Η μεγάλη γιορτή κρασιού της Σαντορίνης

Η μεγάλη γιορτή κρασιού της Σαντορίνης

Σελήνη Βεντέμα 2023: οι εντυπώσεις μας από τη νέα εποχή ενός θεσμού που μπορεί να φέρει πιο ποιοτικό τουρισμό στη Σαντορίνη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαντηλαριά, Ασύρτικο, Πλατάνι και Αηδάνι
με βάλανε να κουβαλώ από τον Άη Γιάννη.
Πότε θα ξεβεντεμίσουμε να πλύνω τα κοφίνια,
να πάρω την αγάπη μου να πάω στην Αθήνα…

Η κελαρυστή φωνή της σοπράνο Στέλλας Χατζιδάκη γεμίζει ομορφιά την κάναβα του Αγίου Ιωσήφ στο Katikies Garden στα Φηρά, ανοίγοντας την έκθεση κρασιού Σελήνη Βεντέμα 2023. Όλοι οι καλοί παραγωγοί του νησιού παρόντες με τα κρασιά τους, να περιμένουν στις σαμπανιέρες να σου δώσουν τη σπάνια ευκαιρία να δοκιμάσεις όλες τις Σαντορίνες, σε όλες τους τις εκδοχές μαζί, να κρίνεις, να συγκρίνεις. Γέλια, αγκαλιές, χαιρετισμοί, συναντήσεις. Κάθομαι σε μια άκρη με ένα ποτήρι Νυχτέρι του Κτήματος Σιγάλα στο χέρι κι αναπολώ τις Βεντέμες που έχω ζήσει στο παρελθόν, στην παλιά Σελήνη, στον Πύργο. Όταν ξαφνικά σαν να βλέπω τον Γιώργο Χατζηγιαννάκη απέναντί μου, αόρατο από τους υπολοίπους, να σηκώνει το ποτήρι του και να μου χαμογελάει με εκείνο το χαρακτηριστικό κάτω από το μουστάκι χαμόγελό του. Μάλλον εγκρίνει τη νέα εποχή του θεσμού Σελήνη Βεντέμα! Ανανεωμένος, εμπλουτισμένος, ζωηρός, έχει εξελιχθεί σε ένα γεμάτο οινικές και γαστρονομικές εκπλήξεις διήμερο οργανωμένο από τις Katikies, αλλά κυρίως από τον Master of Wine Γιάννη Καρακάση. Το Σάββατο είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε δύο εξαιρετικά master classes. Το πρώτο, «Σαντορίνη vs Βουργουνδία», με συμπαρουσιαστή τον Μαρκ Άντριου, συνιδρυτή των Noble Rot, μας οδήγησε σε ένα ταξίδι αποκάλυψης των αποχρώσεων, των διαφορών, αλλά κυρίως των ομοιοτήτων, οι οποίες κάποιες φορές μάς έμπλεξαν και μπερδέψαμε ένα Chablis με ένα Ασύρτικο! Στο δεύτερο, «Σαντορίνη Νυχτέρι, παρελθόν, παρόν και μέλλον», ο Γιάννης ξεκίνησε μια αναζήτηση της αλήθειας, προσπαθώντας να ξεδιαλύνει το μυστήριο γύρω από το Νυχτέρι, την περίπλοκη ισορροπία μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας, με τη βοήθεια του βετεράνου Πάρη Σιγάλα (Oeno Π) και του Πέτρου Βαμβακούση (οινοποιείο Βενετσάνος). Ακολούθησε ένα γαστρονομικό δείπνο με πιάτα από όλα τα εστιατόρια του ομίλου Katikies, το Selene, το Therasia, το Botrini’s και το Koukoumavlos, με συνοδεία υπέροχων σαντορινιών κρασιών.

Τη δεύτερη μέρα δοκιμάσαμε όλη την παραγωγή του νησιού του 2022 και το βραδάκι βάλαμε τα καλά μας και καθίσαμε στα τραπέζια στο ατμοσφαιρικό αίθριο του ξενοδοχείου, έτοιμοι για ένα γαστρονομικό δείπνο 16 πιάτων, συνεργασία Έκτορα Μποτρίνι και Νίκου Μπίλλη από το Ετρούσκο της Κέρκυρας, σε ένα γευστικό ταξίδι ανάμεσα στο Ιόνιο και το Αιγαίο, το οποίο ο Γιάννης Καρακάσης συνόδευσε με σπουδή με 9 εκλεκτά κρασιά. 

H βραδιά μου έκλεισε με μια σύντομη συζήτηση με τον γενικό διευθυντή του ομίλου, Βασίλη Κουμπή, που με συγκίνησε, γιατί είδα ότι το πνεύμα και οι προσπάθειες του Γιώργου Χατζηγιαννάκη και της  Έβελυν, τόσο για τη Σελήνη όσο και για τη Βεντέμα, είναι παρόντα και οδηγούν τις δράσεις σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύω επίσης ότι η νέα εποχή του θεσμού Σελήνη Βεντέμα αποτελεί ένα εξαιρετικό τουριστικό προϊόν-πακέτο, που ο όμιλος μπορεί να προωθήσει στο διεθνές κοινό του προς όφελος όχι μόνο των ιδίων, αλλά και του νησιού ολόκληρου. Έτσι άλλωστε θα έπαιρνε σάρκα και οστά η δομημένη άποψη του Γιώργου Χατζηγιαννάκη ότι γαστρονομία και τουρισμός είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή