Η Αθήνα του φωτός, η Αθήνα του σκότους

Η Αθήνα του φωτός, η Αθήνα του σκότους

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Αθήνα ανακαλύπτει εκ νέου τη μαγική επίδραση της φωταγώγησης. Τη νύχτα η πόλη μεταμορφώνεται και η εορταστική εμπειρία των ημερών έδειξε για μία ακόμη φορά ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από αυτή τη σκηνοθεσία και την επικροτεί. Τους τελευταίους μήνες είδαμε τον νέο φωτισμό στα μνημεία της Ακροπόλεως, στον Ναό του Ηφαίστου, στο μνημείο του Φιλοπάππου, στα γλυπτά του Ζαππείου…

Η αποδοχή είναι θετική και η Αθήνα πολλά έχει να ωφεληθεί από την εξάπλωση αντίστοιχων μελετών φωτισμού. Η εμπειρία από τον φετινό χριστουγεννιάτικο φωτισμό έδειξε πως η ασφαλής επιλογή για μια παραδοσιακή φαντασμαγορία στο Σύνταγμα, στη Βασιλίσσης Σοφίας, στη μισή Πανεπιστημίου αλλά και στην Ομόνοια, έδωσε χαρά στον κόσμο αλλά ταυτόχρονα αποκάλυψε τη βαθιά διχοτόμηση της Αθήνας.

Η Αθήνα του φωτός και η Αθήνα του σκότους συμβιούν όχι σε απομακρυσμένες περιοχές αλλά ανάμεσα στην Ομόνοια και στο Σύνταγμα. Αδυνατώ να κατανοήσω τον λόγο, αλλά κομμάτια του κέντρου που θα έπρεπε φέτος να βοηθηθούν, αφέθηκαν βυθισμένα στη μελαγχολία του σκότους.

Η Σταδίου, επί παραδείγματι, τι πιο απλό να σκεφτεί κανείς να την πλημμυρίσει με εορταστικό φως και να μην την παρατήσει έτσι όπως τη βρήκε, με έρημες, σκοτεινές και ρυπαρές προσόψεις. Από την Ομόνοια ώς την οδό Κολοκοτρώνη, η οδός Σταδίου είναι τη νύχτα σκοτεινή και απωθητική. Ακόμη και η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει σκεφτεί να φωτίσει την πτέρυγα της Σταδίου. Η Κοραή, στον άξονα Τριλογίας-Κλαυθμώνος, μια σκοτεινή τρύπα.

Η Κλαυθμώνος, το νέο στέκι εξαρτημένων από ουσίες, έχει πασπαλιστεί με γιρλάντες. Αλλά αν πάει κανείς και στην Πανεπιστημίου, εκεί σηκώνει τα χέρια ψηλά. Η Τριλογία είναι στα χειρότερά της. Αδιανόητο; Και όμως αληθινό. Ειδικά, το Πανεπιστήμιο είναι τόσο κακοφωτισμένο που δεν μπορεί να πιστέψει κανείς ότι αυτό που αντικρίζει ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Αντί να είναι η Τριλογία το καύχημα, το στέμμα και το διαβατήριο της νεότερης Αθήνας, παραμένει ένα σημείο προς αποφυγή. Δεν αρκεί η φωταψία στο Σύνταγμα. Ούτε η βελτίωση στην πλατεία Ομονοίας όταν ανάμεσα υπάρχουν σκοτεινές χαράδρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή