Χριστουγεννιάτικες επιλογές

Χριστουγεννιάτικες επιλογές

Tα κρασιά που θα πιούμε με τους φίλους μας.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μισή χαρά των Χριστουγέννων κρύβεται στους αγαπημένους φίλους και η άλλη μισή στα κρασιά που θα πιούμε μαζί τους. Ελάτε λοιπόν, βάλτε ένα ωραίο αφρώδες και διαβάστε τι διάλεξα να μοιραστώ τις φετινές γιορτές. 

Για τους σαρκοφάγους εξερευνητές των απολαύσεων, που τρελαίνονται για κυνήγι, σκληρά, πλούσια τυριά, σιγομαγειρεμένα κρεατικά με μπαχαρικά, διαλέγω κρασιά σε όλες τις αποχρώσεις του πορφυρού, με εγγεγραμμένα στο DNA τους αρώματα και γεύσεις και τη μνήμη των ξύλινων βαρελιών της ωρίμανσης. Έξοχα οινοποιημένα Cabernet Sauvignon (Κτήμα Μουσών, Γινιέτς Κατώγι), Μerlot (Julia Κώστα Λαζαρίδη), Syrah (από τον μετρ Απόστολο Μούντριχα), ξεχωριστά Ξινόμαυρα από τη Νάουσα (Κυρ-Γιάννη, Χρυσοχόου, Καρυδά) και το Αμύνταιο (Κτήμα Άλφα). Απαραίτητα Γουμένισσες (Χατζηβαρύτη, Μικρό Κτήμα Τίτος, Αϊδαρίνης) και Αγιωργίτικο (Semeli Grande Reserve, Κτήμα Γαία, Μητραβέλα, Μαύρος Κώνος Στροφιλιά).

Μαυροδάφνη μονοποικιλιακή (Χαριτάτου, Πετρακόπουλου, Παρπαρούση), αλλά και χαρμάνι με Refosco (Κτήμα Μερκούρη). Και βέβαια, κοσμοπολίτικο μοναδικό Tempranillo από το Κτήμα Παυλίδη και Νεγκόσκα, κλασική από το Κατώγι και Carbonique από τη Χλόη Χατζηβαρύτη. 

Για τα λευκά κρασιά, που αρέσουν στις φιλενάδες μου και θα συμπληρώσουν τα τυρένια σουφλέ, τα θαλασσινά αλλά και τη γαλοπούλα, διαλέγω στιβαρά Chardonnay που λοιδορούν τον χρόνο (Γεροβασιλείου, Τσέλεπος, Κατσαρός), για να συνεχίσω ταξιδεύοντας στη Σαντορίνη, για τους λάτρεις της θαλασσινής περιπέτειας (Γαβαλάς, Βενετσάνος, Μπουτάρης, Σιγάλας, Αργυρός). Οι φανατικοί του καλοκαιριού και των αέρινων σουφλέ, που θέλουν στο κρασί εγκλωβισμένα λουλούδια και φρούτα, καλοκαιρινές αναμνήσεις κι εφηβικές μνήμες, μπορούν να απολαύσουν σπάνια και δύσκολα Viognier (Κτήμα Σκούρα), επιλεγμένα με μεγάλη προσοχή Μοσχοφίλερα (Semeli, Τσέλεπος, Σπυρόπουλος, Μπουτάρης), ξηρά χαρμάνια με Μοσχάτο (F και Παραλία Foivos Papastratis), Mαλαγουζιά (Ζαφειράκη, Porto Carras, Ρωξάνη Μάτσα, Γεροβασιλείου). Επίσης Σαββατιανό, το κλασικό και πασπαρτού (Ορειβάτης Ακριώτου, Στροφιλιά). 

Τα φρέσκα επιδόρπια κρασιά πίνονται δροσερά, σαν τα γέλια στο εορταστικό πάρτι παλιών συμμαθητριών (Sweet Muse, Μοσχάτο Ρίου Παρπαρούση, Χρυσογέρακας, Πετρακόπουλος, Sole Βιβλία Χώρα, Samos grand cru).

→ Tip Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στην αγορά των κρασιών. Προτιμώ πάντα τις κάβες, για λόγους καλύτερης συντήρησης και διαχείρισης. Αν καταλήξετε στο σούπερ μάρκετ, φροντίστε να κοιτάτε πάντα τη χρονολογία στην ετικέτα, την καθαριότητα των ραφιών, την τοποθέτηση, τον φωτισμό και τη θερμοκρασία. Οι κάβες που προσωπικά προτιμώ είναι: 
Cellier: Κριεζώτου 1, Σύνταγμα / Λεωφ. Κηφισίας 369, Κηφισιά / Λεωφ. Συγγρού 320 / Λεωφ. Κηφισίας 156, Ψυχικό
Ανθίδης: Π. Ιωακείμ 45, Κολωνάκι
Cava Vinifera: Λεωφ. Κηφισίας 317, Κηφισιά
ΟΑΚ: Αθήνας 7Α Βουλιαγμένη / Λεωφ. Κηφισίας 282, Χαλάνδρι
Faidon’s cava: Αγίου Ιωάννου 28, Βούλα
House of Wine: Εθνικής Αντιστάσεως 40, Χαλάνδρι
Κάβα Kylix: Καρνεάδου 20, Κολωνάκι
Vinoterra: Μαρίνου Αντύπα 74, Ηράκλειο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή