Γουμένισσα: Η πόλη του μεταξιού και του κρασιού. Τα μετάξια χάθηκαν (το1984) αφήνοντας μόνο το εντυπωσιακό οικοδόμημα του μεταξουργείου «Χρυσαλλίς», στην είσοδο της πόλης, «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» να θυμίζει το κλέος μιας όχι τόσο μακρινής εποχής. Το κρασί όμως έχει μάθει να αντιστέκεται και να προχωρεί από τον «άριστον οίνον τον της Γκομέντζας λεγόμενον» του 1882, την ξινή Ποπόλκα (Ξινόμαυρο) και την γλυκιά Ποπόλκα (Νεγκόσκα) στα μέσα της δεκαετίας του 1970, όταν ο Γιάννης Μπουτάρης αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα του terroir της περιοχής βάζει τα δυνατά του να πείσει τους Γουμεντσιανούς να καλλιεργήσουν ξανά αμπέλια.
Στον Οινοχόο Δεκεμβρίου επισκεφθήκαμε όλα τα οινοποιεία της Γουμένισσας και δοκιμάσαμε εξαιρετικά κρασιά.
Ο «Οινοχόος» κυκλοφορεί στις 19/12 με την «Καθημερινή» της Κυριακής.