Το γαϊτανάκι με το άσυλο και τη βία στα ΑΕΙ

Το γαϊτανάκι με το άσυλο και τη βία στα ΑΕΙ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα αξιομνημόνευτο θρίλερ με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση επί του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ διαδραματίστηκε την Τρίτη 23 Αυγούστου 2011 με επίκεντρο τη διάταξη για το άσυλο. Κύριος όρος που έθετε η Ν.Δ. για να ψηφίσει το νομοσχέδιο της τότε υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου ήταν η προστασία των πανεπιστημιακών κτιρίων να απλοποιηθεί, σε τέτοιο βαθμό ώστε ουδείς να μπορεί να βρει δικαιολογία εάν δεν τηρεί τον νόμο. Η Αννα Διαμαντοπούλου, θεωρώντας πως η κυβέρνηση οφείλει να ανοίγει τις οδούς συναίνεσης με τα κόμματα και φορείς, υιοθέτησε την πρόταση της Ν.Δ. για να στείλει ένα ισχυρό συναινετικό μήνυμα υπέρ της μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ. 

Τα χρόνια πέρασαν και έτσι έπειτα από νομοθετικές αλλαγές στο θέμα του ασύλου από τις κυβερνήσεις που μεσολάβησαν, πέρυσι το καλοκαίρι, η Ν.Δ. ψήφισε νέα ρύθμιση, απλοποιώντας την προστασία του.

Δεν έχει σημασία τι μεσολάβησε ανάμεσα στο 2011 και το 2019. Αποδείχθηκε όμως, περίτρανα τούτο: Οι πρυτάνεις, στη συντριπτική πλειονότητά τους ένα σώμα συντηρητικό προερχόμενο από τα κόμματα εξουσίας (μόλις προ εβδομάδων φίλος παλιός από το ΚΚΕ Εσ. πανηγύριζε τη νίκη της Χριστίνας Κουλούρη ως εξαίρεση στον κανόνα), εμφανίζονται ανίκανοι να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα βίας μέσα στα πανεπιστήμια. Εξ ου και κρίθηκε απαραίτητη η νέα ρύθμιση. Πρύτανης στην προχθεσινή Σύνοδο, είπε ότι «τα ελληνικά πανεπιστήμια επιτελούν το ακαδημαϊκό τους έργο, χωρίς να είναι κέντρα ανομίας». Ορθώς! Τα πανεπιστήμια δεν είναι κέντρα ανομίας, και για τους τραμπουκισμούς ευθύνονται εξωπανεπιστημιακοί. Ωστόσο, είναι απορίας άξιον τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια οι πρυτάνεις και  οι πανεπιστημιακοί για να αυτοπροστατευθούν. Πώς φτάσαμε στα τελευταία λυπηρά γεγονότα στο γραφείο του πρύτανη του ΟΠΑ; 

Μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για σώμα ασφαλείας στα ΑΕΙ, οι πρυτάνεις θεωρούν ότι η πανεπιστημιακή φύλαξη θα πρέπει να οργανωθεί σε νέες βάσεις, ενώ στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων, θα πρέπει να υπάγεται και να αναφέρεται στον πρύτανη και στη Σύγκλητο. «Κανένας μας δεν συμφώνησε με παρουσία αστυνομίας ή άλλου σώματος που θα υπάγεται στη δικαιοδοσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στα πανεπιστήμια», έγραψε χθες πρύτανης, γνώστης ιστορίας. Με τη φωτογραφία ακόμη του Δημ. Μπουραντώνη να «τριγυρνά» στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι πρυτάνεις δείχνουν να επιβεβαιώνουν τον Μαρξ για την επανάληψη της Ιστορίας ως φάρσας, αφού έχει προηγηθεί η τραγωδία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή