Αναμένοντας το φάρμακο που θα επιβραδύνει το Αλτσχάιμερ

Αναμένοντας το φάρμακο που θα επιβραδύνει το Αλτσχάιμερ

Εκατοντάδες ασθενείς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Βόλο έχουν προστεθεί σε λίστα προκειμένου να λάβουν το φάρμακο που επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες ασθενείς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις προκειμένου να λάβουν το νέο φάρμακο κατά του Αλτσχάιμερ όταν αυτό εγκριθεί αρχικά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και στη συνέχεια από τον ΕΟΦ.

Πρόκειται για το φάρμακο Lecanemab το οποίο αναμένεται να δώσει ελπίδα στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, οι οποίοι εδώ και καιρό περιμένουν θεραπείες που μπορούν να επιβραδύνουν ή να καθυστερήσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου

«Το φάρμακο αυτό εγκρίθηκε από τον FDA στις 6 Ιανουαρίου 2023 διότι τα αποτελέσματα της δεύτερης μελέτης έδειξαν ότι καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ με στατιστικά σημαντική διαφορά από την εξέλιξη που είχαν οι ασθενείς που έπαιρναν για το ίδιο χρονικό διάστημα (18 μήνες) εικονικό φάρμακο (placebo)», αναφέρει στην «Κ» η πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας νόσου Αλτσχάιμερ και ομότιμη καθηγήτρια Νευρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μάγδα Τσολάκη.

Το φάρμακο στοχεύει στις κολλώδεις τοξικές πλάκες της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς – που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο των ατόμων με Αλτσχάιμερ καταστρέφοντας σταδιακά ζωτικά κύτταρα των νευρώνων τους.

Το φάρμακο στοχεύει στα τοξικά ολιγομερή της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς – που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο των ατόμων με Αλτσχάιμερ καταστρέφοντας σταδιακά τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων και κατ’ επέκταση τις μνημονικές και λοιπές νοητικές λειτουργίες τους, επιβραδύνοντας έτσι την εξέλιξη της νόσου.

Ποιοι θα πάρουν το φάρμακο

Όπως εξηγεί η καθηγήτρια, «οι ασθενείς που θα μπορούν να πάρουν το φάρμακο πρέπει να πληρούν τρεις προϋποθέσεις.

Οι εξετάσεις σε πρώτη φάση γίνονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λάρισα.

«Πρέπει να είναι σε πρόδρομο ή σε ήπιο στάδιο της νόσου και να έχουν κάνει παρακέντηση στην Ελλάδα, προκειμένου να αποδειχθεί ότι ο ασθενής πάσχει όντως από Αλτσχάιμερ. Ο λόγος επίσης που ο ασθενής πρέπει να εξετάσει το γονίδιο της απολιποπρωτεΐνης είναι διότι αποδείχτηκε πως οι ασθενείς με την παρουσία του αλληλόμορφου γονιδίου E4 (ApoE) έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν οίδημα ή αιμορραγία κατά τη λήψη του φαρμάκου», επισημαίνει, προσθέτοντας πως οι εξετάσεις σε πρώτη φάση γίνονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λάρισα.

Επιπλέον φάρμακα στη φαρέτρα

Η προσθήκη του Lecanemab στη φαρέτρα των επιστημόνων αποτελεί ακόμη ένα μικρό βήμα για την αντιμετώπιση της άνοιας, ενώ στο προσεχές μέλλον αναμένεται να ολοκληρωθούν μελέτες και για άλλα φάρμακα που θα ενισχύσουν αυτόν τον στόχο. 

«Εκτός από τα αντι-αμυλοειδικά φάρμακα που καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου, περιμένουμε να ολοκληρωθούν και οι δύο μελέτες της σιμαγλουτίδης καθώς και η δεύτερη μελέτη της μασιτινίμπης, δύο φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα και έχουν στόχο έχουν την νευροφλεγμονή. Επίσης αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη με την τραμιπροσάτη, η οποία δίνεται σε ασθενείς που έχουν το πιο συχνό προδιαθεσικό γονίδιο ε4 της ΑΡΟΕ και από τον πατέρα και από την μητέρα τους», εξηγεί η κ. Τσολάκη.

Η ίδια θεωρεί πως οι συγκεκριμένες εξελίξεις θα βοηθήσουν σημαντικά ώστε το Αλτσχάιμερ στο μέλλον να είναι περισσότερο αντιμετωπίσιμο και ελεγχόμενο, ωστόσο όπως επισημαίνει δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μιλάμε για μία πολυπαραγοντική νόσο που χρειάζεται ένα κοκτέιλ φαρμάκων προκειμένου να αντιμετωπιστεί. 

«Εκτός από τα αντιφλεγμονώδη, τα αντιοξειδωτικά, τα νευροπροστατευτικά φάρμακα, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ, όπως η σωματική άσκηση, η σωστή διατροφή, η νοητική άσκηση και φυσικά η κοινωνικοποίηση. 

*Οι εξετάσεις σε ασθενείς με στόχο να τεκμηριωθεί πως θα ωφεληθούν από το νέο φάρμακο κατά του Αλτσχάιμερ -όταν αυτό εγκριθεί- πραγματοποιούνται από το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, το Ερρίκος Ντυνάν, το Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, την κλινική «ΕΛΠΙΣ» στον Βόλο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τα οποία συμμετέχουν σε ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από την εταιρεία Altoida στην Αμερική σε συνεργασία με την Ιαπωνική Εταιρία Ιατρικής Έρευνας «Eisai».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή