Αναμνήσεις του 2021

Στιγμές της χρονιάς που φεύγει.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επέτειος

→ 21 χρονιές, Μέγας Οίνος του Κτήματος Σκούρα, στιβαρές και περήφανες, για να τιμήσουν τη γεύση της υπομονής, της Επανάστασης, της Ελευθερίας. Πορφυρό, πολύπλοκο, πλούσιο, με πνευματική συντροφιά ένα βιβλίο με 21 ιστορίες του στρατηγού Μακρυγιάννη, «εμφιαλωμένο» σε 1.000 αριθμημένες κασετίνες, στο μπλε και στο κόκκινο, χρώματα της Επανάστασης. Οι περισσότερες διατέθηκαν σε φιλανθρωπική δημοπρασία!
→ 1821, 2021 και 21 χρόνια από τότε που το Κτήμα Κυρ-Γιάννη λανσάρισε το κρασί Παράγκα. Παράγκα Révolution, λοιπόν, εσοδείας 2019, ένα εξαιρετικό blend Syrah και Cabernet Sauvignon, «επαναστατικό», καλοδομημένο και ευέλικτο.
→ Ένα από τα κρασιά που διακρίθηκε μέσα στο 2021 ήταν το F Foivos Papastratis Assyrtiko Muscat, όχι μόνο γιατί επέλεξε ο Λευτέρης Λαζάρου να σερβιριστεί στα ποτήρια των εστεμμένων και μη, διεθνών προσωπικοτήτων στο επίσημο γεύμα της Προεδρίας για τα 200 χρόνια της Επανάστασης, αλλά γιατί, πρωτοεμφανιζόμενο σε διαγωνισμούς, απέσπασε δύο χάλκινα μετάλλια, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στο Decanter Awards στο Λονδίνο.

Αναχωρήσεις

→ Οριστικές και αμετάκλητες. Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης έδυσε ήσυχα ένα φθινοπωρινό βράδυ και η Σελήνη δεν θα ανατείλει ποτέ ξανά στον Πύργο. Γεμάτος ανησυχίες, ιδέες, προτάσεις. Με χιούμορ, πικρό μερικές φορές, κριτικός, αλλά δίκαιος, κουβαρντάς και παλικάρι, κήρυκας της ηθικής της γεύσης. Έφυγε και ο Βασίλης Κουρτάκης. Ένας φινετσάτος, καλλιεργημένος κοσμοπολίτης, που το όνομά του έγινε συνώνυμο της Ρετσίνας, υπερκαλύπτοντας την πολύ σημαντική του δραστηριότητα και επιρροή στα κοινά του οίνου εντός και εκτός συνόρων.

Ας αρχίσουμε πάλι

→ Με επικεφαλής την υπερδημιουργική Σοφία Στάικου, το Κτήμα Σεμέλη στη Νεμέα, εκτός από κρασιά σε υψηλό πάντα ποιοτικό επίπεδο, αποκτά νέο πρόσωπο και προσφέρει στους επισκέπτες ένα υπόδειγμα οινοτουριστικής μονάδας, που σε αφήνει με ανοιχτό το στόμα! semeliestate.gr
→ Νέα πρόεδρος στη ΓΕΝΚΑ Εμπορική ΑΕ ανέλαβε η Ελένη Καρακώστα, στη θέση του αγαπημένου μας Παύλου Καρακώστα, που έφυγε πέρυσι. Με συνεπίκουρο ως διευθύνοντα σύμβουλο τον δραστήριο Τάκη Βλαχογεωργακόπουλο, οι οιωνοί δείχνουν ότι έρχονται πολύ ωραίες μέρες για τα Cellier και εμάς τους οινόφιλους. genkacomm.gr, cellier.gr

Η επίσκεψη

→ Η επίσκεψη στο Κτήμα Τσέλεπου σημάδεψε τη χρονιά μου. Ένας μαγικός ενιαίος αμπελώνας 650 στρεμμάτων, που δημιουργήθηκε το 1989 από τον Γιάννη και την Αμαλία. Το ανάγλυφό του σηματοδοτείται από κυπαρίσσια, έλατα, σκίνα, μικρούς λόφους και υποδειγματικά φροντισμένα αμπέλια. Εκεί τα αγαπημένα μας κρασιά γίνονται αμπελοτόπια. Να ο Μαρμαριάς και ο Κοκκινόμυλος δίπλα στον παλιό νερόμυλο, να κι η Μελισσόπετρα εκεί δίπλα στον σχιστόλιθο με τα σκίνα. Και στην κορφή, από το πέτρινο εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνα, απολαμβάνουμε το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα, ευτυχείς που έχουμε φίλους  σαν την οικογένεια Τσέλεπου: Γιάννης και Αμαλία, πληθωρικά ανοιχτόκαρδοι και ειλικρινείς, και η νέα γενιά, ο Άρης και η Ανδριανή, κεφάτοι, δημιουργικοί, έτοιμοι για καινοτόμες ανατροπές.

Τα καλά νέα

→ Το αισιόδοξο νέο είναι ότι όλους αυτούς τους ατελείωτους μήνες των lockdowns και των κάθε λογής περιορισμών, το κρασί μάς κράτησε πάντα συντροφιά και ίσως αρχίσαμε να πίνουμε και καλύτερα. Έτσι τουλάχιστον δείχνουν τα νούμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή