Βιβλίο: Όταν ο καθηγητής είναι ο Κορτάσαρ

Βιβλίο: Όταν ο καθηγητής είναι ο Κορτάσαρ

Πώς ένα μάθημα λογοτεχνίας μπορεί να είναι ξεχωριστό.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θέλω να σας πω ότι σας είμαι βαθιά ευγνώμων για την αφοσίωση και την προσοχή με την οποία παρακολουθήσατε αυτό που δεν ήταν μάθημα, που ήταν, νομίζω, κάτι πιο πολύ: ένας διάλογος, μια επαφή. Θεωρώ πως είμαστε όλοι πολύ φίλοι. Σας αγαπώ πολύ και σας ευχαριστώ. Και τώρα, ναι, έφτασε η ώρα». Ο Χούλιο Κορτάσαρ έκλεισε με αυτά τα λόγια τον κύκλο των οκτώ μαθημάτων που παρέδωσε στους φοιτητές του Τμήματος Νοτιοαμερικανικών Σπουδών στο Μπέρκλεϊ το φθινόπωρο του 1980. Αυτό σημαίνει ότι ήταν τότε 65 ετών, ότι είχε ολοκληρώσει το συγγραφικό του έργο, ότι ήταν απολύτως καταξιωμένος ακόμα και στο αμερικανικό κοινό και ότι οι φοιτητές που είχαν την τύχη να τον συναναστραφούν εκείνες τις εβδομάδες στην Καλιφόρνια γνώρισαν έναν από τους μεγαλύτερους «σοφούς» της λογοτεχνίας του 20ού αιώνα. Στον θαυμάσιο τόμο Μαθήματα λογοτεχνίας (εκδ. Opera) παρατίθενται απομαγνητοφωνημένα τα οκτώ εκείνα μαθήματα, συμπεριλαμβανομένων των ερωτήσεων των φοιτητών και του ζωηρού μεταξύ τους διαλόγου που εξηγεί γιατί ο συγγραφέας ένιωσε τελικά ότι είχαν γίνει φίλοι. Όσα λέει ο Κορτάσαρ για τη λογοτεχνία, γενικά και τη δική του, όσα λέει για τη ζωή του συγγραφέα, τον ερωτισμό ή το χιούμορ, το Κουτσό, τον Ολιβέιρα και τη Μάγα, τις προθέσεις ή το φανταστικό στοιχείο αποτελούν πραγματικά «μαθήματα». Για συγγραφείς, για κριτικούς, για αναγνώστες. Αλλά πάνω απ’ όλα αξίζει κανείς να διαβάσει αυτό το βιβλίο για την υπέροχη γλώσσα του, τον τρόπο με τον οποίο ο Κορτάσαρ μπορεί να αφηγηθεί το οτιδήποτε και να το μετατρέψει στο πιο συναρπαστικό κάτι.

Βιβλίο: Όταν ο καθηγητής είναι ο Κορτάσαρ-1Τα Μαθήματα λογοτεχνίας κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Opera σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη.  
 

 ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Βιβλίο: Όταν ο καθηγητής είναι ο Κορτάσαρ-2ΠΟΙΗΣΗ
Η συγκλονιστική περίπτωση της Έμιλι Ντίκινσον: επιλογές που καλύπτουν ολόκληρο το έργο της, εισαγωγή που περιγράφει τη μοναδική της περίπτωση, φωτογραφικό υλικό. Το Αυτό είναι το γράμμα μου στην Οικουμένη (εκδ. Πατάκη), με τη φροντίδα του Χάρη Βλαβιανού, είναι μια όμορφη πρόταση ουσιαστικής γνωριμίας με την Αμερικανίδα ποιήτρια. 

Βιβλίο: Όταν ο καθηγητής είναι ο Κορτάσαρ-3ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Ανήμερα των 140ών γενεθλίων της Βιρτζίνια Γουλφ (25/1), η όμορφη σελίδα Blogging Woolf ανάρτησε ένα απόσπασμα του ημερολογίου της που φέρει μια μετα-γενεθλιακή θλίψη εν καιρώ πολέμου, το 1941. Η εσωστρέφεια της στιγμής της παραπέμπει στη δική μας; Ίσως. Τα ημερολόγια της Γουλφ είναι γεμάτα εκπλήξεις.

Βιβλίο: Όταν ο καθηγητής είναι ο Κορτάσαρ-4ΕΚΘΕΣΗ
Υπάρχουν αυτοί που αγαπάνε τη λογοτεχνία, αυτοί που αγαπάνε τους χάρτες και αυτοί που αγαπάνε τους λογοτεχνικούς χάρτες (π.χ. Από το Νησί των θησαυρών του Στίβενσον). Γι’ αυτούς πραγματοποιείται μια σχετική έκθεση, Mapping Fiction, στο ίδρυμα Huntington στις ΗΠΑ. Ενδιαφέρον υλικό στη σελίδα του huntington.org.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή