Για ένα παντελόνι κάπρι

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μαίρη Τάιλερ Μουρ (1936-2017) ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός που μεσουράνησε τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Το 1961, έλαμψε ως συμπαρουσιάστρια στο επιτυχημένο «The Dick Van Dyke Show» (1961-1966), πλάι στον γελαστό, χαρισματικό (και αυτοδίδακτο!) χορευτή και ηθοποιό Ντικ βαν Ντάικ, γνωστό σε εμάς ως Μπερτ, πλάι στην Τζούλι Αντριους, στη θρυλική «Μαίρη Πόπινς» (1964).  

Στο «The Dick Van Dyke Show», η Μουρ τάραξε τα νερά με το μπρίο της, με τις χορευτικές της δεξιοτεχνίες, με το χιούμορ της, με την ομορφιά και την κορμοστασιά της. Η Μουρ τάραξε τα νερά και με την προσωπικότητά της όμως.

Η έντονη θηλυκότητά της είχε κάτι το ανατρεπτικό για τα δεδομένα των συντηρητικών αμερικανικών φίφτις. Χωρίς να είναι διόλου «ελευθεριάζουσα» ή τολμηρή, με τις ενδυματολογικές επιλογές της είχε ενοχλήσει τους υπευθύνους του καναλιού CBS, οι οποίοι θεώρησαν ότι έπρεπε να τη βάλουν στη θέση της. 

Μία από τις αιτίες της δυσφορίας των παραγωγών ήταν ότι στην εκπομπή η Μουρ φορούσε… παντελόνι. Για την ακρίβεια, ήταν το (υπέροχο) γυναικείο παντελόνι τύπου κάπρι που είχε λανσάρει η Τζάκι Κένεντι, «φρέσκια» Πρώτη Κυρία το 1961. 

Εμείς γελάμε σήμερα, αλλά η Μουρ κλήθηκε σε απολογία. Δεν «μάσησε», δηλώνοντας ευθαρσώς στους διευθυντές ότι καιρός είναι να πάψουν να φαντασιώνονται ότι όλες αυτές οι γυναίκες που «μας βλέπουν από τα σπίτια τους φορούν όλη μέρα επίσημα βραδινά φορέματα, πέρλες και γουναρικά». 

Η Μουρ νίκησε τότε. Οχι μόνον επειδή ήταν εξαιρετικά δημοφιλής, αλλά, κυρίως, επειδή έφερε μέσα της το πνεύμα μιας εποχής που άλλαζε. 

Τα φίφτις έδιναν τη θέση τους σιγά σιγά στα σίξτις. Το σόου το ίδιο βρισκόταν σε αυτό το μεταίχμιο, κάπου ανάμεσα στην αφέλεια και στην υποψία. Δεν είναι τυχαίο ότι έκλεισε τον κύκλο του το 1966, όταν τα αμερικανικά σίξτις άρχιζαν πλέον να δείχνουν τον πιο σκληρό τους χαρακτήρα. 

Θέλω να πω, κάποτε οι εποχές τελειώνουν, δίνουν τη θέση τους σε κάτι άλλο, κάτι νέο. Αναγέννηση – διαρκής, αέναη διεργασία όχι μόνο στη φύση, αλλά και στις ανθρώπινες κοινωνίες. 

Κάτι ανάλογο ζούμε κι εμείς σήμερα: από τη σεξουαλική παρενόχληση γυναικών και ανηλίκων έως τον εκφοβισμό των πάντων στους χώρους εργασίας, αυτό που έως τώρα εθεωρείτο κάτι σαν δεδομένο, αυτονόητο, κοινό μυστικό, τώρα πια δεν θα έχει θέση – τουλάχιστον όχι στην έκταση που είχε. 

Η ανάρμοστη, προσβλητική, επιθετική, τοξική συμπεριφορά του αρχομανούς ανθρώπου καιρός ήταν να στηλιτευτεί. Κυρίως για να αντιληφθούμε πως αυτό που ήταν τόσα χρόνια αυτονόητο ήταν απλώς κατάπτυστο.

Οταν η Μαίρη Τάιλερ Μουρ κέρδισε το πρώτο της βραβείο Εmmy για τον ρόλο της στο «The Dick Van Dyke Show», ήταν σίγουρη για το εξής: «Αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί», δήλωσε. Αργότερα, κέρδισε άλλα έξι βραβεία Εmmy και από το 1970 έως το 1976 παρουσίαζε τη δική της εκπομπή: «The Mary Tyler Moore Show»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή