Αρχοντική φιλοξενία και γεύσεις

Αρχοντική φιλοξενία και γεύσεις

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη στην Άκρα Μινώα.

Στο Kinsterna, το νερό οριοθετεί και καθορίζει μια πολυτελή άσκηση αισθητικής, ευγένειας και φιλοξενίας, που στεγάζεται σε ένα οχυρωματικό σύμπλεγμα κτιρίων κρυμμένο μέσα σε 40 στρέμματα αμπέλια, ελιές και μποστάνια.

Ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι, παράλληλα με το αυλάκι του νερού, φθάνουμε στο εκκλησάκι του Αγίου Στεφάνου, στην πηγή και στον παλαιό οθωμανικό πύργο, εκεί από όπου το 1927 διάλεξε ο Κωνσταντίνος Μαλέας να απαθανατίσει τη Μονεμβασία και τους υπερμεγέθεις ευκαλύπτους, αγνώστου ηλικίας, που χαρακτήριζαν και χαρακτηρίζουν ακόμα το αρχοντικό. Εκεί βρίσκεται και η εντυπωσιακή και μοναδική στέρνα, στην οποία οφείλει και την ονομασία του.

Κλείνουμε λίγο τα μάτια και αφήνουμε τη φαντασία μας να τρέξει στους αιώνες και στις ιστορικές στιγμές, να συναντήσει Ελευθερολάκωνες, Φράγκους, Βυζαντινούς, Οθωμανούς να διεκδικούν ακατάπαυστα την κυριαρχία στην περιοχή, για να καταλήξουμε στα γέλια και στις μουσικές από τα μοναδικά πασχαλινά γλέντια της Λίνας Καπιτσίνη, της τελευταίας αρχόντισσας της Μονεμβάσιας, που κατοικούσε εδώ μέχρι τη δεκαετία του 1970. Κι ύστερα ήρθαν η σιωπή και η εγκατάλειψη… Η φύση κατέκτησε αμαχητί το σχεδόν ερειπωμένο κτίριο, οι κολόνες γύρω από την εμβληματική στέρνα υποκλίθηκαν στον χρόνο και κατέρρευσαν, τα οπωροφόρα ξεράθηκαν, τα αμπέλια ξέχασαν τι θα πει κρασί… Μέχρι το 2002, οπότε ο Αντώνης Σγαρδέλης ερωτεύτηκε το μέρος, το αγόρασε κι άρχισε η τιτάνια προσπάθεια να το ξαναφέρει στην αρχική του μορφή. Να δημιουργήσει ένα οχυρωματικό σύμπλεγμα κατοικιών που θα προστάτευε τους προσκεκλημένους του από τη φθορά της καθημερινότητας, προσφέροντας φιλοξενία, αυθεντικά προϊόντα, δίπλα στη φύση της περιοχής, που της ξαναέδωσαν ζωή.

Απέναντι από το συγκρότημα φυτεύτηκαν σε έκταση 30 στρεμμάτων αμπέλια με ελληνικές ποικιλίες, Κυδωνίτσα, Ασύρτικο, Αγιωργίτικο και κυρίως Μονεμβασιά, την εμβληματική ποικιλία της περιοχής που από τους μονοβασιώτικους αμπελώνες κατέκτησε ολόκληρη σχεδόν τη Μεσόγειο, αφού πέρασε από την Πάρο και την Κρήτη, με ονόματα όπως Malvasia, Malvoisie, Malmsey για την αρωματική Μαδέρα.

Επιστρέφοντας στο Kinsterna μετά από αρκετά χρόνια, ξαναβρήκαμε τον σεφ Γιώργο Χάψα σε πολύ μεγάλα δημιουργικά κέφια, τον μετρ Γιάννη Αϊβαλιώτη λαλίστατο και γεμάτο πληροφορίες, όπως πάντα. Τα κοκτέιλ στα μπαρ ανεβασμένα, το σέρβις άψογο και η αγαπημένη μας Έφη Μοσκόφογλου να ρυθμίζει με τον δικό της τρόπο τα πάντα. Βρήκαμε όμως και τα κρασιά του κτήματος, όλα ΠΓΕ Λακωνία, σκάλες ανεβασμένα, να κάνουν γευστικά παιχνίδια με τα πιάτα των καταλόγων. Το Λευκό Κινστέρνα από Μονεμβασιά, Κυδωνίτσα, Ασύρτικο πλημμυρίζει το στόμα και τη μύτη με αρώματα από τα περιβόλια με τα εσπεριδοειδή και δροσερή οξύτητα, ενώ το κόκκινο από Αγιωργίτικο είναι ώριμο και πλούσιο από την πενταετή παραμονή του σε δρύινα βαρέλια. Όσο για το ροζέ ημίγλυκο από Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο και Μαλαγουζιά, ενθουσιάζει παγωμένο τις ζεστές απογευματινές ώρες δίπλα στην πισίνα-ποταμάκι, μαζί με φρούτα από τα περιβόλια του Kinsterna. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή