Πιο δύσκολα από πριν

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επανέναρξη των ελληνοτουρκικών διερευνητικών συνομιλιών αναμένεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα υπό ιδιαίτερα βεβαρημένη ατμόσφαιρα. Οι τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου τις τελευταίες ημέρες δεν αποτελούν απλώς μια «διαπραγματευτική αφετηρία», από την οποία η Αγκυρα μπορεί ή έχει την πρόθεση να μετακινηθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προ διημέρου και χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησαν σαφές ότι «καμία συζήτηση δεν μπορεί να αφορά την ελληνική κυριαρχία». Αυτά τα αυτονόητα διασκέδασαν τη σύγχυση που είχαν δημιουργήσει διάφοροι πολυπράγμονες του επιτελικού κράτους και κάποιοι «επίκουροι ειδήμονες» περί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Η μείζων διαφορά είναι ότι η Ελλάς ενεργεί ως εθνικό κράτος, που προασπίζεται την κυριαρχία της, ενώ η Τουρκία έχει αρχίσει να προωθεί μια «αυτοκρατορική πολιτική» περιφερειακής διαστάσεως. Κάτι ανάλογο θα πρέπει να εννοούσε ο κ. Δένδιας, όταν είχε επισημάνει ότι «η Τουρκία του 2016 –οπότε διεκόπησαν οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες– δεν είναι η σημερινή Τουρκία».

Κάποιοι αποδίδουν τη στροφή της τουρκικής πολιτικής στη «μεγαλομανία» του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εκ παραλλήλου ευελπιστούν πως αυτό δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα. Απλώς δεν εννοούν ότι οι τυχοδιωκτικές επεμβάσεις της Δύσεως στο υπογάστριο της Τουρκίας για τη «μετάγγιση της δημοκρατίας» στην περιοχή και οι περιστασιακές συμμαχίες με τους Κούρδους δημιούργησαν τις προϋποθέσεις παρεμβάσεως και διευρύνσεως των επιδιώξεων της Αγκυρας και με στρατιωτικά μέσα. Η πολιτική της «Γαλάζιας Πατρίδας», που θίγει άμεσα τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας, ακολούθησε. Αλλά και αυτός ο διακτινισμός της τουρκικής πολιτικής, που επεκτείνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και φθάνει έως τη Λιβύη, διαμορφώθηκε από έναν κεμαλιστή και όχι από τον πρόεδρο Ερντογάν.

Αυτά όχι βεβαίως προς «δικαιολόγηση» της πολιτικής του κ. Ερντογάν. Ούτε προς «ενημέρωση» των αρμοδίων παραγόντων, που άριστα τα γνωρίζουν και ακόμη περισσότερα. Αλλά προς κατανόηση ευρύτερη των δυσχερειών ενώπιον των οποίων ευρισκόμεθα. Ιδιαίτερα αφού η υπό εκκόλαψη «αυτοκρατορία» εις την οποία ανήκουμε, η Ε.Ε., συνδιαλέγεται επί ίσοις όροις με την εκ νέου αναδυόμενη «αυτοκρατορία» της Τουρκίας. Ανέβηκε ο τζόγος επικίνδυνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή