49 χρόνια πρίν… 21.Ι.1965

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΕ ΓΚΩΛΛ – ΕΡΧΑΡΝΤ: Παρίσιοι, 20.– Συνεχίσθησαν σήμερον και ετερματίσθησαν αι συνομιλίαι του Γάλλου προέδρου στρατηγού ντε Γκωλλ και του καγγελαρίου της Δυτικής Γερμανίας κ. Ερχαρτ, που διεξήχθησαν εις τον πύργον Ραμπουγιέ με συμμετοχήν των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών κ.κ. Κουβ ντε Μυρβίλ και Σραίντερ. […] Δεν εξεδόθη ανακοινωθέν επί των συνομιλιών των. Εις κοινήν δήλωσίν των […] οι κ.κ. ντε Γκωλλ και Ερχαρτ αναφέρουν ότι συνεφώνησαν όπως συγκαλέσουν διάσκεψιν των εξ χωρών-μελών της Κοινής Αγοράς προς διερεύνησιν των μέτρων που πρέπει να ληφθούν διά την προώθησιν του θέματος της πολιτικής ενώσεως της Ευρώπης. Οι δύο ηγέται προσθέτουν ότι θα έλθουν εις επαφήν με τα άλλα μέλη της Κοινής Αγοράς, δηλαδή την Ιταλίαν, το Βέλγιον, την Ολλανδίαν και το Λουξεμβούργον διά την σύγκλησιν της διασκέψεως αυτής […]. Εις την δήλωσιν προστίθεται ότι αναζητούνται νέαι πρωτοβουλίαι διά την ενοποίησιν της Γερμανίας. [Η φωτογραφία των δύο ηγετών είναι από μεταγενέστερη συνάντησή τους, της 11ης Ιουνίου 1965, και προέρχεται από το Bundesarchiv.]

ΡΙΛΚΕ ΚΑΙ ΕΛΥΑ ΜΑΡΙΑ ΝΕΒΑΡ:  (Από επιφυλλίδα του Γιώργου Πράτσικα.) Οι μελέτες γύρω από τη ζωή και το έργο του μεγάλου Γερμανού ποιητού Ράινερ Μαρία Ρίλκε δεν παύουν να συμπληρώνουν την ήδη ογκώδη σχετική βιβλιογραφία. Ο εκδοτικός οίκος «Albin Michel» είχε την ευγενική καλωσύνη να μου στείλει το τελευταίο βιβλίο που αναφέρεται στη ζωή του Ρίλκε. Πρόκειται για τη θερμή φιλία που συνέδεσε τον ποιητή με την Γερμανίδα ηθοποιό Ελυα Μαρία Νεβάρ και την αλληλογραφία που αντάλλαξαν οι δύο φίλοι. Πολλές γυναίκες έπαιξαν περισσότερο ή λιγότερο σημαντικό ρόλο στη ζωή του Ρίλκε. Η Ελυα όμως, δίχως να είναι η εκλεκτή, η μοναδική, είχε το προνόμιο να παραμείνει για τον ποιητή μία από τις πιο αγαπητές φίλες του […].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή