Στο Κέντρο Επώασης και Συμπεριφορικού Καθορισμού τα βρέφη εκπαιδεύονται μέσω ηλεκτροσόκ. Ο αρμόδιος αναφέρει: «Θα μεγαλώσουν με ένα ενστικτώδες μίσος για τα βιβλία και τα λουλούδια. Μια αποστροφή για τη διανόηση και τη φύση. Τέλειοι εργάτες εργοστασίου». Μάλιστα. Ο Άλντους Χάξλεϊ (γεν. 1894, Σάρεϊ) έγραψε τον Θαυμαστό καινούργιο κόσμο το 1931, έπειτα από ένα ταξίδι στην Αμερική, η οποία του έδωσε τα ερεθίσματα του «καινούργιου», επηρεασμένος επίσης από την οικονομική κρίση, την αναδιαμόρφωση των κοινωνικών δομών στην Αγγλία, τα νέα δεδομένα που έρχονταν από τη Σοβιετική Ένωση και, βεβαίως, τα επιστημονικά άλματα που παρατηρούσε γύρω του. Το άθροισμα των στοιχείων της πραγματικότητας του έδωσε μια ζοφερή εικόνα για το μέλλον: έλεγχος και ανελευθερία.
Ο σημερινός αναγνώστης, βέβαια, έχει κάπως χορτάσει από δυστοπίες και σενάρια καταστροφής (έχουμε μάλιστα ζήσει αρκετές από το 1931 έως σήμερα), οπότε ο κόσμος του Χάξλεϊ δεν λειτουργεί αποκαλυπτικά ούτε μας τρομάζει. Παρ’ όλα αυτά, είναι αδύνατον να μην εντυπωσιαστεί κανείς με την προφητική διάσταση του κειμένου, ειδικά με την παράμετρο της γενετικής· ο τροποποιημένος άνθρωπος που φαντάστηκε ο Χάξλεϊ πριν από σχεδόν έναν αιώνα βρίσκεται στην ατζέντα των σημερινών ανησυχιών. Δύσκολα, πάντως, θα τραβούσα το αντίτυπο από τη βιβλιοθήκη μου για μια γρήγορη επανάληψη, αν δεν υπήρχε η αφορμή της μεταφοράς του μυθιστορήματος σε γκράφικ νόβελ, ένα ελάχιστο δείγμα του οποίου προδημοσιεύεται σ’ αυτή τη σελίδα – θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Οξύ.
Ο Φρεντ Φόρνταμ έκανε τη διασκευή και την εικονογράφηση, αποφεύγοντας εύστοχα τη σκοτεινή του διάσταση και επιλέγοντας έναν ποπ φουτουρισμό που μοιάζει να γεννήθηκε μέσα από ξεθωριασμένους φωσφορούχους μαρκαδόρους. Η παλέτα του ακολουθεί διακριτικά την προβληματική ηθική και τη συναισθηματική παρακμή και συντηρεί την ειρωνεία του τίτλου, τον οποίο, παρεμπιπτόντως, ο Χάξλεϊ δανείστηκε από μια φράση της Τρικυμίας του Σαίξπηρ. Γιατί όλα είναι μια συνέχεια, ειδικά όταν μιλάμε για την ιστορία μιας ιδέας.
☞ Το γκράφικ νόβελ Θαυμαστός καινούργιος κόσμος, σε εικονογράφηση Φρεντ Φόρνταμ και μετάφραση Βασίλη Μπαμπούρη, αναμένεται τις επόμενες ημέρες από τις εκδόσεις Οξύ.