Μασκαγορίτες και πανικοποιοί

Μασκαγορίτες και πανικοποιοί

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τις καρναβαλικές μάσκες θα μιλούσαμε κανονικά τις μέρες που πέρασαν, όχι για τις χειρουργικές. Για όσες φοριούνται στα πανηγύρια της εθιμοτυπικής  υπερβολής, μιας τρέλας εντός ωραρίου και τελετουργικού πλαισίου, και όχι για τις αντιμικροβιακές. Η «κανονικότητα» όμως δεν μπορεί να επιβληθεί σε όλα τα μέτωπα διά της βίας, όπως επιβλήθηκε τις προάλλες στη Λέσβο και στη Χίο από ειρηνοποιά ΜΑΤ, που είχαν αποσταλεί για να ενισχύσουν το εθνικό φρόνημα των Γκασμάδων. Και δυστυχώς, στο πεδίο της υγείας, δεν μπορούν να την επιβάλουν ούτε οι συμβουλές των ειδικών να μην αφήσουμε τον εστεμμένο ιό να μας τρελάνει. Να περισώσουμε έστω τη μισή ψυχραιμία που έχουμε όταν αντιμετωπίζουμε μια «κανονική», συνηθισμένη γρίπη.

«Είναι τρέλα να κυκλοφορούν οι άνθρωποι στον δρόμο με μάσκα. Δεν κερδίζουν τίποτε», έλεγε και ξανάλεγε πριν από δυο-τρεις μέρες, σε κάποιο κανάλι, κορυφαία λοιμωξιολόγος. Δεν είναι η μόνη. Τις ίδιες συμβουλές δίνουν όλοι οι συνάδελφοί της, σε κάθε χώρα, προσβεβλημένη ή μη από τον κορωνοϊό. Αυτοί τα λένε, αυτοί τ’ ακούνε. Παλιά ο κόσμος κατέφευγε στους κομπογιαννίτες γιατί δεν περίσσευαν οι γιατροί. Και τώρα όμως, με πληθώρα γιατρών κάθε ειδικότητας, οι κομπογιαννίτες –ιντερνετικοί πλέον– εξακολουθούν να πανηγυρίζουν τον θρίαμβό τους επί της επιστήμης.

«Πίνω μια γουλιά βατόμουρο κάθε πρωί και δεν θα νοιάζομαι για τον ιό», γνωμάτευσε ο Ερντογάν από το ύψος της αυθεντίας του. Την επομένη τριπλασιάστηκε η τιμή του βατόμουρου στην τουρκική αγορά, αφού έσπευσαν να το προμηθευτούν όλοι οι πιστοί του σουλτανίζοντος προέδρου. Στα μέρη μας, αν ειδικευτείς σε κηραλοιφές και βότανα, δεν θα γίνεις σουλτάνος, θα γίνεις όμως κομματάρχης και θα καμαρώνεις στη Βουλή. Κι αν είσαι τρανός δημοσιογράφος, λες δυο-τρία σοβαροφανή ιατρικά στην αρχή της τηλεοπτικής εκπομπής σου κι ύστερα, τσακ, σαν πονηρούλης προπαγανδιστής, εμφανίζεις ένα μπουκάλι με το τάδε σούπερ παραφαρμακολογικό προϊόν, που σε «θωρακίζει» έναντι του ιού, σε «χαλυβδώνει», σε «ατσαλώνει» και άλλα ομοιοκατάληκτα, όπως το «σε χρυσώνει» ή έστω «σε ασημώνει». Δεοντολογία με την οκά. Ν’ αγοράσει όποιος θέλει, για να ’χει να πορεύεται.

Το μόνο που δεν πουλάνε, βέβαια, οι τηλεοπτικοί πανικοποιοί είναι η ψυχραιμία. Αυτήν ούτε καν στην παράνομη αγορά δεν τη βρίσκεις, εκεί όπου αγοράζεις χειρουργική μάσκα έναντι δέκα ή είκοσι ευρώ. Από τους μαυραγορίτες της Κατοχής στους μασκαγορίτες της σύγχρονης εποχής. Σημειωτόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή