Να μη βιαστούμε, να σιγουρευτούμε

Να μη βιαστούμε, να σιγουρευτούμε

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι δικαιολογημένη η αγωνία τόσο της κυβέρνησης όσο και των επιχειρηματιών, ανεξαρτήτως μεγέθους, να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα τα καταστήματα, ώστε να κινηθεί η αγορά. Χάνονται πολλά δισεκατομμύρια. Μάλιστα, κάποιοι υπουργοί όρισαν, κατά προσέγγιση, και τις ημερομηνίες επιστροφής σε μια κανονικότητα, εντός του Δεκεμβρίου. 

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών, έκρινε πως η υγεία των πολιτών της αξίζει κάθε οικονομική θυσία. Και καλώς έπραξε.

Εφόσον η κυβέρνηση έκανε αυτήν την επιλογή οφείλει να την ακολουθήσει, με συνέπεια, μέχρι τέλους. Οποιοδήποτε μήνυμα, το οποίο αφήνει περιθώριο για παρερμηνεία αυτής της στάσης, δημιουργεί προσδοκίες που πιθανόν να διαψευσθούν. Η αντίληψη πως θα πρέπει η χριστουγεννιάτικη αγορά να λειτουργήσει οπωσδήποτε, είναι λάθος. Πολύ δε περισσότερο, όταν εκπέμπεται ενώ η πανδημία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αντιλαμβάνομαι το καθεστώς της πίεσης υπό το οποίο ζουν επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, αλλά τελικά προέχει η υγεία όλων μας. Αν υπάρχει η στρατηγική το λιανεμπόριο να λειτουργήσει για τα Χριστούγεννα και στη συνέχεια «όποιον πάρει ο χάρος», αυτό δεν είναι στρατηγική, είναι τυχοδιωκτισμός. Ενα τρίτο lockdown, από πλευράς συνεπειών, δεν θα είναι σαν αυτό που ήδη βιώνουμε. Θα είναι πολύ χειρότερο και για τους πολίτες και κυρίως για το πολύπαθο, αλλά ανθεκτικό μέχρι στιγμής, σύστημα υγείας. Η κυβέρνηση γνωρίζει πλέον τις αιτίες της δεύτερης εμφάνισης της πανδημίας. Και γνωρίζει, ασχέτως των κατηγοριών που της προσάπτει η αντιπολίτευση, πως βασικός παράγοντας του δεύτερου κύματος ήταν η ατομική ανευθυνότητα. Ολες οι υπόλοιπες αιτίες λειτούργησαν συμπληρωματικά. 

Με δεδομένο πως υπάρχει ένας σημαντικά μεγάλος αριθμός πολιτών που αμφισβητεί τον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας της COVID -19, με δεδομένο πως τα νέα παιδιά δεν συμμορφώνονται με κανόνες, πρωτόκολλα και οδηγίες, και μάλιστα εν μέσω χριστουγεννιάτικων πάρτι, πιστεύει η κυβέρνηση πως όσα αυστηρά μέτρα εξαγγείλει θα τηρηθούν και πιστεύει πως έχει τη δυνατότητα να τα επιβάλει; Ας μην υπάρχουν αυταπάτες. Στη Θεσσαλονίκη, δεκαπέντε ημέρες μετά το lockdown, η κατάσταση βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη, χωρίς ενδείξεις σταθεροποίησης. 

Ορθώς ως μέτρο ετέθη το επίπεδο κρουσμάτων του Σεπτεμβρίου, λανθασμένη όμως υπήρξε η καλλιέργεια προσδοκιών, χωρίς αυτή να προκύπτει από την υπάρχουσα κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή