Kυνισμός well done

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το είδαμε κι αυτό. Τον Τούρκο χασάπη Salt Bae, κατά κόσμον Νουσρέτ Γκιογκτσέ, με επίσημο κουστούμι να παριστάνει τον Χέρμπερτ φον Κάραγιαν σε εκτροφείο-σφαγείο βοοειδών. Με μουσική υπόκρουση ένα απόσπασμα από σύνθεση για έγχορδα του Ιταλού συνθέτη και βιολοντσελίστα της κλασικής περιόδου, Λουίτζι Ροντόλφο Μποκερίνι, ο Γκιογκτσέ «διευθύνει» με τις ανάλογες κινήσεις τις καημένες τις αγελάδες που βρίσκονται ασφυκτικά στριμωγμένες σε μια κυκλική μεταλλική κατασκευή.

Εξοργίζεσαι με το θέαμα ακόμη κι αν είσαι λάτρης του κρέατος. Εξοργίζεσαι με το κράμα αλαζονείας, αμετροέπειας και αναισθησίας αυτού του ανθρώπου ο οποίος έγινε γνωστός όταν κάποια στιγμή σκέφτηκε έναν διαφορετικό τρόπο να αλατίζει το κρέας, «σπάζοντας» τον αγκώνα και τον καρπό του ώστε πέφτοντας το αλάτι από ψηλά να κυλάει πάνω στο χέρι του για να καταλήξει στο κρέας. 

Από τότε που έγινε viral το πρώτο του βίντεο στο Instagram, πριν από λίγα χρόνια, φωτογραφίζεται διαρκώς μπροστά σε τόνους ωμού κρέατος, κρέας το οποίο χρεώνει πανάκριβα. Η τιμή για μια απλή μοσχαρίσια μπριζόλα μπορεί να φτάσει τα 275 δολάρια, αν όμως στην προσφέρει διακοσμημένη με βρώσιμα φύλλα χρυσού –το έχει κάνει και αυτό–, ο λογαριασμός… απογειώνεται.

Δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που μεθάει από την επιτυχία, από το φλερτ με τον κόσμο του lifestyle, από τις κολακείες των σελέμπριτι και των βαθύπλουτων που επισκέπτονται τα εστιατόριά του στη Νέα Υόρκη, το Ντουμπάι, τη Μύκονο. Ισως γι’ αυτό και δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη ή να κατεβάσει το βίντεο από τον λογαριασμό του στο Instagram. Ωστόσο, η ανάρτησή του προκάλεσε χιλιάδες οξύτατες αντιδράσεις. Και σε αυτό αξίζει να σταθούμε.

Ο Γκιογκτσέ προκαλεί διαρκώς, επιδεικνύοντας παντελή αδιαφορία για τις ενστάσεις όλο και περισσότερων ανθρώπων σε σχέση με την εντατική παραγωγή και κατανάλωση κρέατος και την καταστροφή που προκαλεί στο περιβάλλον. Δεν του καίγεται καρφί για θέματα ηθικής και μέτρου και λογικά πρέπει να σκάει στα γέλια όταν ακούει συζητήσεις για τα δικαιώματα των ζώων.

Για πρώτη φορά, όμως, οι αντιδράσεις σε ανάρτησή του είναι τόσο έντονες και μαζικές. Χιλιάδες άνθρωποι διαχώρισαν τη θέση τους, αποδοκιμάζοντας τον ναρκισσισμό, τον νεοπλουτίστικο κυνισμό, την απερίγραπτη ρηχότητα του Νουσρέτ Γκιογκτσέ.

Ισως είναι παρακινδυνευμένη και πρόωρη εκτίμηση αλλά μπορεί σε κάποιο βαθμό η πανδημία του κορωνοϊού να μας έχει κάνει λιγότερο ανεκτικούς με όσους περιφρονούν με αυθάδεια και έπαρση τη Φύση και τα ζώα. Αν η παγκόσμια τραγωδία που ζούμε διαμορφώσει ανθρώπους πιο ευαισθητοποιημένους και με μεγαλύτερο σεβασμό απέναντι στα ζώα το κέρδος θα είναι τεράστιο για όλους μας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή