ΑΠΟΨΕΙΣ

Η πρώτη συγγνώμη

Δεν μας έχει συνηθίσει σε απολογίες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίθετο μάλιστα. Με βάση το αξίωμα ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση (γνώρισμα κάθε αδύναμου και συμπλεγματικού), η αντίδραση μετά κάποιο ατόπημα της κυβέρνησης είχε πάντοτε επιθετικό χαρακτήρα.

Για παράδειγμα: ουδέποτε ζήτησε συγγνώμη ο κ. Τσίπρας που τελικώς δεν κατάφερε τους Ευρωπαίους να χορέψουν και εμείς να βαράμε νταούλια όπως διακήρυττε προ 2015. Ουδέποτε ζήτησε συγγνώμη ο κ. Τσίπρας που δεν έσκισε κανένα μνημόνιο όπως έλεγε προ 2015 αλλά, αντίθετα, υπέγραψε και άλλα. Ουδέποτε απολογήθηκε ο κ. Τσίπρας που δεν κατήργησε τον ΕΝΦΙΑ όπως είχε υποσχεθεί με τόσο στόμφο προ 2015.

Εδώ που τα λέμε, δεν θα όφειλε και μία συγγνώμη σε αυτό το έρμο το 62% που ψήφισε «Οχι» στο δημοψήφισμα του 2015, επικράτησε συντριπτικά, πλην όμως ο πρωθυπουργός το αγνόησε επιδεικτικά; Οχι· σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας οφείλει ακόμα μία συγγνώμη σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό για την εκβιαστική εκείνη κίνηση που οδήγησε και σε προσωρινή παράλυση της οικονομίας με μακροχρόνιες όμως συνέπειες. Και μια συγγνώμη οφείλει στον ελληνικό λαό για την τυφλή εμπιστοσύνη που επέδειξε στον Γιάνη Βαρουφάκη. Οποτε όμως κλήθηκε να λογοδοτήσει γι’ αυτές του τις πράξεις, το μόνο που έκανε ήταν να υπενθυμίζει πόσο κακές ήταν οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Τέλος πάντων, επειδή τα περισσότερα από τα παραπάνω παραδείγματα είναι και λίγο κωμικά (όπως κωμικές ήταν όλες αυτές οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ), το αποκορύφωμα της αμετροέπειας της «Πρώτης Φοράς Αριστερά» ήταν η συμπεριφορά των κυβερνώντων μετά την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι. Ουσιαστικά έριξαν την ευθύνη στους ίδιους του νεκρούς, στους συγγενείς τους, στους ξεσπιτωμένους κατοίκους της περιοχής.

Από αυτή την άποψη, η συγγνώμη του Γιώργου Κυρίτση όσον αφορά την απίστευτη δήλωσή του ότι «δεν θυμόταν να υπάρχουν νεκροί από μολότοφ», ήταν τουλάχιστον μια ευχάριστη έκπληξη. Η αντίδραση απέναντι σε αυτή την προκλητική, προσβλητική δήλωση ήταν σαρωτική, τόσο από επιζώντες της επίθεσης στη Μαρφίν και συγγενείς των θυμάτων έως τους αστυνομικούς (οι οποίοι μετρούν πολλές δεκάδες εγκαυματίες από μολότοφ) αλλά ακόμα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γ. Κυρίτσης έχει προβάλει έως τώρα μια δημόσια εικόνα και συμπεριφορά που με τίποτα στον κόσμο δεν προδίκαζε μια τέτοια μεταστροφή. «Το έγκλημα της Marfin κατέχει από μόνο του μια ξεχωριστή θέση στη συλλογική συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας. Το έγκλημα της Marfin δεν είχε προηγούμενο κι ευτυχώς έκτοτε δεν καταγράφηκε άλλο όμοιο ή αντίστοιχό του», είπε μεταξύ των άλλων. Το πιο εντυπωσιακό εδώ είναι πως δεν πρόκειται για συγγνώμη «ναι μεν αλλά», αλλά για πλήρη αναδίπλωση χωρίς αστερίσκους. Οχι ότι θα αλλάξει την «αδυναμία» των περισσότερων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις μολότοφ και όσα μηδενιστικά συμβολίζουν, αλλά ας είναι. Τη συγγνώμη αυτή (και χωρίς αστερίσκους) μπορούμε να την κάνουμε αποδεκτή.