ΠΟΛΗ

Το σπίτι του Τσαρούχη στο Μαρούσι, σαν ζωντανή ακουαρέλα, ξαναζεί χάρη στην documenta

Το σπίτι του Τσαρούχη στο Μαρούσι, σαν ζωντανή ακουαρέλα, ξαναζεί χάρη στην documenta

Σαν ένα ανοικτό εργοτάξιο ιδεών, όπου η υπόσχεση της αναγέννησης τυλίγει κάθε γωνιά, το σπίτι του Γιάννη Τσαρούχη στο Μαρούσι είναι ένας τόπος που μας περιμένει. Εχει ανοίξει στο φως της άνοιξης και κρατάει το ημίφως που το κάνει ξεχωριστό, με όλη την ατμόσφαιρα άθικτη. Είναι ένας βραχίονας της documenta 14, που στον προϋπολογισμό της είχε προβλέψει και ένα κονδύλι για μια πρώτη φάση αποκατάστασης του σπιτιού της οδού Πλουτάρχου 28, στο Μαρούσι, στη σκιά των πεύκων. Στρατηγικός συνεργάτης σε αυτήν τη φάση των εργασιών είναι το αθηναϊκό αρχιτεκτονικό γραφείο CF Company, των Στέλιου Κούτσικου και Στάμου Φαφαλιού, που με μεγάλο σεβασμό και σοβαρές προτάσεις εισήλθε σε αυτόν τον χώρο που φέρει ανεξίτηλο ώς σήμερα το ίχνος του Γιάννη Τσαρούχη.

«Η πρότασή μας ήταν να παραμείνει το σπίτι σε διαδικασία ανοιχτού εργοταξίου όσο διαρκεί η έκθεση και προσέρχεται το κοινό», λέει ο αρχιτέκτων Στάμος Φαφαλιός. «Σε αυτό συμφώνησε αμέσως ο Ανταμ Σίμτσεκ, ο οποίος μας εξέπληξε ευχάριστα με τις γνώσεις του για τον Τσαρούχη, τον Πικιώνη και την ελληνική δημιουργία». Η CF Company εισήλθε στο σπίτι του Τσαρούχη αξιοποιώντας τα χρήματα που είχε εξασφαλίσει η documenta για την πρώτη φάση εργασιών: στεγανοποίηση, επισκευή πρόσοψης και στέγης, ανελκυστήρας. Το μεγάλο δωμάτιο του ορόφου κρατήθηκε περίπου ως είχε, «δεν έπρεπε να αγγιχτεί πολύ, είναι εμποτισμένο από τον ίδιον τον Τσαρούχη», λέει ο Στάμος Φαφαλιός.

Στο ισόγειο, αριστερά, υπάρχει η έκθεση με τα σχέδια της αποτύπωσης του σπιτιού και τις προτάσεις για την πλήρη και οριστική αποκατάστασή του, εφόσον υπάρξουν χορηγοί. Ο κήπος έχει οργανωθεί πολύ καλύτερα, έγινε «προορισμός» και αυτός για στιγμές ηρεμίας και δυνατότητα για ένα καφέ και παραδοσιακά γλυκά της εταιρείας Citrus, ενώ υπάρχει και πωλητήριο. Αν βρεθεί χορηγία όσο διαρκεί η documenta και είναι το σπίτι υπό επισκευή από την CF Company, οι εργασίες μπορούν να συνεχίσουν χωρίς διακοπή. Τα ξύλινα παράθυρα πρέπει να αντικατασταθούν, αλλά η ιδέα είναι ότι «κρατάμε όσα μπορούμε». Ο Στάμος Φαφαλιός, που έζησε αυτήν την περίοδο το σπίτι του Τσαρούχη, μοιράζεται την εντύπωση που του προξένησε. «Αν ζούσε, θα ήταν ο πιο σύγχρονος ζωγράφος. Στο σπίτι είχε δημιουργήσει κρυψώνες για τα τελάρα και περάσματα για το δώμα αποφεύγοντας τη διέλευση από το ατελιέ». Είναι ένα σπίτι ατμόσφαιρας.

Ο Τσαρούχης αγόρασε το οικόπεδο στο Μαρούσι (κοντά στην Πεύκη) με μια πρώτη μαγιά από έργα που πούλησε στο Παρίσι το 1961. Μια παραγγελία του Καλλιγά τον βοήθησε αργότερα να συμπληρώσει το ποσόν. Τα τελευταία 50 χρόνια, το σπίτι υπάρχει σαν μια ζωντανή τσαρουχική ακουαρέλα.