρεια της Εύβοιας πάντα, εκσυγχρονίστηκαν πλήρως και να μαστε λοιπόν εμείς σήμερα, να διαβαίνουμε την πόρτα του Avantes Distillery και να βρισκόμαστε σε ένα πρότυπο, πεντακάθαρο αποστακτήριο με άρωμα γυναίκας.

Η παραγωγή προϊόντων αναθεωρήθηκε εκ βάθρων. Το ούζο 100% εξ αποστάξεως, οικογενειακής παράδοσης, με το «μαγικό» άγγιγμα της Χαράς είναι ένα από τα καλύτερα, ίσως το καλύτερο ούζο εκτός Λέσβου.

Η επανάσταση, όμως, είναι στα ποτά. Όλες οι παλιομοδίτικες αντιλήψεις πετάχτηκαν στα ρεύματα του Ευβοϊκού, μαζί με την ιδέα που όλοι είχαμε –και κάποιοι έχουν ακόμα ίσως– για τις μικρές επαρχιακές ποτοποιίες.

Η φιλοσοφία είναι «δημιουργία και όχι απλώς παραγωγή» και μεταφράζεται καθημερινά σε πειραματισμούς με επιλεγμένες πρώτες ύλες, στην καθαρή, ανεπεξέργαστη μορφή τους, που προέρχονται από συνεργασίες με πιστοποιημένους καλλιεργητές.

Ο μικρός «άγριος» κήπος στο πίσω μέρος του αποστακτηρίου αποτελεί τόπο έμπνευσης και πειραματισμών. Πειραματισμών που έχουν πια καταλήξει σε μοναδικά προϊόντα. Ο Χειμωνανθός, με εκχύλιση 12 βοτάνων σε απόσταγμα σταφυλής, με προσθήκη μελιού και φλούδες εσπριδοειδών. Το Gratus, όπου φρέσκες φλούδες από πορτοκάλια, περγαμόντα και νεράντζια εκχυλίζονται σε απόσταγμα σταφυλής και συμπληρώνονται με μέλι πορτοκαλιάς. Εγώ λατρεύω και το Libera liqueur από λεμόνια της Εύβοιας και λεβάντα από τον κήπο του αποστακτηρίου, που πίνεται παγωμένο!

Το επιστέγασμα της επιτυχίας είναι το Grace gin, αποτέλεσμα της συνεργασίας των κοριτσιών με την LKC drinks, δυναμική εταιρεία στον διεθνή χώρο της βιομηχανίας ποτών. Είναι ένα τζιν στου οποίου το αρωματικό δυναμικό συμμετέχουν βότανα και φυτά από την ελληνική γη, με κυρίαρχα την άρκευθο, τον σκίνο, τη μυρτιά, αλλά και το κρίταμο, που φέρνει μνήμες θάλασσας.

Η Χαρά και η Κατερίνα προτείνουν να ανακαλύψουμε πρώτα τις χάρες των ποτών πίνοντάς τα σκέτα, παγωμένα ή με πάγο, κι ύστερα να αφήσουμε τη φαντασία μας να δημιουργήσει κοκτέιλ.■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή