Δίαιτες για απώλεια βάρους που κάνουν καλό στην καρδιά

Δίαιτες για απώλεια βάρους που κάνουν καλό στην καρδιά

Υπάρχουν πολλές δίαιτες που μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος. Επιλέξτε μία την οποία να μπορείτε να τηρήσετε για πάντα και η οποία να περιλαμβάνει πολλές τροφές που είναι υγιεινές για την καρδιά

δίαιτες-για-απώλεια-βάρους-που-κάνουν-562203271

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχασαν βάρος και δεν το ξαναπήραν θα σας πουν ότι το κλειδί της επιτυχίας μακροπρόθεσμα είναι η συνεχής τήρηση του νέου τρόπου διατροφής. Εντάξει, μπορείτε να «κλέψετε» μία στο τόσο τρώγοντας κάποια από τις αγαπημένες σας λιχουδιές. Αλλά, αν δεν ξεκόψετε οριστικά από τις παλιές συνήθειες που σας οδήγησαν να πάρετε βάρος, το πιθανότερο είναι ότι θα ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε. Πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα, όπως μαρτυρά άλλωστε η αύξηση των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων στις ΗΠΑ – και όχι μόνο. 

Όμως, με τόσες δίαιτες που κυκλοφορούν, πώς μπορείτε να αποφασίσετε ποιος τύπος διατροφής είναι καλύτερος για εσάς, χωρίς να βλάψετε την καρδιαγγειακή σας υγεία;

Η δρ Deirdre Tobias, επίκουρη καθηγήτρια Διατροφολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, επισημαίνει ότι θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε δίαιτες που περιορίζουν μια συγκεκριμένη κατηγορία τροφών (π.χ. υδατάνθρακες, λίπη ή ακόμη και τα ζωικά προϊόντα), χωρίς να επικεντρώνονται στη γενική ποιότητα των τροφών. 

Ας επεξεργαστούμε το πρόβλημα

«Στη θεωρία, οποιαδήποτε από αυτές τις δίαιτες μπορεί να είναι υγιεινή. Αλλά μπορεί να εκτροχιαστείτε εάν λοξοδρομήσετε λίγο, επιλέγοντας μια νέα έκδοση ενός επεξεργασμένου τροφίμου, για παράδειγμα μπισκότα με χαμηλά λιπαρά ή πατατάκια με χαμηλούς υδατάνθρακες», σχολιάζει η δρ Tobias.

Οι εταιρείες τροφίμων είναι έξυπνες και προσαρμόζουν τα προϊόντα τους έτσι ώστε να ταιριάζουν στην τελευταία δίαιτα που έχει γίνει της μόδας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα προϊόντα τους είναι υγιεινά – ιδίως εάν καταλήξετε να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες από αυτά τα σνακ.

Οι τροφές αυτές, όπως και άλλες που έχουν υποστεί υψηλή επεξεργασία (συσκευασμένες σούπες στιγμής, νουντλς, επιδόρπια και τα συναφή), συχνά περιέχουν πολλά πρόσθετα, όπως τεχνητά χρώματα, βελτιωτικά γεύσης και συντηρητικά, επισημαίνει η δρ Tobias.

Αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από αυτές τις τροφές έχουν υψηλότερο κίνδυνο τόσο για παχυσαρκία όσο και για καρδιοπάθεια. 

Προσοχή στους χαμηλούς υδατάνθρακες

Για τα άτομα που προσέχουν την υγεία της καρδιάς τους –κάτι που πρέπει να κάνουν όλοι μετά από μια ορισμένη ηλικία– ορισμένες δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να είναι επίσης προβληματικές, παρατηρεί η δρ Tobias.

Για παράδειγμα, ορισμένα άτομα που έλκονται από τη δίαιτα Atkins ή την κετογονική δίαιτα (και οι δύο περιορίζουν αυστηρά τους υδατάνθρακες) καταλήγουν να τρώνε πολύ κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, όπως μπέικον. Ειδικά το επεξεργασμένο κρέας δεν είναι καλό για την υγεία της καρδιάς.
Ωστόσο, μπορείτε να χάσετε βάρος με λιγότερο ακραίες εκδόσεις δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων ή χαμηλών λιπαρών, εφόσον εστιάζεστε κυρίως στην κατανάλωση μη επεξεργασμένων ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφών. 

Μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε πέρυσι στο JAMA Internal Medicine και περιλάμβανε 32.700 ενήλικες διαπίστωσε ότι τόσο η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων όσο και η δίαιτα χαμηλών λιπαρών ενδέχεται να μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 27%, αλλά μόνο εάν οι δίαιτες αυτές δίνουν έμφαση στα λίπη και στους υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας.

Οι συμμετέχοντες που είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα ήταν αυτοί που γέμιζαν το πιάτο τους με δημητριακά ολικής άλεσης, μη αμυλούχα λαχανικά, ολόκληρα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Αντιθέτως, αυτοί που έτρωγαν πιο επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ζωική πρωτεΐνη και κορεσμένα λίπη έτειναν να πεθαίνουν νεότεροι. 

Εάν κάνετε δραστικές αλλαγές στη διατροφή σας, συμβουλευθείτε έναν πιστοποιημένο διατροφολόγο, ο οποίος μπορεί να σας προσφέρει στοχευμένες συμβουλές και να διασφαλίσει ότι δεν θα παραλείψετε σημαντικά θρεπτικά στοιχεία.

Η δρ Tobias συνιστά επίσης να κάνετε ετήσιους ελέγχους ώστε να παρακολουθείτε την αρτηριακή σας πίεση, το σάκχαρο αίματος και τη χοληστερόλη, καθώς όλες αυτές οι τιμές μπορεί να επηρεαστούν από το βάρος σας.

Δίαιτες για απώλεια βάρους που κάνουν καλό στην καρδιά-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή