Η «εναλλακτική» Βιέννη σε 15 διευθύνσεις στον χάρτη

Η «εναλλακτική» Βιέννη σε 15 διευθύνσεις στον χάρτη

Ξεχάστε τα βαλς, τον Μότσαρτ, την πριγκίπισσα Σίσι, τον Κλιμτ και τα σνίτσελ. Στη Βιέννη υπάρχουν πολλά περισσότερα να κάνετε και να δείτε πέρα από τα παλάτια και τα επιβλητικά κτίρια

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η όπερα, τα θέατρα, τα μουσεία, τα παλάτια και οι κήποι τους, τα εντυπωσιακά κτίρια γοτθικού ρυθμού. Τα κλασικά καφέ, τα ζαχαροπλαστεία και τα εστιατόρια που σερβίρουν σνίτσελ, το εθνικό πιάτο των Αυστριακών. Αυτά είναι τα κλασικά που θα δει και θα κάνει κάποιος στην πρώτη του επίσκεψη στη Βιέννη, η οποία όμως είναι πολλά περισσότερα από τα τουριστικά στερεότυπα με τα οποία είναι ταυτισμένη. Αξίζει να ανακαλύψετε και τις εναλλακτικές πλευρές της, από τα ιδιαίτερα καφέ και τα μαγαζιά για brunch μέχρι τις γκαλερί σύγχρονης τέχνης και τα πάρκα της.

Όλα τα μέρη όπου συχνάζουν οι εναλλακτικοί και hip Βιεννέζοι βρίσκονται εκτός κέντρου, το οποίο είναι γεμάτο ιστορικά τοπόσημα και έχει παραδοθεί αμαχητί στον τουρισμό. Γύρω από το κέντρο όμως, σε γειτονιές όπως το Neubau, το Mariahilf και το Leopoldstadt θα βρείτε καφέ, μικρά εστιατόρια και ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Ένα από αυτά είναι το KunstHausWien (Untere Weissgerberstrasse 13, kunsthauswien.com), το μουσείο που στεγάζει έργα του Βιεννέζου καλλιτέχνη και αρχιτέκτονα Friedensreich Hundertwasser. Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον ίδιο με χαρακτηριστική την έλλειψη ευθειών γραμμών, τα κυματιστά δάπεδα και τα έντονα χρώματα. Θυμίζοντας λίγο τον Καταλανό Γκαουντί, ο Hundertwasser υπερασπιζόταν την ελευθερία στην έκφραση και την επιλογή υλικών, προσθέτοντας στο μανιφέστο του και την προστασία του περιβάλλοντος. 

Η «εναλλακτική» Βιέννη σε 15 διευθύνσεις στον χάρτη-1
Το Prater, το πάρκο που φημίζεται για το λούνα παρκ του.

Περίπου 400 μέτρα από το μουσείο, βρίσκεται το Hundertwasser Village, ένα ιδιότυπο εμπορικό κέντρο που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας και στεγάζει καφέ και μαγαζάκια και απέναντι βρίσκεται το πιο γνωστό του έργο, το συγκρότημα κατοικιών Hundertwasserhaus. Από εδώ το Donaukanal, το κανάλι του Δούναβη που διασχίζει την πόλη απέχει λίγα λεπτά με τα πόδια. Περπατήστε κατά μήκος του καναλιού και περάστε απέναντι για να φτάσετε στο Prater, το μεγάλο πάρκο που φημίζεται για το λούνα παρκ του. Δεκάδες δραστηριότητες είναι διαθέσιμες για μικρούς και μεγάλους και θα δείτε τον περισσότερο κόσμο να κατευθύνεται στην τεράστια ρόδα που λειτουργεί από το 1897 και προσφέρει ωραία θέα στην πόλη. Αν το λέει η καρδιά σας, στο πάρκο λειτουργεί και indoor skydiving (Windobona Indoor Skydiving, Prater 38A, windobona.at) όπου με τη βοήθεια αεροσήραγγας θα νιώσετε ότι πετάτε.

Δίπλα στο πάρκο βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Οικονομικών και Επιχειρήσεων, τη βιβλιοθήκη του οποίου σχεδίασε η φημισμένη αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ. Γυρνώντας προς το κανάλι του Δούναβη και το κέντρο της Βιέννης, κατά μήκος της οδού Praterstrasse, θα βρείτε πολλά καφέ και εστιατόρια. Το Balthasar (Praterstrasse 38) σερβίρει speciality coffee με σεβασμό στους μικρούς παραγωγούς και στην αειφορία των περιοχών από τις οποίες προέρχονται οι κόκκοι. 

Η «εναλλακτική» Βιέννη σε 15 διευθύνσεις στον χάρτη-2
Το Mumok, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Βιέννης.

Στην άλλη πλευρά της πόλης, δυτικά του κέντρου, ξεκινήστε από το Mumok, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Βιέννης (Museumsplatz 1, mumok.at, τώρα το μουσείο είναι κλειστό για ανακαίνιση, θα ανοίξει στις 6 Ιουνίου). Οι συλλογές του συγκεντρώνουν έργα Αυστριακών αλλά και ξένων καλλιτεχνών του 20ού και του 21ου αιώνα και παρουσιάζει συχνά περιοδικές θεματικές εκθέσεις. Λίγο πιο δυτικά βρίσκεται το Westlicht (Westbahnstrasse 40, westlicht.com), μουσείο αφιερωμένο στην τέχνη της φωτογραφίας. Από τις 360 κάμερες όλων των εποχών μέχρι τις εκατοντάδες φωτογραφίες που κρέμονται στους τοίχους και τις περιοδικές εκθέσεις, το μουσείο συγκεντρώνει πλήθος ψαγμένων και κουλ δημιουργών που ασχολούνται με τη βίντατζ φωτογραφία, γυρνώντας την πλάτη στο Instagram και στις κάμερες των κινητών τηλεφώνων.

Από το Momuk μέχρι το Westlicht εκτείνεται μια περιοχή γεμάτη καφέ, μπαρ και εστιατόρια. Το Erich (Neustiftgasse 27) σερβίρει nachos, σάντουιτς, σαλάτες και bowls μαζί με καφέ, μπίρα και κρασί. Στο Bruder (Windmuhlgasse 20) θα πάτε για το τουίστ σε κλασικά αυστριακά πιάτα, όπως το λουκάνικο που σερβίρεται μέσα σε αλμυρό εκλέρ και για την μεγάλη επιλογή σε κοκτέιλ. Το Cafe Kandl (Kandlgasse 12/2) έχει ένα σφιχτό και επιλεγμένο μενού με υλικά εποχής και μεγάλη επιλογή σε κοκτέιλ και ποτά. Για brunch, αναζητήστε το Café Zehnsiebzig (Burggasse 68/1) που σερβίρει από ομελέτες και τοστ με αβοκάντο και χούμους, μέχρι γκρανόλα και πόριτζ.

Μερικές βιεννέζικες διευθύνσεις ακόμα

Το Klyo (Uraniastraße 1) πάνω στο κανάλι του Δούναβη, σερβίρει καφέ, brunch, μπέργκερ και κοκτέιλ. Το COP – Collection of Produce (Biberstraße 8) δίνει έμφαση στους παραγωγούς των πρώτων υλών, οι οποίοι αναφέρονται ονομαστικά στο μενού, το οποίο αλλάζει καθημερινά ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά. Το Hildebrandt Café (Laudongasse 15-19) ξεχωρίζει για την ωραία αυλή του και τη διακόσμηση. Προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε πρωινό και brunch και λίγα ελαφριά πιάτα μαζί με κρασί ή κοκτέιλ. Στο Café Frida (Payergasse 12) θα βρείτε funky διακόσμηση, μπουρίτο, μπέργκερ και brunch.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή