Από την ανοχή στην αυθαιρεσία;

Από την ανοχή στην αυθαιρεσία;

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουμε και λέμε: Xυδαία σεξιστική επίθεση από ειδικό φρουρό των ΜΑΤ σε 16χρονη στην πλατεία Εξαρχείων. Αναίτια, απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ σε γονείς, συγγενείς και αλληλέγγυους που είχαν συγκεντρωθεί στην Ευελπίδων. Επιθέσεις σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ. Καταγγελίες για αστυνομική αυθαιρεσία με θύματα δύο νεαρούς στην Πατησίων, όπου, αφού ελέγχθηκαν για εξακρίβωση στοιχείων, προσήχθησαν με χειροπέδες στο αστυνομικό τμήμα Κυψέλης. Ο ένας νεαρός, μάλιστα, κατήγγειλε ότι δέχθηκε γροθιά από άνδρα της Ασφάλειας μόλις αποκάλυψε την αλβανική καταγωγή του.

Συνεχίζουμε με καταγγελία νεαρού για σεξουαλικό εξευτελισμό από ειδικό φρουρό των ΜΑΤ, ο οποίος, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο νεαρός, αφού τον χτύπησε, τον κόλλησε στον τοίχο και του κατέβασε το παντελόνι. Τέλος, σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο από το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου στα Εξάρχεια, ένας άνδρας των ΜΑΤ ξυλοκοπεί κοπέλα που βρίσκεται στο σημείο. Στο βίντεο φαίνονται κι άλλοι ειδικοί φρουροί να τη χτυπούν με κλομπ και κλωτσιές και μετά να αποχωρούν χωρίς να προχωρούν σε κάποια προσαγωγή.

Είναι πολλά τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας που έχουν καταγγελθεί τις τελευταίες μέρες. Στα περισσότερα οι μαρτυρίες είναι ανατριχιαστικές και οι περιγραφές αναλυτικές. Σωματική βία και λεκτικός εκφοβισμός, απειλές, πρακτικές που παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές και κανόνες του κράτους.

«Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, καθώς ωθεί στην εμπέδωση εντός της Αστυνομίας της αντίληψης ότι είναι επιτρεπτές συμπεριφορές “ρεβάνς” έναντι οιουδήποτε προσώπου ή ομάδας προσώπων ή ακόμα και όποιας περιοχής ταυτίζεται στον δημόσιο λόγο με την παραβατικότητα και την ανομία», σχολίασε σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Σε ανάλογο πνεύμα ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης για να εκφράσει την έντονη ανησυχία του για τα περιστατικά αυξημένης καταστολής και βίας σε πανεπιστημιακούς χώρους, και ιδιαίτερα για την επιχειρησιακή επέμβαση της Αστυνομίας εναντίον φοιτητών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιπλέον, ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην «αδικαιολόγητη επίδειξη αστυνομικής δύναμης σε βάρος ομάδας διαδηλωτών στο Ηράκλειο Κρήτης, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν και φοιτητές του πανεπιστημίου μας, μετά το τέλος μιας καθ’ όλα ειρηνικής πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου».

Από την ανοχή της προηγούμενης κυβέρνησης στη βία, δεν πρέπει να περάσουμε στην αυθαιρεσία της Αστυνομίας. Οι πολίτες ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τάξη και κανονικότητα, όχι ακραία καταστολή. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει υποχρέωση να βάλει στο μικροσκόπιο τις δεκάδες καταγγελίες των τελευταίων ημερών, να θέσει σε λειτουργία μηχανισμούς ελέγχου και απόδοσης ευθυνών. Κυρίως, οφείλει να μας ενημερώσει. Δεν έχει λευκή επιταγή, ούτε η Αστυνομία είναι υπεράνω του νόμου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή