Οινικές γιορτές στους πρόποδες του Ολύμπου

Οινικές γιορτές στους πρόποδες του Ολύμπου

Η γη της Πιερίας πρωταγωνιστεί στο γαστρονομικό φεστιβάλ που διοργανώθηκε σε ένα χωριό έξω από την Κατερίνη

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξαφνικά το χωριό γέμισε κόσμο. Παιδιά που λαχτάρησαν τους παππούδες και τις γιαγιάδες ήρθαν, όπως κάθε καλοκαίρι. Οι κυρίες του χωριού βάλανε τα καλά τους και βγήκαν στο προαύλιο του σχολείου, δίπλα από την εκκλησία. Τα καφενεία και οι ταβέρνες ξεχείλισαν από επισκέπτες.  Ο Άγιος Δημήτριος Πιερίας, στη βορειοδυτική πλευρά του Ολύμπου, έχει γιορτή. Ο Δήμος Κατερίνης επέλεξε τούτο το όμορφο ορεινό χωριό για να γιορτάσει τη μοναδική ομορφιά της φύσης, την παραγωγή και το πάθος των ανθρώπων για την πιερική γη και τον πλούτο των αγαθών που προσφέρει. Ιδού λοιπόν το πρώτο Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Βουνού και του Δάσους! Παραγωγοί, οινοποιοί, γυναίκες εθελόντριες από συνεταιρισμούς, νέα παιδιά με φρέσκες ιδέες. Όλοι παρόντες, πήραν θέση στο προαύλιο του σχολείου και με καμάρι μάς παρουσίασαν το έργο τους. Τα παιδιά ντυμένα με μπλούζες εθελοντών και οι γυναίκες του χωριού με μαγειρικές ποδιές μάς έδειξαν παραδοσιακές συνταγές, όπως κεφτεδάκια με κουρκούτι, παραδοσιακή χορτόπιτα, μαύρο χοίρο στη γάστρα με μυρωδικά Ολύμπου και φασόλια του χωριού. Παράλληλα, οι πόρτες των ξενοδοχείων της περιοχής ήταν ορθάνοιχτες και οι χαμογελαστοί φιλόξενοι ιδιοκτήτες οργάνωσαν γευστικές δοκιμές κρασιού, μελιού και τοπικών αρωματικών βοτάνων. Πούλμαν που φρόντισε ο δήμος να μεταφέρουν επισκέπτες από την πόλη της Κατερίνης κατέφθαναν συνέχεια, ενώ τα χωριά του Ελατοχωρίου και της Μηλιάς μάς υποδέχτηκαν με οργανωμένες ξεναγήσεις. 

Σταθήκαμε ιδιαίτερα στους πάγκους των κρασιών. Η υπερδραστήρια Άρτεμις Καρασίμου μάς κέρασε ροζέ Montepulciano και ο πάντα γελαστός Απόστολος Κούρτης ένα Oniros 2015, ένα πολύ ενδιαφέρον blend Syrah-Cabernet-Ξινόμαυρου-Αγιωργίτικου. Ενθουσιάστηκα με τις ξεχωριστές ρετσίνες από Ροδίτη και από Syrah του Γιάννη Παντούλη και εντυπωσιάστηκα από την πληθώρα εμφιαλωμένων κρασιών των οινοποιείων Ξηρομερίτη και Ωραία Γη.

Συναντήσαμε την αντιδήμαρχο Μαρία Τερζίδου, με ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό της: «Είναι όμορφο να βάζεις στο επίκεντρο μιας δράσης τους ανθρώπους, τα προϊόντα τους, τη μαγειρική και τις παραδόσεις. Τα Πιέρια Όρη έχουν πολλούς κρυμμένους γευστικούς θησαυρούς κι εμείς που τους γνωρίζουμε αποφασίσαμε φέτος να κάνουμε την πρώτη προσπάθεια να τους αναδείξουμε με μεράκι. Στόχος μας είναι το φεστιβάλ να γίνει ένας θεσμός που θα δώσει κίνητρα στους νέους ανθρώπους του τόπου και θα αποτελεί, κάθε φορά που διοργανώνεται, το ζητούμενο πολλών επισκεπτών με ειδικό γαστρονομικό ενδιαφέρον και γνώσεις».

Για πρώτη φορά, δύο ημέρες φέτος το καλοκαίρι, το βουνό του Ολύμπου και το δάσος στις πλαγιές των Πιερίων και του Τίταρου ήταν πρωταγωνιστές στο δικό τους έργο. Οι δικοί τους άνθρωποι, τα δικά τους προϊόντα έγιναν πόλος έλξης και αφορμή να γνωρίσουμε την Πιερία, που δεν έχει μόνο όμορφες παραλίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή