«Ασε την Ιατρική στην ησυχία της»

«Ασε την Ιατρική στην ησυχία της»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι γνωστό ότι ξέρουμε τα πάντα. Είναι στη φύση μας, ως λαός. Παλαιότερα, συνηθίζαμε να αστειευόμαστε με αυτό γιατί τα θέματα ήταν πιο ανώδυνα και τα βήματα για να ξεδιπλωθεί η παντογνωσία μας λιγοστά. Σαν επαγγελματικός κλάδος, δε, έχουμε να επιδείξουμε λαμπρά δείγματα του είδους: από σεισμολόγοι το ένα βράδυ μετεωρολόγοι το επόμενο, εγκληματολόγοι για τα ειδεχθή, ψυχολόγοι για τα όχι άμεσα ερμηνεύσιμα και οι ειδικότητες δεν έχουν τέλος. Με ύφος απύθμενης σοβαροφάνειας, αναλύσεις επί αναλύσεων. 

Αλλά το «μικρόβιο» είναι γενικευμένο. Σε κάθε μικρή ή μεγαλύτερη κρίση, όλοι έχουμε κάποιον που πολύ εμπιστευτικά μας μιλάει για πληροφορίες που έχει από άνθρωπο «από μέσα» και δίνουν την πραγματική διάσταση όσων συμβαίνουν σε όσους είναι πρόθυμοι να ακούσουν με ανοιχτό μυαλό και δεν περιορίζονται να «φάνε σανό». Συνηθίζαμε να γελάμε με όλα αυτά. Κάποτε. Γιατί, ξαφνικά, η κατάσταση έχει σοβαρέψει πολύ. Η υγειονομική κρίση και η πανδημία δεν αστειεύονται και, όπως πικρά δείχνει η εμπειρία, δεν σηκώνουν πολλά πολλά από τους έχοντες άποψη επί παντός επιστητού, αποκλειστική «πληροφόρηση» και γνώμη. Ολους αυτούς που αρνούνται να δουν την πραγματικότητα των ανθρώπων που πεθαίνουν –κατά δεκάδες πια και στη χώρα μας καθημερινά– και αρλουμπολογούν διαρκώς για συνωμοσίες. Αυτούς που αρνούνται τη μάσκα, διαμαρτύρονται για τα μέτρα και καλούν σε αντίσταση. Αυτούς που έχουν τη διορατικότητα να δουν τον αόρατο εχθρό της ανθρωπότητας –λίγοι πεφωτισμένοι– αλλά στέκονται μύωπες απέναντι σε εκείνους που αγωνίζονται για μιαν αναπνοή διασωληνωμένοι. Αυτούς που «αποκαλύπτουν» την αλήθεια πίσω από τις νέες τεχνολογίες, τα τσιπάκια, τα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων και –τραγική ειρωνεία– σε όλα αυτά οφείλουν τη μικρότερη ή μεγαλύτερη απήχησή τους. Γιατί σε σχέση με το παρελθόν είναι η σύγχρονη τεχνολογία που δίνει βήμα, προβολή και ισοπεδωτική «εγκυρότητα» σε όσα συνωμοσιολογικά, αντιεπιστημονικά, επικίνδυνα λέγονται.  

Σε όλους αυτούς θέλησε να απαντήσει ένας 42χρονος πνευμονολόγος, ο οποίος κόλλησε κορωνοϊό και έχασε τη ζωή του στο νοσοκομείο Αττικόν, όπου νοσηλευόταν διασωληνωμένος. «Η Ιατρική είναι ορθός λόγος, είναι επιστήμη, είναι αποκάλυψη ενός κόσμου που προκαλεί ρίγη συγκίνησης σαν αντιληφθείς το μέγεθός του.

Δεν είναι θεωρία συνωμοσίας, δεν είναι σενάριο στο Netflix, δεν είναι κοινοποίηση, δεν είναι like, δεν είναι καρδούλα. Ξεκόλλα λοιπόν και άσε την Ιατρική στην ησυχία της», έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απευθυνόμενος σε καθέναν από αυτούς που αμφισβητούν την επιστημονική γνώση και τα συμπεράσματά της σε σχέση με τον κορωνοϊό. Αυτούς που με κάθε απίθανη συνωμοσία που εκστομίζουν, προσβάλλουν βάναυσα την κοινή λογική, αλλά πολύ περισσότερο προσβάλλουν όλους εκείνους που τέτοιες βεβαιότητες δεν έχουν γι’ αυτό που καλούνται να αντιμετωπίσουν και ας έχουν περάσει μεγάλο μέρος της ζωής τους στα θρανία. Αν μη τι άλλο, αξίζουν λίγο σεβασμό. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή