Κρασιά Μπουτάρη… φυσικά

Στρώνοντας τραπέζι με ετικέτες ήπιας οινοποίησης.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γράφαμε στον Οινοχόο πριν από λίγους μήνες: «Syrah χωρίς θειώδη 2018 Μπουτάρη – Κτήμα Μάτσα 4.5*: Eίναι απίστευτο, αλλά ένα Syrah χωρίς βαρέλι μάς άφησε άναυδους με τη συμπύκνωση, το εντυπωσιακό φρούτο, τις μαλακές τανίνες και τη φινέτσα». Δεν ήταν βέβαια μόνο η δοκιμή του Οινοχόου που μας έκανε να γεμίσουμε και να ξαναγεμίσουμε τα ποτήρια μας με το θαυμάσιο Syrah από τη σειρά των Οίνων χωρίς θειώδη του Μπουτάρη, γιατί έτσι κι αλλιώς μας έχει κερδίσει εδώ και χρόνια. Ήταν όμως η αφορμή να δοκιμάσουμε με ενδιαφέρον και περιέργεια τα υπόλοιπα κρασιά της σειράς Βοutari Naturally. Κρασιά που προέρχονται από το κτήμα βιολογικής καλλιέργειας της Ρωξάνης Μάτσα στην Αττική, τους ιδιόκτητους αμπελώνες Μπουτάρη στη Μαντινεία και στο Ντουραμάνι Νεμέας και από τον αμπελώνα συνεργατών στα Γαλλικά, στη Μαρίνα Νάουσας. Το κύριο χαρακτηριστικό των κρασιών χωρίς θειώδη είναι ότι παράγονται με ήπιες, μη παρεμβατικές πρακτικές οινοποίησης, με απουσία θειώδους ανυδρίτη, αποτελώντας έτσι μια ξεχωριστή έκφραση των ποικιλιών από τις οποίες προέρχονται και τονίζοντας την ιδιαιτερότητα του terroir αλλά και της φιλοσοφίας της οινοποίησης. Moσχοφίλερο, Σαββατιανό, Ροδίτης, Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο και Syrah παρελαύνουν στην πασαρέλα Βoutari Naturally. Σκέφτηκα λοιπόν, αφού τα δοκίμασα, να μην αναλωθώ σε περιγραφές τους, αλλά να σας προτείνω κάποια πιάτα, να τα δοκιμάσετε μαζί και να τα ευχαριστηθείτε. Το φρέσκο Ξινόμαυρο δεξαμενής ήταν τέλειο με το κυριακάτικο γιουβέτσι και το επίσης δεξαμενής Αγιωργίτικο με ένα κοτόπουλο με μπάμιες. Με το λαμπερό, φινετσάτο Μοσχοφίλερο τσιμπολογήσαμε τυράκια και spring rolls και με το Σαββατιανό των Μεσογείων από το Κτήμα της Ρωξάνης μια υπέροχη ανοιχτή κολοκυθόπιτα με φέτα. Τέλος, ο κομψός Ροδίτης, επίσης από τον υπέροχο βιο-αμπελώνα της Ρωξάνης, αποδείχτηκε ο καλύτερος μπαλαντέρ για όλα τα καλοκαιρινά λαδερά και για τα «ορφανά» γεμιστά μας. 

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΜΑΤΑ Πριν σερβίρουμε, οι ετικέτες θα μονοπωλήσουν για λίγο το ενδιαφέρον μας. Το οικολογικό χαρτί δίνει αμέσως την εικόνα ενός φιλικού προς το περιβάλλον προϊόντος και η εικόνα συμπληρώνεται με τον συνδυασμό τυπογραφικών στοιχείων παλιάς γραφομηχανής με χειρόγραφη καλλιγραφική γραμματοσειρά, 
που προϊδεάζει για το ότι πρόκειται για προϊόν περιορισμένης κυκλοφορίας, κάτι που επιβεβαιώνεται από τον αριθμό φιαλών που αναγράφεται, μαζί με την τοποθεσία του κτήματος και τον τρόπο οινοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή