Μία ημέρα στο Κτήμα Τσέλεπου

Μία ημέρα στο Κτήμα Τσέλεπου

Μαντινεία η ερατεινή, η μεγίστη, πατρίδα του Μοσχοφίλερου και πεδίο δημιουργίας εξαίρετων οινοποιών.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μας υποδέχτηκαν με κατακόκκινες υποκλίσεις οι κερασιές και η ζωογόνα βλάστηση της Αρκαδίας, ένα πρωινό Σαββάτου με καύσωνα, και μας οδήγησαν στην αγκαλιά του Κτήματος Τσέλεπου στις Ρίζες της Τεγέας. Ένα ποτήρι Amalia brut vintage 2017 φέρνει χαμόγελο στα χείλη και δροσιά στα μάγουλα και η ζεστή αγκαλιά των φίλων κάνει την καρδιά να ξεχειλίζει. Φίλοι από παλιά ο Γιάννης και η Αμαλία Τσέλεπου, πάντα πληθωρικά ανοιχτόκαρδοι και ειλικρινείς, σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι γυρίζεις στο πατρικό σου. Την εικόνα συμπληρώνει η νέα γενιά, ο Άρης και η Ανδριανή Τσέλεπου, κεφάτοι, δημιουργικοί, γεμάτοι νέες ιδέες και έτοιμοι, σεβόμενοι την παράδοση, για καινοτόμες ανατροπές, δίνοντας βάρος στον οινοτουρισμό. Σε αυτή την κατεύθυνση και η νέα αίθουσα φιλοξενίας και δοκιμών, που βρίσκεται εκεί όπου ήταν το πρώτο κτίριο οινοποίησης, το οποίο χτίστηκε πριν από τριάντα χρόνια. Χαρούμενη και ευήλια, συμπληρώνεται από ένα υπόγειο κελάρι με premium χρονιές και ετικέτες, εκεί όπου βρισκόταν κάποτε η πρώτη δεξαμενή του κτήματος. Ενθουσιώδη τα σχόλια στη δοκιμή που ακολούθησε, με το καινούργιο ροζέ Gris de nuit 2020 να κλέβει τις εντυπώσεις και ένα Blanc de gris του 2009 να μας αφήνει άφωνους. «Το Μοσχοφίλερο ακούει καλά τον χρόνο», επισημαίνει ο Γιάννης Τσέλεπος. Το πειραματικό κρασί του Άρη Xmf17, ένα «κόκκινο» σε αρώματα Μοσχοφίλερο, επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά γιατί μας αρέσει τόσο και ακούμε τον Γιάννη να μας εκμυστηρεύεται ότι «θα ήθελα κάποια στιγμή να φτιάξουμε ελαφρά κόκκινα κρασιά από το Μοσχοφίλερο». Το απόγευμα ξεκινήσαμε να γνωρίσουμε το Κτήμα. Ένας μαγικός ενιαίος αμπελώνας 650 στρεμμάτων, που δημιουργήθηκε το 1989 από τον Γιάννη και την Αμαλία. Το ανάγλυφό του σηματοδοτείται από κυπαρίσσια, έλατα, σκίνα, μικρούς λόφους και υποδειγματικά φροντισμένα αμπέλια. Εκεί τα αγαπημένα μας κρασιά γίνονται αμπελοτόπια. Να ο Μαρμαριάς κι ο Κοκκινόμυλος δίπλα στον παλιό νερόμυλο, να κι η Μελισσόπετρα, εκεί δίπλα στον σχιστόλιθο με τα σκίνα. Και στην κορυφή, από το πέτρινο εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνα με το μαρμαρόγλυπτο τέμπλο του Σκόπα, απολαμβάνουμε το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα, ευτυχείς που έχουμε φίλους όπως η οικογένεια Τσέλεπου.

Info
Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθώ στη γαστρονομική πλευρά της επίσκεψης, που επιμελήθηκε η Υακίνθη Τυροβολά και ο Σωτήρης Κούρος. Πρόκειται για δύο νέα παιδιά με αγάπη για τα προϊόντα και τις συνταγές της Αρκαδίας, που μαγειρεύουν «παραδοσιακά» με έναν δικό τους τρόπο που μας εντυπωσίασε. Ιδιοκτήτες του εστιατορίου Villa Incognito στην Τρίπολη, είναι το ζωντανό παράδειγμα του πώς η παράδοση έχει μέλλον λαμπρό. Εντυπωσιακή η λίστα κρασιών! Άλλωστε, η όμορφη Υακίνθη ετοιμάζεται για το diploma WSPC! 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή