Μετά τον όλεθρο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τέλος Αυγούστου, αμέσως μετά τις διακοπές, γράφω αυτές τις γραμμές και το μυαλό μου δεν μπορεί να συγκεντρωθεί, πνιγμένο στη φωτιά, στον καπνό, στις φωνές αγωνίας και οργής. Τώρα που στα περισσότερα αμπελοτόπια αρχίζει ο τρύγος και οι παραγωγοί κοιτάζουν με περηφάνια τον καρπό τους, κάποιοι άλλοι νοικοκυραίοι έχουν μόνο μαύρη γη και αποκαΐδια, καρπό των κόπων της ζωής τους. Πώς θα τα καταφέρουν να ανασυγκροτηθούν, να νοικοκυρευτούν… Τρελαίνομαι στη σκέψη.» Αύγουστος 2007, Περιοδικό «Κ», μετά τις καταστροφικές φωτιές στην Αιγιαλεία, όταν κάηκε το οινοποιείο Τετράμυθος. 

Έντεκα χρόνια μετά, το μυαλό δεν μπορεί να χωρέσει την καταστροφή στην Αττική, που μετράει, εκτός των υλικών καταστροφών, ανθρώπινες ζωές, πολλές ανθρώπινες ζωές, που κάνουν την καταστροφή αβάσταχτη.

«Τι σημασία έχουν οι υλικές ζημιές μπροστά στις ανθρώπινες ζωές…» λέει η Αναστασία Φράγκου, μπροστά στο κατεστραμμένο οινοποιείο της στη Ραφήνα.

Γιατί οι υλικές ζημιές αποκαθίστανται. Ο Τετράμυθος βρίσκεται ξανά στην κορυφή των οινικών δημιουργιών, καθώς και τα οινοποιεία της Ηλείας. Άλλωστε, ο οινικός κόσμος έχει αποδείξει ότι στις δύσκολες στιγμές είναι πάντα «όλοι για έναν!». Τα Wines of Athens θα είναι κοντά στην Αναστασία Φράγκου και ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) κινητοποιήθηκε αμέσως ξεκινώντας συλλογή πληροφοριών για άλλα οινοποιεία, που πιθανόν να έπαθαν ζημιές μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Κινέττα, Χανιά και Ραφήνα, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει συναδέλφους οινοπαραγωγούς οπουδήποτε και με όποιο τρόπο χρειαστεί. Ζητά δε από όποιον γνωρίζει κάτι να επικοινωνήσει με e-mail στο [email protected] ή στη σελίδα www.greekwinefederation.gr.

Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ επίσης στην ευαισθητοποίηση του συνεταιρισμού Θηραϊκών Προϊόντων, στη Santo Wines, που καλεί όλα τα μέλη της να βοηθήσουν με κάθε τρόπο, ενώ παράλληλα προσφέρει οικονομική βοήθεια για την αποκατάσταση της μεγάλης καταστροφής στο Λύρειο Παιδικό  Ίδρυμα στον Βουτζά.

Εμείς, χωρίς να μπορούμε να συνέλθουμε από τα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν, προσπαθούμε να χαράξουμε ένα μικρό χαμόγελο στα καπνισμένα από την πίκρα χείλη και προσωπικά δεν βρίσκω τίποτα καλύτερο από το να σας προσφέρω ένα ποτήρι κρασί από την παραγωγή της Αναστασίας Φράγκου, που ελπίζω και εύχομαι να τα καταφέρει και στον φετινό τρύγο να δημιουργήσει τα νόστιμα, τρυφερά κρασιά της.

Σαββατιανό: Φρέσκο, ζωηρό, γοητευτικά αρωματικό, τέλειος συνοδός για τα καλοκαιρινά σαλατικά, τα πουλερικά και τα οστρακοειδή. 7 €

Soul ροζέ: Αγιωργίτικο και Merlot σε ένα χαρούμενο ροζέ κρασί φραουλένιο και κερασένιο, ιδανικό για γεμιστά, μπριάμ, καλοκαιρινά λαδερά. 8 €

Νέηλυς: Το διαχρονικά αγαπημένο μας κρασί! Μια Μαλαγουζιά που έκλεψε τις εντυπώσεις από την πρώτη της εμφάνιση! Ροδάκινα λευκόσαρκα, αχλάδια, λάιμ, γιασεμιά, μπλέκουν σε έναν οινικό κήπο με φρεσκάδα και οξύτητα και φέρνουν στο ποτήρι μας ένα κρασί που πάει με όλα! 10 €

Άλυπος:  Ένα κόκκινο μαλακό κρασί από Merlot-Syrah, για να διώξουμε μακριά τη λύπη! Εύκολο, καθημερινό, φιλικό! 10,10 €

Αναζητήστε τα και πιείτε ό,τι εσείς νομίζετε. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή