Εισέπραξαν τα επίχειρα της «παροχοδοσίας»

Εισέπραξαν τα επίχειρα της «παροχοδοσίας»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γέλασα πολύ με τη γελοιογραφία του Ανδρέα Πετρουλάκη στο έκτακτο, εκλογικό φύλλο της «Κ» της περασμένης Δευτέρας. Στη γελοιογραφία, ο Αλέξης Τσίπρας, στη θέση του συνοδηγού σε μηχανή, έχει βγει στη γύρα και όταν συναντά έναν συνταξιούχο τον σημειώνει στο τεφτέρι του και του φωνάζει «μου χρωστάς ένα πενηντάρικο». Περί το 40%, όπως έδιναν τα exit polls, των συνταξιούχων ψήφισε τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι 29% του ΣΥΡΙΖΑ. Μια συνταξιούχος δασκάλα, αστή Μυτιληνιά (το αναφέρω για όσους γνωρίζουν την «αστικότητα» του νησιού), μου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε διότι «θεώρησε ότι οι Ελληνες είναι επαίτες».

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, όταν η χώρα βούλιαζε στην πολυεπίπεδη κρίση, η Φωτεινή Πιπιλή, βουλευτής της Ν.Δ. και από τους λίγους που δεν έχουν εκχωρήσει τις επαγγελματικές τους αρχές στο μικροκομματικό κυνήγι της ψήφου, έγραφε στην «Καθημερινή» πως «ο λαϊκισμός βλάπτει σοβαρά και τη Ν.Δ.». Και πρόσθετε: «Βασιζόμενη σε ιστορικά δεδομένα, θεωρώ ότι οποτεδήποτε η Ν.Δ. από τη μεταπολίτευση και μετά έγειρε προς τη λαϊκοδεξιά ή “πασόκισε” “έσπασε τα μούτρα της". Αντιθέτως, αρχής γενομένης από τον εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, οποτεδήποτε η Ν.Δ. στράφηκε με επιδέξιες και προοδευτικές κινήσεις και σε άλλους χώρους, ως αυθεντική κεντροδεξιά παράταξη, θριάμβευσε».

Σαφώς, πολλοί Ελληνες έχουν εθιστεί στην ιδέα του βολέματος μέσω επιδομάτων ή μονίμων θέσεων εργασίας στο Δημόσιο. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η κοινωνία έχει βιώσει τη συνέπεια των μικροκομματικών πολιτικών που υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να εδραιωθεί στην εξουσία, αλλά και την απομυθοποίηση του «αριστερού πλεονεκτήματος» που πέτυχαν με τις συμπεριφορές τους ο κ. Τσίπρας και η υπουργική του ομάδα.

«Ακούω συχνά συναδέλφους βουλευτές να λένε “πρέπει να προσέξουμε τους … γιατί είναι δικοί μας, να εξαιρέσουμε τους … γιατί είναι δικοί μας, να μη φέρουμε το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλοφίλων γιατί θα χάσουμε τους …» έγραφε η κ. Πιπιλή, στηλιτεύοντας τη μικροπολιτική προσπάθεια προσέλκυσης ομάδων ψηφοφόρων. Ο λαϊκισμός έχει πολλά ποδάρια, αλλά η ευθύτητα και η συνέπεια λόγων και πράξεων έχει μεγαλύτερη δυναμική σε ένα λαό που επιθυμεί την ανάταξη από σοβαρούς πολιτικούς και όχι αεριτζήδες. Διότι οι Ελληνες δεν είναι επαίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή