Αδιόρθωτοι, δεν διδάχθηκαν

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρακολουθώντας την αντιπολιτευτική τακτική τού ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνω πως επαναλαμβάνει κλισέ που έρχονται από το παρελθόν και ως εκ τούτου δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή κατάσταση. Αυτή η αδυναμία παραγωγής πολιτικής αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν. Οταν η αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζεται πως κυβερνά τη χώρα η Ακροδεξιά και η κυβέρνηση έχει κάνει θεαματικά ανοίγματα στην Κεντροαριστερά, οι πολίτες πείθονται από την πραγματικότητα και όχι από τους ισχυρισμούς. Οταν, εν μέσω πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ προσκαλεί σε μαζικές συγκεντρώσεις, είναι λογικό να προκαλεί όλους αυτούς που υφίστανται τις πολλαπλές συνέπειες των lockdowns. Οταν επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για το ζήτημα των εμβολίων, υποτιμά την νοημοσύνη των πολιτών που βλέπουν πως αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που προσπαθούν να επιλύσουν οι φαρμακοβιομηχανίες μαζί με όλες τις κυβερνήσεις. Συγχρόνως, όλα τα μηνύματά του εκφέρονται σε γλώσσα πλήρως ιδεολογικοποιημένη, που παραπέμπει και απευθύνεται σε κομματικό σχηματισμό του 4%.

Ετσι, διαψεύδονται όσοι προσδοκούσαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα άλλαζε, θα ωρίμαζε, ο πολιτικός του λόγος θα εκσυγχρονιζόταν. Το γεγονός αυτό καθιστά –πλην δραματικού απροόπτου– την επάνοδό του στην εξουσία μάλλον ανέφικτη, καθώς το 25% στο οποίο κινείται, δεν αρκεί. Μάλιστα, εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία να κυβερνά και ο ΣΥΡΙΖΑ να φθείρεται, τότε και αυτό το 25% θα τεθεί υπό αμφισβήτηση. Είναι κοινός τόπος πως η απότομη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στην κατάρρευση της Κεντροαριστεράς, κάτι που σημαίνει πως αν αυτός ο χώρος κατορθώσει και ανασυγκροτηθεί, τότε και αυτό το 25% δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Το στρατηγικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως δεν έχει να υποβάλει μια συγκροτημένη πρόταση προς τους πολίτες, μακριά από ιδεολογικούς αφορισμούς, γιατί ο ιστορικός πυρήνας του αδυνατεί να μελετήσει τη νέα πραγματικότητα. Αναλύει με τρόπο λανθασμένο τη φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας του 2021, γιατί τα εργαλεία που χρησιμοποιεί έχουν σκουριάσει. Και όταν ένα κόμμα δεν μπορεί να κατανοήσει τι είναι ο αντίπαλός του και τι εκπροσωπεί, τότε δεν θα μπορέσει να τον νικήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή