Θαύματα και τέρατα, όλα εδώ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνες από το διαστημόπλοιο του Ελον Μασκ με το οποίο θα ταξιδέψουν στον Αρη οι πρώτοι 100 άνθρωποι και φωτογραφίες με τα γαλανά μαγευτικά γεωατμοσφαιρικά φαινόμενα πάνω από αμμόλοφους και κρατήρες του Κόκκινου Πλανήτη επιχειρούν να στρέψουν το βλέμμα στο όραμα της μεταπήδησης κάπου αλλού στα αστρικά «σπλάχνα», όπου όλα αναιρούνται, η έννοια της ύλης, της μάζας, του χώρου, του χρόνου και μαζί των φιλοσοφικών συστημάτων που σφράγισαν την ανθρώπινη σκέψη. Να το αποσπάσουν μακριά από πυροβολισμούς σε εστιατόρια και χριστουγεννιάτικες αγορές, βόμβες έξω από εκκλησίες, απαγωγές επιχειρηματιών, Σκοπιανό, υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο, μεταναστευτικό (συνθήκες Αφρικής στα ελληνικά κέντρα προσφύγων, λέει η αυστριακή Der Standard), μια νέα κρίση χρέους – «καθοριστικό το 2019 για τις ελληνικές τράπεζες που παλεύουν με αυξημένες δαπάνες και μειωμένα έσοδα», γράφει η γερμανική Handelsblatt… Ομως δείχνει όλο και πιο δύσκολο να ξεφύγει ο νους από τη ματωμένη σκιά των περιχαρακωμένων ιδεών. Αλλωστε, η αυλή των τεράτων και των θαυμάτων είναι εδώ.

Παγκοσμιοποίηση και Iντερνετ πλέκουν ένα αόρατο δίχτυ που αλληλοεξαρτά τους πάντες, κάθε γωνιά του πλανήτη ζει τα άλγη και τα άχθη όλων. Μοιάζει με συναρμογή ιστορικών χρόνων στην παρούσα στιγμή. Σαν η εποχή να έχει περιμαζέψει και να αναβιώνει κρίσεις παρελθόντων εποχών. Ενώ παράλληλα προσφέρει ό,τι πιο παρακινδυνευμένο (Αμερικανός διέσχισε την Ανταρκτική με σκι), πιο εντυπωσιακό (Γάλλος διαπλέει τον Ατλαντικό μέσα σε βαρέλι), πιο εξωφρενικό (έφηβος βιοχάκερ εισήγαγε στο σώμα του με ένεση αποσπάσματα από τη Βίβλο και το Κοράνι), πιο επιστημονικά τολμηρό (ποντίκια του ίδιου φύλου κατάφεραν να τεκνοποιήσουν)… Την ικανότητα έκπληξης απομυζά η ακατάσχετη παραγωγή «συνταρακτικών» ειδήσεων και «σπάνιων» πληροφοριών.

Τέλος 2018, παραμονές 2019. Ολα μοιάζουν ίδια και όλα είναι διαφορετικά, μια αίσθηση χαρακτηριστική των μεταβατικών καιρών. Μικρό ετήσιο κέρδος τα λίγα λεπτά, στην αλλαγή του τελευταίου ψηφίου, που μετακινoύμαστε από τους γνώριμους τόπους και την ευθύγραμμη μέτρηση στιγμών στo εθιμοτυπικά πολλά υποσχόμενο εναρκτήριο άνω σημείο του αδιατάρακτου χρονικού κύκλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή