Πόσο νερό πρέπει να πίνετε καθημερινά;

Πόσο νερό πρέπει να πίνετε καθημερινά;

Πίνετε την κατάλληλη ποσότητα νερού, αφού ακούσετε τα μηνύματα που σας στέλνει το σώμα σας.

πόσο-νερό-πρέπει-να-πίνετε-καθημερινά-561838555

Αρκετοί είναι οι ειδικοί στις μέρες μας που συμβουλεύουν τις γυναίκες να καταναλώνουν πολύ νερό προκειμένου να παραμείνουν υγιείς – και οι γυναίκες φαίνεται να τους ακούν. Συχνά βλέπουμε κόσμο να κουβαλά μεγάλα μπουκάλια νερού και να καταπίνει μεγάλες γουλιές όλη μέρα. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το νερό είναι απαραίτητο για τη βέλτιστη υγεία: διατηρεί το ουροποιητικό σύστημα υγιές, διευκολύνει τη μετακίνηση των τροφών κατά μήκος του γαστρεντερικού σωλήνα, βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της θερμοκρασίας του σώματος, και συμβάλλει στην προστασία των αρθρώσεων, των οργάνων και των άλλων ιστών.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η ανεπαρκής πρόσληψη νερού θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία των γυναικών. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο 2019 στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού European Journal of Nutrition, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με χαμηλότερη βαθμολογία σε μια δοκιμή η οποία μετρούσε το πόσο ενυδατωμένες ήταν (που ονομάζεται ωσμωμοριακότητα ορού) είχαν επίσης χαμηλότερες επιδόσεις στις μετρήσεις της γνωστικής λειτουργίας, οι οποίες περιλάμβαναν την ανάκληση, την προσοχή, την ταχύτητα νοητικής διεργασίας και τη λεκτική ευχέρεια.

Επομένως, αν δεν είστε από αυτούς που έχετε ήδη μαζί σας το δικό σας μεγάλο μπουκάλι νερού για να πίνετε γουλιές όλη την ημέρα, πρέπει να το κάνετε;

Ζητήσαμε από τον δρα Andrew Budson, καθηγητή Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και επικεφαλής Γνωστικής και Συμπεριφορικής Νευρολογίας στο VA Boston Healthcare System, να μας πει τις σκέψεις του τόσο για την πρόσφατη μελέτη, όσο και για τη συνολική ποσότητα νερού που πρέπει να καταναλώνεται.

Ε: Ποια είναι η γνώμη σας γι’ αυτή την πρόσφατη μελέτη που έδειξε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της μειωμένης κατανάλωσης νερού και της πιο αδύναμης γνωστικής απόδοσης στις γυναίκες;
Δρ Budson: Η μελέτη έχει ορισμένους περιορισμούς, πράγμα που σημαίνει ότι τα ευρήματα θα πρέπει να εξεταστούν με κάποια προσοχή. Τα στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα της μελέτης –ότι η βαθμολογία της ενυδατωμένης ομάδας ήταν καλύτερη από εκείνη της αφυδατωμένης ομάδας σε δοκιμές λεκτικής ευχέρειας και ταχύτητας επεξεργασίας– βρέθηκαν μόνο σε γυναίκες και όχι σε άνδρες. Οι συγγραφείς έκαναν υποθέσεις σχετικά με τους λόγους για τους οποίους τα αποτελέσματα αυτά εμφανίζονταν μόνο στις γυναίκες. Μια άλλη διαπίστωση, η οποία δεν αναφέρθηκε στην περίληψη του άρθρου, ήταν ότι οι άνδρες στην ομάδα με φυσιολογική ενυδάτωση είχαν χαμηλότερη βαθμολογία από τους άνδρες στην ομάδα με αφυδάτωση σε δύο διαφορετικές μετρήσεις της μνήμης: την άμεση και την καθυστερημένη ανάκληση. Οι συγγραφείς δεν είχαν καμία εξήγηση γι’ αυτά τα αποτελέσματα και τα ανέφεραν ως «ψευδή». Όταν συνδυάσει κανείς τα δύο αυτά αποτελέσματα, δημιουργείται ένας προβληματισμός μήπως είναι απλώς τυχαία και δεν μπορούν να αναπαραχθούν. Παρότι άλλες έρευνες ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης, οι βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία που παρατηρήθηκαν από τους ερευνητές ήταν επίσης μικρές.

Ε: Πόσο νερό πρέπει να καταναλώνουν οι γυναίκες καθημερινά;
Δρ Budson: Στα άτομα που δεν έχουν προβλήματα ενυδάτωσης, δεν συνιστώ να αλλάξουν τις συνήθειές τους. Τα υγιή άτομα, σε γενικές γραμμές, ανταποκρίνονται καλά στα σημάδια που τους στέλνει ο οργανισμός τους ως προς την κατανάλωση υγρών, ενώ οι νεφροί και τα άλλα όργανά τους λειτουργούν μια χαρά. Ωστόσο, άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ενυδάτωση –για παράδειγμα, εκείνα που εμφανίζουν συμπτώματα αφυδάτωσης, δηλαδή σκουρόχρωμα ούρα, χαμηλή αρτηριακή πίεση, αδυναμία, ζάλη ή σύγχυση– ενδεχομένως να πρέπει να πίνουν περισσότερο νερό. Η απλή σύστασή μου για εκείνους που αφυδατώνονται εύκολα είναι να πίνετε τόσο ώστε να ουρείτε τουλάχιστον κάθε δύο ώρες. Εάν δεν χρειάζεται να ουρήσετε εντός δύο ωρών, τότε μπορεί να μην προσλαμβάνετε αρκετή ποσότητα.

Ε: Υπάρχουν κάποια άτομα που θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικά και να διασφαλίζουν ότι πίνουν επαρκή ποσότητα νερού καθημερινά;
Δρ Budson: Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ορισμένοι μπορεί να αναπτύξουν προβλήματα που σχετίζονται με την ενυδάτωση. Οι συνηθέστεροι λόγοι που βλέπω στο ιατρείο μου είναι άτομα με προβλήματα μνήμης, τα οποία ξεχνούν να πίνουν υγρά ή να τρώνε γεύματα. Μερικές φορές οι άνθρωποι επίτηδες πίνουν λιγότερα υγρά, ώστε να μη χρειάζεται να βρουν τουαλέτα όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού. Η πρακτική αυτή είναι ιδιαίτερα συχνή στους ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακράτειας ούρων. Τα μέλη της οικογένειάς τους μπορούν να βοηθήσουν εντοπίζοντας την τουαλέτα πριν από την έξοδό τους και ενθαρρύνοντας τους αγαπημένους τους να χρησιμοποιούν την τουαλέτα κάθε ώρα, ανεξάρτητα από το αν αισθάνονται ότι θέλουν να ουρήσουν ή όχι.

Τα άτομα με διαταραχή της γνωστικής λειτουργίας ενδέχεται επίσης να μην κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές όταν είναι αναγκαίο, π.χ. να πίνουν περισσότερα υγρά όταν ασκούνται ή βρίσκονται έξω μια ζεστή ημέρα. Οι γυναίκες θα πρέπει ακόμη να έχουν κατά νου ότι χρειάζεται να πίνουν λίγο περισσότερο νερό, εάν καταναλώνουν τακτικά άλλα ροφήματα ή ποτά που κάνουν τον οργανισμό τους να αποβάλλει περισσότερο νερό. Το αλκοόλ, το τσάι και ο καφές είναι όλα διουρητικά, που σημαίνει ότι μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση αν δεν ενυδατώνεστε αρκετά ώστε να αντισταθμισθεί η απώλεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή