Πού θα φάτε μερικά από τα πιο νόστιμα κρέατα της Βόρειας Ελλάδας

Πού θα φάτε μερικά από τα πιο νόστιμα κρέατα της Βόρειας Ελλάδας

Κρεατικά με σπιτικά μαγειρέματα και έντεχνα ψησίματα σε μια επίσκεψη στο Αρχονταρίκι, στην Καβάλα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Καβάλα εκπλήσσει ευχάριστα με τις επιλογές για καλό φαγητό, αλλά λίγα μαγαζιά τιμούν την εποχικότητα και την εντοπιότητα όσο το Αρχονταρίκι στη Χρυσούπολη. Ο Γιώργος Καρακιόζογλου, ιδιοκτήτης και μάγειρας, μετά από σπουδές στο Food & Beverage Management, αλλά κυρίως μετά από εμπειρία χρόνων στην εστίαση τόσο στην Ελλάδα όσο και εκτός, άνοιξε το Αρχονταρίκι τον Νοέμβριο του 2021, με τη σκέψη να προσφέρει μαγειρευτά και ψητά κρεατικά όπως τα ετοιμάζει στο σπίτι του. Η πρώτη ύλη είναι αυστηρά τοπική και νωπή. «Κατεψυγμένο και εισαγόμενο κρέας δεν μπαίνει στο μαγαζί και, αν δεν υπάρχει διαθέσιμο, απλώς δεν σερβίρεται. Μακάρι να μπορούσα να έχω και φάρμα», λέει ο ίδιος.

Το επισκέφτηκα ένα παγωμένο χειμωνιάτικο βράδυ και με υποδέχτηκε ένας χώρος φωτεινός, λιτός, σαν παλιό καφενείο, ζεστός και φιλόξενος, καθώς και ένα καλωσόρισμα με βραστό, καυτή κρεατόσουπα δηλαδή, σε γενναία μερίδα, πεντανόστιμο ζωμό και τρυφερότατο κρέας, ό,τι πρέπει για να προετοιμάσει το στομάχι και τη διάθεση για τη συνέχεια. Ακολούθησαν κρεατικά στα κάρβουνα, ψημένα με γνώση και επιμέλεια και με ξεκάθαρο προσανατολισμό στις μεσογειακές τεχνικές, που θέλουν το κρεατάκι ζουμερό, με λιγοστές μαρινάδες και προσοχή στο ψήσιμο. Θαυμάσια σε γεύση και ζουμερή η μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα medium-rare, κομμένη όταν πρέπει για να σερβιριστεί σε λεπτές φέτες, αφρός τα αρωματικά κεφτεδάκια (ζητήστε τα με τις πατάτες φούρνου), τα σουβλάκια και τα μικρά κοντοσούβλια με χοιρινή πανσέτα ήταν θαυμάσια ψημένα και χωρίς φιοριτούρες, αναδεικνύοντας την καλή πρώτη ύλη, τα παϊδάκια κοτόπουλου ζουμερά και με ωραία, τραγανή κρούστα. Προτείνω να επιλέξετε και μαγειρευτά με κρέας, όπως τα χοιρινά κότσια με πατάτες σε πήλινο γιουβετσάκι ή στη γάστρα, τη χοιρινή κρασάτη τηγανιά που σερβίρεται με πιλάφι, το τας κεμπάπ στο πήλινο, το γιουβέτσι με το ωραία μελωμένο κριθαράκι, αλλά και το κοτόπουλο με κουσκουσάκι στο πήλινο. Σε συγκεκριμένες περιστάσεις και κάποια Σαββατοκύριακα, μπαίνει μπροστά και σούβλα με κοντοσούβλι και κοκορέτσι. 

Καθετί στο Αρχονταρίκι είναι χειροποίητο, από τα μείγματα των κιμάδων και τις κοπές των κρεατικών μέχρι τις σαλάτες-αλοιφές, τα φύλλα για τις πίτες και τις σάλτσες. Όλα φτιάχνονται από το μηδέν. 

Μην παραλείψετε να συνοδεύσετε τα κρεατικά με την εποχική βραστή σαλάτα, που έρχεται σε μεγάλη πιατέλα και αυτό το διάστημα είναι μια ρουστίκ και πληθωρική σε ποσότητα σύνθεση από μπρόκολο, κουνουπίδι, παντζάρια με τα φύλλα τους και άγρια χόρτα, όλα βρασμένα αλ ντέντε –επιτέλους–, τραγανά και χυμώδη, με τα ζωηρά τους χρώματα και τις διακριτές τους γεύσεις. «Θέλουμε να υπάρχει ποικιλία και συνδυασμός γεύσεων και βιταμινών», λέει ο Γιώργος. «Αν χάσεις τη ζωντάνια του λαχανικού και το παραβράσεις, είναι ανούσιο να το φας, εκτός κι αν απλώς σου αρέσει η γεύση», συμπληρώνει. 

Μικρή και τοπική η λίστα κρασιών και τσίπουρου, κυρίως εμφιαλωμένων. 

Αρχονταρίκι
Μαρίου 2, Χρυσούπολη, Καβάλα, τηλ. 6985-663842
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 12.00-00.00 (Δευτέρα κλειστά)
15-20 €/άτομο (χωρίς ποτό)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή