Megxit, τσάι και συμπάθεια

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε λίγες ώρες το hashtag #Megxit (από τις λέξεις Megan και exit) έγινε Νο 1 στο Τwitter παγκοσμίως. Ολα τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα, όχι μόνο τα βρετανικά, έβγαζαν έκτακτα δελτία, στα σόσιαλ μίντια ήταν το κυρίαρχο θέμα μαζί με την κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν, και φαντάζομαι στις pub η απόφαση του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του Μέγκαν Μαρκλ να γυρίσουν την πλάτη τους στα υψηλά κλιμάκια της βρετανικής βασιλικής οικογενείας, μονοπώλησε τις συζητήσεις.

«Σκοπεύουμε να αποσυρθούμε από “ανώτατα” μέλη της βασιλικής οικογένειας και να εργαστούμε για να γίνουμε οικονομικά ανεξάρτητοι, ενώ συνεχίζουμε να στηρίζουμε πλήρως τη βασίλισσα», έγραψε στην ανακοίνωσή του το ζευγάρι.

Οσοι από προχθές, που έγινε γνωστή η είδηση, αναρωτιούνται τι δουλειά θα κάνει ο πρίγκιπας Χάρι, προκειμένου να γλιτώσουν από έναν περιττό «πονοκέφαλο», καλό είναι να πληροφορηθούν ότι η περιουσία του αυτή τη στιγμή αποτιμάται στα 25 εκατ. δολάρια.

Για τους περισσότερους στην Ελλάδα και στον κόσμο που δεν συγκινούνται με τα θέματα του βρετανικού παλατιού, η είδηση αποτέλεσε μια ευχάριστη και διασκεδαστική νότα. Για τους Βρετανούς ήταν πραγματικό σοκ, μια εξέλιξη που διαταράσσει τη μακρά παράδοση απέναντι στον θεσμό.

Μπορεί να αντιλαμβάνονταν ότι η διαζευγμένη και με Αφροαμερικανίδα μητέρα ηθοποιός και το ζωηρό πριγκιπόπουλο, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ζούσε έξαλλες νύχτες με ποτά, τσιγάρα και γυναίκες, αποτελούσαν ένα αντισυμβατικό και ασυνήθιστο για τα δεδομένα του Μπάκιγχαμ ζευγάρι, αλλά μάλλον δεν φαντάζονταν ότι οι δυο τους θα έφταναν στο σημείο να σπάσουν την παράδοση και να ζήσουν μακριά από το παλάτι. Οι Βρετανοί, άλλωστε, είναι στενά δεμένοι με τα σύμβολά τους, είτε πρόκειται για τη βασίλισσα Ελισάβετ είτε για το τσάι Earl Grey. Και μάλιστα, έχει κανείς την αίσθηση πως υπάρχει ένας μηχανισμός που συνδέει τους θεσμούς αυτούς με όλες ανεξαιρέτως τις κοινωνικές τάξεις. Ενας μηχανισμός ισχυρός και σταθερός.

Στις έρευνες που γίνονται κατά καιρούς σχετικά με το πόσο οι πολίτες των χωρών της Ευρώπης εμπιστεύονται τους θεσμούς τους, οι Βρετανοί βρίσκονται σταθερά στις πρώτες θέσεις, με ποσοστό που ξεπερνά το 80% – οι Ελληνες, από την άλλη πλευρά, στις τελευταίες.

Αυτή η πίστη εξηγεί και την ένταση της κριτικής προς το ζευγάρι, τα oργισμένα σχόλια, τους βιτριολικούς τίτλους στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων. Μήπως όμως ο σκεπτικισμός που εκφράζουν ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ σε σχέση με τη ζωή της βασιλικής οικογενείας προμηνύει κάτι περισσότερο; Το παράθυρο στο αύριο ανοιχτό.

Το 2030 η παλαιότερη γενιά που σέβεται και υποστηρίζει με πάθος τον θεσμό της μοναρχίας δεν θα είναι πια στη ζωή και οι φωνές που ζητούν την κατάργησή του θα ενισχυθούν. Το Megxit ίσως είναι μόνον η αρχή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή