Ασυνήθιστες οινικές εμπειρίες

Ασυνήθιστες οινικές εμπειρίες

Οι Άθικτοι Οίνοι της Σάμου είναι κρασιά ειδικού χειρισμού για δυνατούς παίκτες.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ιστορία των φυσικών κρασιών αρχίζει πολύ πίσω, στο τέλος του 19ου με αρχές του 20ού αιώνα, με το Lebensreform (αναθεώρηση ζωής), ένα κοινωνικό μεταρρυθμιστικό κίνημα στη Γερμανία και την Ελβετία. Ένα κίνημα που βλέπει αρνητικές επιπτώσεις από την εκβιομηχάνιση και την αστυφιλία της εποχής και προπαγανδίζει έναν φυσικό τρόπο ζωής, με οργανικές καλλιέργειες, φυτοφαγική διατροφή, άρνηση του καπνίσματος, με δυο λόγια όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φύση. Από τους πιο γνωστούς πρωτεργάτες αυτού του κινήματος είναι ο Rudolf Steiner, που το 1924 έβαλε τις βάσεις για το πρώτο εναλλακτικό κίνημα οργανικής καλλιέργειας». Με αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα λόγια μάς υποδέχτηκε ο Γιώργος Φλούδας της Trinity Wines σε μια ιδιαίτερη παρουσίαση της νέας συνεργασίας της εταιρείας του με τον συνεταιρισμό ΕΟΣ Σάμου, συστήνοντάς μας τους πρωτοποριακούς Άθικτους Οίνους. Κάνοντας ένα βήμα πιο πέρα από τα γνωστά γλυκά και διεθνώς αναγνωρίσιμα κρασιά του, ο δραστήριος ΕΟΣ Σάμου προχωράει σε μια νέα εποχή, με στόχο την ανάδειξη των terroir και της έκφρασης του Μικρού Λευκόρωγου Μοσχάτου σε καθένα από αυτά. Οι Άθικτοι Οίνοι είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, που προσβλέπει να στρέψει τα μέλη του συνεταιρισμού στη βιολογική καλλιέργεια, σε μικρότερες στρεμματικές αποδόσεις, σε παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας πρώτης ύλης, που αντίστοιχα θα δώσει ίδιας ποιότητας κρασιά. 

Ας δούμε όμως λίγο τους Άθικτους, ξεκινώντας από το όνομά τους. Η λέξη «άθικτος» προέρχεται από το αρχαίο ρήμα «θιγγάνω», που σημαίνει «ακουμπάω ελαφρά», ό,τι δηλαδή πρεσβεύει η οινοποιητική φιλοσοφία αυτών των κρασιών, που είναι η ελάχιστη οινολογική παρέμβαση.

Σε μια εποχή που τα natural κρασιά δίνουν και παίρνουν, αφήνοντας πολλά περιθώρια σε παρεξηγήσεις, ομολογώ ότι είμαι πολύ επιφυλακτική όταν ακούω παρόμοιους χαρακτηρισμούς. Έτσι επιφυλακτικά πήγα και στη συγκεκριμένη παρουσίαση. Εκεί όμως με περίμενε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη.

Οι τρεις ετικέτες της σειράς, Προφήτης, Βουνίτης και Ερημίτης, είναι σίγουρα κρασιά ειδικής μεταχείρισης και για ειδικό κοινό που αναζητά οινικές εμπειρίες πέρα από τα συνηθισμένα. Τα κρασιά πρέπει να μεταγγιστούν σε καράφα τουλάχιστον μία ώρα πριν σερβιριστούν, κάτι που τα κάνει αυτόματα κρασιά σπιτιού και εστιατορίου. Πρέπει να κρυώσουν καλά και να έχουν δίπλα τους ένα ταιριαστό πιάτο, όπως αυτά που ετοίμασαν στο ΦΙΤΑ της οδού Ντουρμ για μας. Ξεχάστε λοιπόν ό,τι ξέρετε για τα Μοσχάτα κρασιά κι ελάτε να τα γνωρίσουμε ξανά. Ο Προφήτης (14,5% vol, 14,70 €), με πρώτο βιολί σε στόμα και μύτη το τζίντζερ και το πιπεράτο τελείωμα, ήταν τέλειος δίπλα σε ένα πιάτο με ποσέ αχλάδι, μπλε ελληνικό τυρί και σαλατούλα εσκαρόλ. Ένα ιδιόρρυθμο κριθαράκι με αχνιστά κυδώνια ήταν άριστος συνοδός για τον εντυπωσιακό Ερημίτη (13% vol, 14,70 €), ένα «κόκκινο» κρασί κρυμμένο σε μια λευκή ποικιλία. Δυναμική μύτη με ζωικά και τανίνες και εξαιρετικά φινετσάτο στόμα! Τέλος, ο Βουνίτης (13,5% vol, 14,70 €), με έντονη μύτη που θυμίζει γαλλικά chenin blanc και στόμα με επίγευση λουίζας και λέμονγκρας, ήταν ό,τι έπρεπε για μια πίτα με αρνί και τραχανά.

Το συμπέρασμα είναι ότι κάτι σημαντικό ξεκινάει στον ΕΟΣ Σάμου με την αξιόλογη οινολόγο Ευαγγελία Αργυρού και υπόσχομαι να επιστρέψω! ■ 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή