Διατροφή: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος από έλλειψη λιπαρών Ω3 σε σχέση με το κάπνισμα

Διατροφή: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος από έλλειψη λιπαρών Ω3 σε σχέση με το κάπνισμα

Το προσδόκιμο βίου στην Ιαπωνία είναι πέντε έτη μεγαλύτερο χάρη στον υψηλό δείκτη Ωμέγα 3

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απουσία των πολύτιμων λιπαρών Ω3 από τη διατροφή μας μπορεί να είναι πιο επιβλαβής και από το κάπνισμα, ισχυρίζεται επιστημονική έρευνα στον Καναδά, τονίζοντας τη σημασία κατανάλωσης ψαριών όπως οι σαρδέλες και οι σολομοί.

Η έρευνα με επικεφαλής τον δρα Μάικλ ΜακΜπέρνι του Πανεπιστημίου Γκουέλφ στον Καναδά επισημαίνει ότι ενώ το κάπνισμα αφαιρεί κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια από τη ζωή του ανθρώπου, η έλλειψη των λεγόμενων «καλών λιπαρών» συντομεύει τη ζωή κατά πέντε έτη.

Τα λιπαρά Ω3 είναι γνωστό ότι ενισχύουν τη λειτουργία της καρδιάς και περιορίζουν τις θρομβώσεις στο αίμα.

Ένα καλό επίπεδο των λιπαρών αυτών είναι το 8% στις μεμβράνες των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ μεταξύ 4% και 8% είναι μέτριο και κάτω από 4% επικίνδυνα χαμηλό. Έρευνες έχουν δείξει ότι ενώ η Ευρώπη και οι ΗΠΑ μάχονται να κρατηθούν οριακά πάνω από το 4%, στην Ιαπωνία το ποσοστό του δείκτη Ωμέγα 3 είναι πάνω από 8%.

Διατροφή: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος από έλλειψη λιπαρών Ω3 σε σχέση με το κάπνισμα-1
Φωτ.: Omegaquant

«Αξίζει να προσέξει κανείς πως στην Ιαπωνία το μέσο προσδόκιμο ζωής είναι πέντε έτη περισσότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κατά μέσο όρο ο δείκτης είναι το 5% περίπου», δηλώνει ο δρ ΜακΜπέρνι.

Δείτε επίσης:

«Επομένως ουσιαστικά οι διατροφικές επιλογές που αλλάζουν τον δείκτη Ωμέγα 3 μπορούν να επιμηκύνουν την ανθρώπινη ζωή, καθώς μαζί με το κάπνισμα είναι οι παράγοντες που είναι ευκολότερο να ελεγχθούν», προσέθεσε ο καθηγητής του καναδικού πανεπιστημίου.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην έγκυρη αμερικανική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, ισχυρίζεται ότι η μέτρηση των δεικτών λιπαρών μπορεί να βοηθήσει τον υπολογισμό της διάρκειας ζωής ενός ανθρώπου όσο και οι συνήθεις παράγοντες κινδύνου.

Πηγή: Daily Mail, Omegaquant

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή