Εφηβοι σε συνθήκες ταχείας ωρίμανσης

Εφηβοι σε συνθήκες ταχείας ωρίμανσης

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 19 Μαΐου για πρώτη φορά στις κάλπες θα προσέλθουν 17άρηδες, που αριθμούν περί τις 120.000· η αποχή στους νέους προσεγγίζει το 50%, άρα στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα ψηφίσουν κατά πάσα πιθανότητα πλέον των 50.000 εφήβων. Το 2016 που εισήχθη και ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, πολλοί μιλούσαν για εκλογική σκοπιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, που τον Ιανουάριο και Σεπτέμβριο του 2015 προτιμήθηκε από το 40% των νέων. Σήμερα, και όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, επανέρχονται τα παλιά ερωτήματα για την εκλογική ωριμότητα των 17άρηδων. Οτι οι έφηβοι δεν ανήκουν πλέον στις προστατευόμενες ηλικίες είναι διαπιστωμένο από δεκαετίες. Παρά το ειδικό νομικό πλαίσιο, τα παιδιά εισέρχονται πρόωρα στην «κοινοπολιτεία» των μεγάλων. Δεκαετίες τώρα η αγορά «δουλεύει» πάνω σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, με αποτέλεσμα να έχουμε ήδη αναθρέψει αρκετές γενιές υπάρξεων με το μυαλό ανηλίκου αλλά τις συνήθειες, τις συμπεριφορές, ενήλικα. Η «ταχεία ωρίμανση» των ανηλίκων είναι εμφανής. Μήπως έφηβοι δεν συμμετέχουν στα χάπενινγκ πολιτικής αντίστασης (μαύρα περιβραχιόνια, μούντζες κ.λπ. στις παρελάσεις); Οι «αυριανοί στυλοβάτες της κοινωνίας» στροβιλίζονται ήδη στο μεγάλο χωνευτήρι του παρόντος.

Χρόνια τώρα, και όχι μόνο στην Ελλάδα, γίνεται πολιτική εκμετάλλευση των εφήβων. Διότι έφηβοι είναι ακόμη οι 17άρηδες, παρότι η είσοδος στην εφηβεία, αυτό το αιφνίδιο πέρασμα από την αθωότητα στη διακεκαυμένη ζώνη όπου πλέον όλα «επιτρέπονται», ποτό, τσιγάρο, ουσίες, σεξ, πραγματοποιείται όλο και πιο νωρίς. Πάντως, λίγες είναι οι χώρες που ξεφεύγουν από τον γενικό κανόνα του δικαιώματος ψήφου στα 18. Στα 17 ψηφίζουν σε Ανατολικό Τιμόρ, Ινδονησία, Βόρεια Κορέα, Νότιο Σουδάν, Σουδάν, Αιθιοπία. Στα 16 ψηφίζουν σε Αργεντινή, Βραζιλία, Κούβα, Εκουαδόρ, Νικαράγουα, Νήσο του Μαν, Γκέρνσεϊ, Τζέρσεϊ, Μάλτα και Αυστρία. Από τα 16 μπορούν να ψηφίζουν, εφόσον εργάζονται, και σε Βοσνία, Σερβία, Μαυροβούνιο.

Ομως η εφηβεία, αυτό το μετέωρο βήμα προς την ενηλικίωση, είναι μια ευαίσθητη ηλικία. Στα 17 ο νέος ίσως δεν θέλει να επωμισθεί το βάρος μιας επιλογής ούτε να εκλέξει τον φορέα της. Ενδέχεται να μην επιθυμεί να καταλήξει οπαδός μιας συγκεκριμένης θέασης. Ισως να θέλει πρώτα, λίγο ακόμη, να το σκεφτεί. Ισως…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή