Η πορεία της πανδημίας τον τρίτο κατά σειρά χειμώνα μοιάζει να είναι κάτι που δεν απασχολεί ιδιαίτερα τον γενικό πληθυσμό. Η γενική αντίληψη φαίνεται πως είναι ότι έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό, δεδομένου ότι και το τείχος της ανοσίας έχει φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Είναι όμως έτσι; H εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα δείχνει αύξηση τόσο των κρουσμάτων όσο και των διασωληνωμένων, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα (από 51.184 κρούσματα – 55.242 και από 62 διασωληνωμένοι-74, αντίστοιχα). Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα αν ήδη βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα, χειμερινή έξαρση.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με πρόσφατες εκθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) οι δείκτες της πανδημίας είναι ξανά σε άνοδο, με ένα νέο κύμα μολύνσεων στον προθάλαμο.
«Υπάρχει αύξηση της μεταδοτικότητας του κορωνοϊού και θα τη δούμε να ανεβαίνει περαιτέρω», λέει στην «Κ» ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Γκίκας Μαγιορκίνης και συνεχίζει: «αυτό που είδαμε τις δύο προηγούμενες χρονιές είναι πως γύρω στα μέσα Οκτωβρίου, τα κρούσματα αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Η κινητικότητα ξεκινάει από τη Βόρεια Ελλάδα και κατεβαίνει προς τα κάτω».
Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχει ένας κακός συνδυασμός που αυξάνει με μαθηματική ακρίβεια τα κρούσματα σε αυτή τη φάση. Όπως εξηγεί: «Οι κρύες θερμοκρασίες και η εστίαση είναι οι δύο παράγοντες της αύξησης. Η μετάδοση στους κλειστούς χώρους διασκέδασης, όπου μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι οι Έλληνες συνηθίζουν να φωνάζουν και να τραγουδούν, διασπείροντας έτσι πολλά μικρόβια στην ατμόσφαιρα, είναι πολύ μεγάλη».
Πώς αναμένεται να φιλτράρουν την αύξηση των κρουσμάτων τα νοσοκομεία
Στο ερώτημα του πώς θα αποτυπωθεί η αύξηση τόσο στην κοινότητα όσο και στο ΕΣΥ, ο κ. Μαγιορκίνης απαντά πως η εικόνα θα είναι σε γενικές γραμμές η ίδια με αυτή του περασμένου καλοκαιριού, με μια προσαυξημένη ένταση όμως, κατά 10% με 20%. Τι σημαίνει αυτό;
«Θα δούμε αύξηση εισαγωγών με COVID- 19. Αυτή τη στιγμή, οι περισσότερες νοσηλείες είναι συγκυριακές. Εισάγεται ο ασθενής με ένα νόσημα καρδιολογικό ή γαστρεντερολογικό για παράδειγμα και στην εξέταση βγαίνει θετικός και στον κορωνοϊό. H covid είναι δευτερεύουσα σε αυτές τις περιπτώσεις, ειδικά αν έχει προηγηθεί συστηματικός εμβολιασμός. Με τα ως τώρα δεδομένα δεν αναμένεται η αύξηση για την οποία συζητάμε να αλλάξει πρόσωπο και να οδηγήσει ξανά σε “μονοθεματικά” νοσοκομεία. Στη πραγματικότητα, οι κλινικές covid πρέπει να μειωθούν και οι ασθενείς να αντιμετωπίζονται για το πρωτογενές τους νόσημα».
Την ήδη υπάρχουσα αύξηση των κρουσμάτων επιβεβαιώνει στην «Κ» και η Σοφία Πουρίκη, πνευμονολόγος- εντατικολόγος στη ΜΕΘ Covid-19 του νοσοκομείου Σωτηρία. Όπως λέει: «υπάρχει ήπια κινητικότητα και στις απλές νοσηλείες και στις κλίνες ΜΕΘ. Στις τελευταίες, το 90% των ασθενών πάσχουν από ένα οξύ νόσημα, όπως για παράδειγμα καρδιακή ανεπάρκεια, ανεξάρτητο του κορωνοϊού. Τα νοσοκομεία είναι σε καλό επίπεδο αυτή την ώρα, αρκεί οι νοσηλείες να μην αρχίσουν να ξεφεύγουν. Δεν πιστεύουμε ότι θα συμβεί εύκολα αυτό».
Η πιθανότητα εμφάνισης νέου στελέχους
Οι παραπάνω προβλέψεις μπορεί να ανατραπούν αν όπως λέει ο κος Μαγιορκίνης, μια νέα μετάλλαξη κάνει την εμφάνιση της. Όπως εξηγεί: «Αυτό είναι πιθανό να συμβεί τον Δεκέμβριο, όπως έγινε και τις περασμένες χρονιές. Δεν αποκλείεται βέβαια να μην δούμε καθόλου νέο στέλεχος. Αν επαληθευτεί αυτό το τελευταίο σενάριο, θα σημαίνει πολλά. Θα έχουμε μια ισχυρότατη ένδειξη ότι ο κορωνοϊός έχει αρχίσει να χάνει την ικανότητά του για δημιουργία νέων στελεχών, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι νωρίς να το πούμε ακόμα».
Όσο για τη λήψη περιοριστικών μέτρων, σαν αυτά που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια της πανδημίας, αυτό κατά τον κ. Μαγιορκίνη «είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί, δεδομένου ότι ενεργοποιούνται όταν έχουμε υψηλό αριθμό διασωληνωμένων, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί».
Ο παράγοντας «γρίπη»
Απ’ ό,τι φαίνεται, το νέο στοιχείο της φετινής χρονιάς είναι ο παράγοντας γρίπη, ο οποίος τα προηγούμενα δύο χρόνια ήταν σε ύπνωση (και) στη χώρα μας. Η άρση των lockdown και η χαλάρωση των μέτρων όμως, έφεραν ξανά τη γρίπη στο προσκήνιο με την αρχή να γίνεται από το νότιο ημισφαίριο.
«Η συνύπαρξη γρίπης-κορωνοϊού είναι κάτι που φέτος δεν πρέπει να το υποτιμήσουμε», λέει ο κ. Μαγιορκίνης και συμπληρώνει: «το εμβόλιο της γρίπης δεν πρέπει επ’ ουδενί να αμεληθεί όπως συνέβη τις προηγούμενες χρονιές. Όσοι ανήκουν στις ομάδες που το κάνουν, να το βάλουν στο πρόγραμμα. Και τα επικαιροποιημένα εμβόλια τους για τον κορωνοϊό πρέπει να κάνουν όσοι είναι άνω των 60 ετών ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Η θωράκιση που δίνουν τα εμβόλια είναι απαραίτητη ακριβώς γιατί ο κόσμος θεωρεί με έναν τρόπο ότι η πανδημία έληξε, ενώ αυτό δεν ισχύει».
Τον προβληματισμό της, τέλος, για τον συνδυασμό γρίπης και κορωνοϊού την ίδια περίοδο, εκφράζει και η κα Πουρίκη. Όπως σημειώνει: «Επί δύο χρόνια, η γρίπη δεν κυκλοφορούσε στην κοινότητα. Δεν ξέρουμε ποιο στέλεχος της θα εμφανιστεί φέτος. Πιθανολογούμε ότι προφανώς θα είναι αυτό/ά που έκαναν νωρίτερα την εμφάνιση τους στο νότιο ημισφαίριο, αλλά ακριβώς και πόσο θα επικρατήσουν είναι κάτι που θα το δούμε σε λίγο καιρό στην πράξη. Σε κάθε περίπτωση, η ταυτόχρονη ή κοντινή νόσηση και με γρίπη και με κορωνοϊό θα είναι δύσκολο σενάριο για έναν ασθενή, οπότε τα εμβολια δεν πρέπει να αμεληθούν».
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr