Ένας αναγκαίος διάλογος «κωφών»

Ένας αναγκαίος διάλογος «κωφών»

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διερευνητικές επαφές που ξεκίνησαν χθες θεωρούνται χαμηλής προσδοκίας. Και είναι λογικό, καθώς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπάρχουν, ως γνωστόν, θεμελιώδεις διαφορές σχετικά με την ατζέντα των προς συζήτηση θεμάτων. Ομως, αυτές οι συζητήσεις είναι αναγκαίες, όχι γιατί θα επιλύσουν τα χρόνια προβλήματα που απασχολούν τις δύο χώρες, αλλά κυρίως γιατί θα βάλουν στην άκρη την ένταση των τελευταίων έντεκα μηνών. Ποτέ, μετά τη Μεταπολίτευση, δεν είχαμε τόσο μεγάλης διάρκειας κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Είναι ολοφάνερο πως καμιά από τις δύο πλευρές δεν θέλει να χρεωθεί ενώπιον της διεθνούς κοινότητας την άρνηση διαλόγου, που είναι η μόνη αποδεκτή οδός επίλυσης των διαφορών.

Συνεπώς, ενώ δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις διερευνητικές επαφές, γνωρίζουμε εκ των προτέρων τα όριά τους. Είναι διαδεδομένη η άποψη πως με τις συζητήσεις κερδίζουμε χρόνο, ώστε να αρχίσουν να φαίνονται «επί του πεδίου» τα αποτελέσματα της αγοράς σύγχρονων οπλικών συστημάτων. Αυτό ισχύει εν μέρει, γιατί το ίδιο χρονικό διάστημα και η Τουρκία θα εξοπλίζεται. Μάλιστα, εντός του 2021 θα παραλάβει –εκτός σοβαρού απροόπτου– τρία υπερσύγχρονα γερμανικά υποβρύχια. Ο χρόνος εργάζεται υπέρ ημών στον τομέα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Μέσα στο προσεχές διάστημα θα δούμε πώς θα χειρισθεί ο Τζο Μπάιντεν το πρόβλημα Ερντογάν. Το ήδη βεβαρημένο κλίμα που επικρατεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβαρύνεται περαιτέρω από τις κακές προσωπικές σχέσεις των δύο ηγετών. Είναι κοινός τόπος πως οι ΗΠΑ δεν θα θελήσουν να χαθεί η Τουρκία για τον πάλαι ποτέ δυτικό κόσμο. Το πρώτο ερώτημα είναι με τι τρόπο θα το επιδιώξουν. Και το δεύτερο ερώτημα είναι εάν αυτή η προσπάθεια θα έχει συγκεκριμένα όρια, πέραν των οποίων η Τουρκία θα θεωρηθεί κράτος που βρίσκεται «απέναντι».

Σήμερα, η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ποτέ στο επίπεδο των διεθνών συμμαχιών. Εχει αναπτύξει πολύπλευρες συνεργασίες με κράτη της ΝΑ Μεσογείου και με τις μοναρχίες του Κόλπου που αντιτίθενται στο νεοοθωμανικό όραμα του Ερντογάν. Επιπλέον, η πατρίδα μας έχει αποκτήσει μιαν εθνική αυτοπεποίθηση, καθώς αντιμετώπισε επιτυχώς τις τουρκικές προκλήσεις στον Εβρο και στο Αιγαίο. Συμμετέχουμε στις διερευνητικές επαφές όχι υπό την πίεση στρατιωτικών τετελεσμένων, αλλά εξ επιλογής, γιατί έτσι πρέπει να συμπεριφέρεται ένα κράτος που σέβεται τη διεθνή νομιμότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή