Ανέβηκα στην πιπερόριζα!

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πικάντικη και νόστιμη «τζιντζεράδα» με μέλι και λεμόνι.

Holy Ginger! Το ανακάλυψα πέρυσι στο αγαπημένο μου μπιστρό Ginger all day  στη Χαλκίδα. Μου έκανε εντύπωση η «συνωνυμία» και ρώτησα τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού, Μιχάλη Μιχαηλίδη, γι’ αυτό. Χωρίς πολλά λόγια σηκώθηκε, πήρε ένα μπουκάλι και σε λίγο γύρισε στο τραπέζι με ένα ποτήρι γεμάτο χοντροσπασμένο πάγο, ένα κίτρινο απαλό ποτό και ένα κλωναράκι μέντα. Ενθουσιάστηκα! Τζίντζερ στην κορύφωσή του, λεμονάτο και με μια υποψία μελένιας γλύκας. Συμπυκνωμένο, πικάντικο, τονωτικό και χαμογελαστό!

Ο Μιχάλης μού εξήγησε πως πρόκειται για ένα μη αλκοολούχο ελληνικό προϊόν που παρασκευάζεται από μέλι ανθέων, φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού και φρεσκοστυμμένο χυμό πιπερόριζας –που στο… χωριό μου το λέμε τζίντζερ–, χωρίς κανένα άλλο πρόσθετο συντηρητικό ή ζάχαρη. Η διαδικασία της ψυχρής εκχύλισης στην παρασκευή του επιτρέπει στα φρέσκα συστατικά να διατηρούν τόσο τη θρεπτική τους αξία όσο και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους. Εντυπωσιάστηκα! Ψάχνοντας λίγο την «ιστορία» του, έμαθα πως ξεκίνησε από μια ιδέα του Γιάννη Τρίμη, που ήθελε να προσφέρει στους φίλους του κάτι νόστιμο, υγιεινό και θρεπτικό στις συναντήσεις και στις βόλτες που αγαπούσαν να κάνουν στη φύση. Όλα ξεκίνησαν από την αγάπη για την πικάντικη πιπερόριζα και τις θεραπευτικές και τονωτικές της ιδιότητες. Ήρθε στη συνέχεια το μέλι και το λεμόνι και η «τζιντζεράδα», όπως την ονόμασε ο δημιουργός της στην αρχή, προκάλεσε ενθουσιασμό σε όσους τη δοκίμαζαν. Επειδή κάπως έτσι ξεκινούν οι πετυχημένες επιχειρήσεις, έτσι ξεκίνησε και η παραγωγή του Holy Ginger.

Συμπυκνωμένο, με το μέλι και το λεμόνι να δρουν ως φυσικά συντηρητικά, το ποτό διατηρείται στο ψυγείο για δύο μήνες και κυκλοφορεί σε διάφορες εμφιαλώσεις από 50 έως 1.000 ml. Τι κάνουμε με αυτό; Βάζουμε 40 ml σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό, το ανακατεύουμε και το απολαμβάνουμε. Το ίδιο γίνεται με αφεψήματα – λουίζα, μελισσόχορτο, καλέντουλα. Εξαιρετικό είναι και με κρύο νερό, ήσυχο ή ανθρακούχο, και παγάκια. Είναι όμως εξαιρετικό όταν συνδυάζεται με λευκά αποστάγματα, όπως ρούμι, βότκα, αλλά κυρίως τζιν. Προσθέστε μισό σφηνάκι στο μαρτίνι σας και ένα στο μοχίτο και θα με θυμηθείτε. Σκέτο με βότκα, πάγο, μία φετούλα τζίντζερ, άλλη μία λεμόνι και ένα κλωναράκι δυόσμο! Πέρυσι τα Χριστούγεννα, επειδή αγαπώ πολύ τα τζίντζερ μπισκότα, έβαλα λίγο στη ζύμη για τα μελομακάρονα και λίγο ακόμα στο σιρόπι που τα μέλωσα, και και έγιναν ανάρπαστα. Και για να μην ξεχνιόμαστε: η πιπερόριζα, το τζίντζερ, έχει αντιφλεγμονώδη και αντιική δράση, τονώνει το ανοσοποιητικό, βοηθάει στη δυσπεψία αλλά και στην απώλεια βάρους, επιταχύνοντας τον μεταβολισμό. Αλλά κυρίως είναι πικάντικο και νόστιμο!■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή