ΑΠΟΨΕΙΣ

Ευγνωμοσύνη μεγέθους Α3

Αντιγράφω σεβαστικά: «Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. ΓΔΟΥ 134/2020, ΦΕΚ 2377/Β/16-6-2020: Αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, για τον μήνα Μάιο. Οι Υπουργοί Οικονομικών – Ανάπτυξης και Επενδύσεων – Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έχοντας υπόψη: 1: Τις διατάξεις της παρ. 1 και της παρ. 1α του όγδοου άρθρου…» Και τα λοιπά και τα λοιπά, από το 1 έως το 25.

Τι προβλέπουν οι τρεις υπουργοί, ο Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης και ο Εργασίας Γιάννης Βρούτσης; «Αποζημίωση ειδικού σκοπού», ύψους 534 ή 300 ευρώ. Και τι απαιτούν; Αντιγράφω ξανά: «Αρθρο 6, παράγραφος 5. Ο λήπτης της ενίσχυσης ενημερώνει το κοινό σχετικά με τη στήριξη που έχει λάβει από τα Ταμεία: α) Παρέχοντας στον διαδικτυακό τόπο του, εάν υπάρχει, σύντομη περιγραφή της πράξης, ανάλογης προς το επίπεδο της στήριξης, που περιλαμβάνει τους στόχους και τα αποτελέσματά της και επισημαίνει τη χρηματοδοτική συνδρομή από την Ενωση». Χονδρικώς, ο ευεργετηθείς περιγράφει με 5,34 αράδες την «πράξη» αν έλαβε 534 ευρώ και με 3 αν έπεσε στα 300. Αν δεν έχει διαδικτυακό τόπο, νοικιάζει τελάλη.

Η δεύτερη απαίτηση για να δοθεί αυτή η ευτυχώς «αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη αποζημίωση» είναι να τοποθετήσει ο λήπτης «τουλάχιστον μία αφίσα με πληροφόρηση σχετικά με το έργο (ελάχιστο μέγεθος Α3), που περιλαμβάνει τη χρηματοδοτική συνδρομή από την Ενωση, σε σημείο εύκολα ορατό από το κοινό, όπως η είσοδος σε ένα κτίριο». Το «τουλάχιστον» συναρτάται με το μέγεθος του ενθουσιασμού του λήπτη. Αν έχει ξετρελαθεί, μπορεί να βάλει και τρεις αφίσες, μία για κάθε υπουργό. Κι όχι στο τσιγκούνικο μέγεθος Α3, τουτέστιν 29,7x42cm = 0,125m2, αλλά στο ανοιχτοχέρικο Α0, δηλαδή 84,1×118,9 cm = 1 m2. Να καλύψει τουλάχιστον τη μισή βιτρίνα και στην υπόλοιπη να ζωγραφίσει τουλάχιστον δέκα χαμογελαστές φατσούλες. Να στήσει κι ένα γλεντάκι μπροστά στην επιχείρηση, να κεράσει τους γείτονες μια μπίρα. Και να διαλαλήσει την ευγνωμοσύνη του, αλλά και την «ανάκτηση της εμπιστοσύνης του προς την πολιτεία».

Αν δεν αφισοκολλήσει τις ευχαριστίες του ή αν το αρμόδιο ελεγκτικό όργανο μετρήσει την αφίσα και τη βρει Α4 ή Α5, επέρχεται άλλου είδους ανάκτηση: «ολική ανάκτηση της επιχορήγησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα…» Αν δεν υπήρχε η ψυχρή διάλεκτος της γραφειοκρατίας, θα πιστεύαμε πως οι λήπτες δουλεύουν τους δότες. Αμ δε. Το ανάποδο γίνεται.