ΑΠΟΨΕΙΣ

Η τηλεδιάσκεψη των τεσσάρων

Εάν θα μπορούσε να αναζητήσει κάποιος μια παράπλευρη –προσωρινή βεβαίως– επίπτωση της μάστιγας του κορωνοϊού είναι ότι διά τον φόβο της εισπηδήσεως του ιού προς Ανατολάς, η Τουρκία ανακοίνωσε χθες ότι έκλεισε τα σύνορά της με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι έπαψε να υφίσταται το πρόβλημα που η ελληνική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει «ασύμμετρη απειλή». Οι παράνομες μεταναστευτικές ροές θα επανέρχονται κατά περίπτωση έως ότου επιτευχθεί μία νέα συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. – πολύ ευρύτερη και περιεκτικότερη από την προηγούμενη. Οι επιπτώσεις στο διμερές επίπεδο θα εξακολουθούν, βεβαίως.

Η τετραμερής τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν, της Γερμανίδος καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ασχολήθηκε και με την αναθεώρηση της συμφωνίας Αγκυρας και Ε.Ε., δίχως να δοθούν λεπτομέρειες.

Από τις δηλώσεις της κ. Μέρκελ προκύπτει μια κάποια κατανόηση της θέσεως της Αγκυρας. Αλλά η προσφορά της Γερμανίας περιορίζεται σε μια έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια 100 εκατομμυρίων ευρώ και στο ενδεχόμενο αυξήσεως της οικονομικής υποστηρίξεως, βάσει της συμφωνίας Τουρκίας – Ε.Ε. του 2016, εάν αυτό κριθεί «αναγκαίο». Δεν είναι, όμως, αυτό που αναμένει η Τουρκία.

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο της τηλεδιασκέψεως των «τεσσάρων» ήταν η συμμετοχή σε αυτήν του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, καθώς η Βρετανία έχει αποχωρήσει ήδη από την Ε.Ε.

Μία ενίσχυση των βρετανοτουρκικών σχέσεων αναμενόταν μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. για λόγους γεωστρατηγικούς, οικονομικούς και άλλους. Το ουσιώδες είναι ότι η πρωτοβουλία του κ. Ερντογάν, που πρώτος αναφέρθηκε στη συμμετοχή του κ. Τζόνσον στην τετραμερή, έγινε αποδεκτή από τους Γάλλους.

Είναι μία εξέλιξη που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, καθώς η Βρετανία είναι μαζί με την Τουρκία και τη χώρα μας εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Η κρίση σε όλα τα επίπεδα καθιστά ακόμη πιο περίπλοκα τα πράγματα.