Θεραπεία για τον διογκωμένο προστάτη

Θεραπεία για τον διογκωμένο προστάτη

Ποιες είναι οι επιλογές σας όταν τα φάρμακα δεν λειτουργούν;

θεραπεία-για-τον-διογκωμένο-προστάτη-562949371

Οι περισσότεροι άνδρες σταματούν να ψηλώνουν γύρω στην ηλικία των 18 ετών, αλλά μετά τα 40 συχνά αρχίζουν να αναπτύσσονται αλλού – ιδίως στον προστάτη. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ), γνωστή επίσης ως διογκωμένος προστάτης, εμφανίζεται περίπου στο 50% των ανδρών ηλικίας 51 έως 60 ετών και έως και το 90% των ανδρών άνω των 80 ετών.

Καθώς ο προστάτης διογκώνεται, πιέζει την ουρήθρα, τον σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα έξω από το σώμα. Περίπου στους μισούς άνδρες με ΚΥΠ, αυτό προκαλεί προβλήματα με την ούρηση.
Συνηθισμένα ζητήματα είναι η διστακτική, διακοπτόμενη ή αδύναμη ροή ούρων, η διαφυγή σταγόνων μετά την ούρηση, η αίσθηση ότι η ουροδόχος κύστη δεν έχει αδειάσει πλήρως και η συχνουρία. Ορισμένοι άνδρες εμφανίζουν επίσης ουρολοιμώξεις ή ακράτεια ούρων (ακούσια διαφυγή ούρων).

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη: Οι θεραπείες πρώτης γραμμής

Οι θεραπείες πρώτης γραμμής για την ΚΥΠ είναι ένας συνδυασμός αλλαγών στον τρόπο ζωής και φαρμάκων.
«Η διακοπή της καφεΐνης και της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών μετά το δείπνο μπορεί να βοηθήσει με τη διαρκή ανάγκη για ούρηση, ιδίως στη διάρκεια της νύχτας», δηλώνει ο δρ Martin Kathrins, ουρολόγος στο Brigham and Women’s Hospital, που συνεργάζεται με το Χάρβαρντ.

Τρεις τύποι φαρμάκων είναι εγκεκριμένοι για την αντιμετώπιση της ΚΥΠ: οι α-αποκλειστές, όπως η αλφουζοσίνη και η ταμσουλοσίνη, οι αναστολείς της 5-α-αναγωγάσης δουταστερίδη και φιναστερίδη και ο αναστολέας της PDE5 ταδαλαφίλη, που είναι ευρύτερα γνωστή ως φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ).

Τα φάρμακα αυτά δρουν με διαφορετικούς τρόπους για να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα ή περισσότερα φάρμακα, καθώς συνεργάζονται καλά.

Για παράδειγμα, οι α-αποκλειστές χαλαρώνουν συγκεκριμένους μυς στον προστάτη και στην ουροδόχο κύστη για να βελτιώσουν την ούρηση και οι αναστολείς της 5-α-αναγωγάσης συρρικνώνουν τον προστάτη, έτσι ώστε να μην πιέζει την ουρήθρα και το κάτω μέρος της ουροδόχου κύστης.

Η ταδαλαφίλη βοηθά να χαλαρώσει ο αυχένας της ουροδόχου κύστης (που συνδέει την ουροδόχο κύστη με την ουρήθρα), διευκολύνοντας έτσι τη ροή των ούρων.

Ζητείται βοήθεια

Ωστόσο, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής έχουν μόνο περιορισμένα αποτελέσματα και τα φάρμακα μερικές φορές δεν λειτουργούν.

«Συνήθως γνωρίζεις εάν τα φάρμακα έχουν αποτέλεσμα λίγους μήνες μετά», δηλώνει ο δρ Kathrins. Εάν τα προβλήματα επιμένουν, το επόμενο βήμα είναι η χειρουργική επέμβαση.

Δύο επεμβάσεις που συνιστώνται συχνότερα είναι οι εξής:

1. Διουρηθρική προστατεκτομή (TURP). Η TURP περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός λεπτού σωλήνα διά μέσου της ουρήθρας έως τον προστάτη. Στο άκρο του σωλήνα υπάρχει ένας ηλεκτροδοτούμενος συρμάτινος βρόχος, ο οποίος αφαιρεί τον προστατικό ιστό ώστε να απελευθερωθεί η ροή των ούρων. Τα τμήματα ιστού που αφαιρούνται απομακρύνονται μέσω του σωλήνα. «Η TURP είναι αποτελεσματική περίπου στο 85-90% των ανδρών», δηλώνει ο δρ Kathrins.
Ωστόσο, η TURP μπορεί να έχει ανεπιθύμητες σεξουαλικές ενέργειες, όπως είναι η στυτική δυσλειτουργία ή παλίνδρομη εκσπερμάτιση (κατά την οποία το σπέρμα κινείται αντίστροφα προς την ουροδόχο κύστη αντί να βγει προς τα έξω). Άλλα λιγότερο συχνά προβλήματα είναι η λοίμωξη και η ακράτεια ούρων.

2. Φωτοεκλεκτική εξάχνωση του προστάτη (PVP). Κατά την PVP, ο χειρουργός καθοδηγεί μια λεπτή οπτική ίνα διά μέσου της ουρήθρας έως τον προστάτη. Η ίνα μεταφέρει ενέργεια λέιζερ, η οποία διασπά την περίσσεια προστατικού ιστού και τα υπολείμματα αποβάλλονται από το σώμα με τα ούρα.
Τα ποσοστά επιτυχίας της PVP είναι παρόμοια με αυτά της TURP. Ένα πλεονέκτημα της PVP είναι ο χαμηλότερος κίνδυνος αιμορραγίας, κάτι που είναι ιδανικό για τους άνδρες που λαμβάνουν αντιπηκτικά αίματος. Το μειονέκτημα είναι ότι, επειδή οι ιστοί καταστρέφονται, δεν μπορούν να εξεταστούν για καρκίνο.
Επίσης, μπορεί να είναι δύσκολο να φθάσει το λέιζερ σε κάποιον ιστό εάν ο προστάτης έχει προχωρήσει υπερβολικά πολύ μέσα στην ουροδόχο κύστη, οπότε η TURP είναι καλύτερη επιλογή. «Η PVP είναι ακόμη μια σχετικά νέα διαδικασία και, έτσι, δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο προστατικός ιστός θα αυξηθεί και πάλι μετά από 10 έτη», επισημαίνει ο δρ Kathrins.
Εάν έχετε μεγάλο προστάτη ή εάν ενδιαφέρεστε για την πλέον οριστική θεραπεία, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει προστατεκτομή, κατά την οποία αφαιρείται το εσωτερικό μέρος του αδένα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι εκτέλεσης αυτής της επέμβασης και ορισμένοι είναι λιγότερο επεμβατικοί από άλλους.

Ελάχιστες κινήσεις

Υπάρχουν και ελάχιστα επεμβατικές επιλογές για την ΚΥΠ, εφόσον ο προστάτης σας δεν είναι πολύ μεγάλος (έχει βάρος κάτω από 80 γραμμάρια). ∆ύο δημοφιλείς επιλογές είναι η διεύρυνση της προστατικής ουρήθρας μέσω ταινιών ανάρτησης του προστάτη και η θερμική θεραπεία με υδρατμούς (γνωστή με την εμπορική ονομασία Rezum).
Στην επέμβαση διεύρυνσης της προστατικής ουρήθρας, μια συσκευή που ονομάζεται UroLift εισάγεται στον προστάτη διά μέσου της ουρήθρας. Η συσκευή ωθεί στο πλάι τον ιστό που προκαλεί απόφραξη και τοποθετεί μικροσκοπικά εμφυτεύματα τα οποία ανασηκώνουν και κρατούν τον ιστό στη θέση του, έτσι ώστε να είναι εύκολη η ροή των ούρων. Η προσέγγιση αυτή δεν απαιτεί αφαίρεση ιστού και έτσι απαιτείται ελάχιστη ανάρρωση, ενώ δεν υπάρχουν σεξουαλικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα τείνει να φθίνει στην πάροδο του χρόνου.
Με τη μέθοδο Rezum, ένας λεπτός σωλήνας προωθείται διά μέσου της ουρήθρας στον προστάτη, όπου εκτοξεύει σύντομες ριπές ατμού που νεκρώνουν τα κύτταρα του προστάτη. Αυτό οδηγεί σε σταδιακή συρρίκνωση των διογκωμένων ιστών. Η μέθοδος Rezum δεν φαίνεται να προκαλεί σεξουαλικές ανεπιθύμητες ενέργειες. ∆εδομένου ότι η Rezum είναι νέα, δεν είναι γνωστό κατά πόσο θα χρειαστεί εκ νέου επέμβαση στο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή