Ενα Σαββατοκύριακο στη μοναδική Λίμνη Πλαστήρα

Ενα Σαββατοκύριακο στη μοναδική Λίμνη Πλαστήρα

Ανάμεσα σε βουνοπλαγιές, η λίμνη Πλαστήρα και τα γύρω χωριά είναι ιδανικός προορισμός για μια σύντομη απόδραση στη φύση

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ασάλευτη επιφάνεια της λίμνης όπου αντανακλώνται ο ουρανός και τα σύννεφα διαταράσσουν μόνο μικρά βαρκάκια και υδροποδήλατα. Ζευγάρια, οικογένειες και παρέες έρχονται από την πόλη στη λίμνη Πλαστήρα για να διασκεδάσουν και να χαλαρώσουν.

Η τεχνητή λίμνη δημιουργήθηκε το 1959, όταν κατασκευάστηκε το φράγμα που συγκρατεί τα νερά του ποταμού Ταυρωπού. Τα λιγοστά χωριά που βρίσκονταν εδώ, στους πρόποδες των δυτικών Αγράφων, ήταν δυσπρόσιτα και απομονωμένα. Σιγά σιγά, με τα χρόνια, η περιοχή άρχισε να αναπτύσσεται και η φυσική ομορφιά του τόπου διαδόθηκε από στόμα σε στόμα. Εκτός από την ίδια τη λίμνη Πλαστήρα, το πλούσιο ελατόδασος και τα ορεινά μονοπάτια είναι επιπλέον λόγοι για να οργανώσετε ένα σαββατοκύριακο εδώ.

Ενα Σαββατοκύριακο στη μοναδική Λίμνη Πλαστήρα-1
Η Καζάρμα, μία από τις κορυφές των Αγράφων. (Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος)

Αξίζει να ανεβείτε στις πλαγιές του βουνού Βουτσικάκι. Σε υψόμετρο 1.536 μέτρων λειτουργεί το ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων. Περιτριγυρισμένο από έλατα, το καταφύγιο διαθέτει ένα πολύ μεγάλο τζάκι. Καθίστε αναπαυτικά στη ζεστασιά και απολαύστε τα παραδοσιακά πιάτα που ετοιμάζει η κουζίνα.

Από το καταφύγιο ξεκινούν πολλά μονοπάτια αν θέλετε να εξερευνήσετε το βουνό. Πεζοπορικές διαδρομές ξεκινούν και από το χωριό Φυλακτή, μπορείτε μάλιστα να προσεγγίσετε και μία από τις κορυφές των Αγράφων, την Καζάρμα, στα 1.977 μέτρα υψόμετρο, με μοναδική θέα στη λίμνη.

Ενα Σαββατοκύριακο στη μοναδική Λίμνη Πλαστήρα-2
Κατά μήκος της όχθης της λίμνης προσφέρονται πολλές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. (Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος)

Αν σας αρέσει περισσότερο η οδήγηση, μπορείτε να φτάσετε μέχρι το εντυπωσιακό φράγμα και να το παρατηρήσετε από ψηλά. Στο δρόμο για το φράγμα, κάντε μια μικρή παράκαμψη, ακολουθώντας τις πινακίδες για το «Παρατηρητήριο» της λίμνης. Είναι ένα σημείο με υπέροχη θέα στη λίμνη Πλαστήρα.

Κατά μήκος της όχθης της λίμνης προσφέρονται πολλές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, από ιππασία και κανό, μέχρι υδροποδήλατο και SUP. Για πληροφορίες, επικοινωνήστε με την εταιρεία δραστηριοτήτων Tavropos (τηλ. 6977-740066, tavropos.com) και με τη Φάρμα Ζαμπέτα (τηλ. 24410-92855, lakeplastira.gr).

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ενα Σαββατοκύριακο στη μοναδική Λίμνη Πλαστήρα-3
Montanema Handmade Village (Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος)

Σε απόσταση μικρότερη των 10 χλμ. από τη λίμνη, βρίσκεται ένας από τους πιο φιλόξενους ξενώνες της Ελλάδας, το Montanema Handmade Village (Ανθοχώρι Καρδίτσας, τηλ. 24450-45220, montanema.gr). Φωλιασμένο πάνω από τη χαράδρα, προσφέρει αυτόνομα σπίτια με τζάκι, πολλές δραστηριότητες και υπηρεσίες σπα. Στο Kazarma Lake Resort & Spa (Καλύβια Φυλακτής, τηλ. 24410-92290, kazarma.gr) θα έχετε ωραία θέα στη λίμνη από το μπαλκόνι του δωματίου σας και ευκολία πρόσβασης σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος. Αν θέλετε να βλέπετε τη λίμνη από την ανατολική πλευρά, μια καλή επιλογή είναι το Titagion Hotel (Άγιος Αθανάσιος Λαμπερού, τηλ. 24410-94660, hoteltitagion.gr) που διαθέτει ευρύχωρα και κομψά δίκλινα, τρίκλινα δωμάτια και σουίτες. Στο Αιολίδες Hotel (Καλύβια Πεζούλας, τηλ. 24410-92966, aiolides.gr) θα εκτιμήσετε τη ζεστή ατμόσφαιρα του δωματίου με το τζάκι, τις ξύλινες οροφές και τα σιδερένια κρεβάτια με ουρανό.

ΦΑΓΗΤΟ

Ενα Σαββατοκύριακο στη μοναδική Λίμνη Πλαστήρα-4
Φαγοτόπι (Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος)

Η ταβέρνα Κορκοτάρας (Φυλακτή, τηλ. 6937-320969) στο μικρό χωριό Φυλακτή, 5 χλμ. από τη λίμνη, είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που σερβίρει πεντανόστιμα παϊδάκια, πατάτες τηγανητές κομμένες στο χέρι και άλλα ψητά της ώρας σε λογικές τιμές. Στο 903 (Πεζούλα, τηλ. 24410-92000), που δανείζεται το όνομά του από το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται, σερβίρουν ψητά της ώρας αλλά και χοιρινό κότσι, σουτζουκάκια σμυρνέικα και χορταστικές σαλάτες. Πιο κοντά στη λίμνη, στο Φαγοτόπι (Καλύβια Πεζούλας, τηλ. 24410-92998) δημιουργούν με ντόπια υλικά πρωτότυπα πιάτα, όπως τη σαλάτα με κολοκυθάκια και τσαλαφούτι, την πανσέτα με φάβα Καρδίτσας και το αγριογούρουνο.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Από Αθήνα: Η απόσταση είναι 332 χλμ. και θα χρειαστείτε περίπου 4 ώρες. Τα διόδια θα σας κοστίσουν 34 ευρώ μετ’ επιστροφής και για βενζίνη υπολογίστε περί τα 100 ευρώ μετ’ επιστροφής.

Από Θεσσαλονίκη: Η απόσταση είναι 244 χλμ. και θα χρειαστείτε περίπου 2 ώρες. Τα διόδια θα σας κοστίσουν 19 ευρώ μετ’ επιστροφής και για βενζίνη υπολογίστε περί τα 70 ευρώ μετ’ επιστροφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή