Τα κοντά πόδια του ψεύδους

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που ενοχλείται με τους επιτυχημένους και επιχειρεί παντί τρόπω να τους γκρεμίσει από το βάθρο τους. Δεκατρία ψεύτικα προφίλ του Σωτήρη Τσιόδρα, με δηλώσεις, φωτογραφίες, επιδημιολογικά δεδομένα –και ήδη χιλιάδες ακολούθους–, δημιούργησαν άγνωστοι στο Instagram (protagon.gr). Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, η πιο αγαπημένη και ανθρώπινη φωνή καθημερινής ενημέρωσης σχετικά με τον κορωνοϊό, δεν έχει κανένα προφίλ στο Instagram.

Κανείς ευγενής σκοπός –θαυμασμός, ενδυνάμωση της εικόνας, διάδοση των θετικών μηνυμάτων– δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την πλαστοπροσωπία. Επιπολαιότητα; Μωρότητα; Μικροψυχία; Αντιλογία; Η σάτιρα εδώ δεν χωρά. Πάντως, κανείς δεν προσποιείται κάποιον που αποδεδειγμένα δεν είναι, με καλόβουλες αγαθές προθέσεις. Συνήθεις στόχοι της απάτης η παρακολούθηση του προσώπου, η ανακάλυψη κρυφών πτυχών του, η διαστρέβλωση στοιχείων, η διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Η απουσία ορίων στη χρήση της δύναμης των πολυμέσων να εξυψώνουν και να κατακρημνίζουν πρόσωπα, να χαλκεύουν και να καταστρέφουν μύθους, αποτελεί κοινό τόπο. Δεν ξαφνιάζουν η υπερβολή, ο διασυρμός, η εκδικητικότητα. Η συνεχώς αναμμένη μηχανή της παραπληροφόρησης παράγει τέρατα. Κι ύστερα καθίσταται πολύ εύκολο το μέτρο να χαθεί, μαζί με την αίσθηση των πραγματικών διαστάσεων των πραγμάτων, μαζί με την ικανότητα να ξεχωρίζουμε τον σχολιασμό από την προσβολή, τη διαφωνία από την αμετροέπεια.

Ο οξύς, πολιτικός ή άλλος, ανταγωνισμός αφαιρεί από το οπτικό πεδίο των πλαστογράφων το επωφελές για το σύνολο, όσα απαλύνουν την αντίξοη καθημερινότητά μας. Εγγράφουν μόνο τα κύματα των θερμών εμμονών που εμποδίζουν κάθε βήμα έξω από τη φωτιά της διαίρεσης. Με τα ψεύτικα προφίλ και την απεικόνιση του κ. Τσιόδρα ως «Σούπερμαν» δεν ασκείται εποικοδομητική κριτική, δεν επισημαίνονται παραλείψεις, δεν προσφέρονται λύσεις που θα ενσαρκωθούν σε πράξεις, ανακόπτοντας τον ρουν της πλανητικού δράματος. Κυριαρχούν η κακοβουλία, η εμπάθεια. Που δεν εξαντλούνται μπροστά στον θάνατο ανθρώπων, δεν δαμάζονται από την ανησυχία μπρος στην κοινή απειλή, δεν καταπνίγονται από την ανάγκη της ένωσης.

Ωστόσο, δεν καταφέρνουν να ρίξουν πάνω του φαιές σκιές. Εκείνος απτόητος, συνεχίζει να διδάσκει το μέτρο, τη σύνεση, την επιείκεια, τη συμπόνια. Το πιο χρήσιμο μάθημα αυτοπροστασίας, αρετής κι αλληλεγγύης στις παράξενες, δύσκολες μέρες μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή