Δύσκολες αποφάσεις

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναζωπύρωση της πανδημίας έθεσε την κυβέρνηση μπροστά σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη κατάσταση. Πρέπει να λάβει αποφάσεις για πρόσθετα μέτρα καραντίνας με μια κοινωνία που βρίσκεται υπό περιορισμούς έντεκα μήνες. Αν το γενικευμένο lockdown του περυσινού Μαρτίου – Απριλίου – Μαΐου απέδωσε, οφειλόταν πρωτίστως στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βίωναν οι πολίτες και στις τραγικές εικόνες που έρχονταν από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, υπήρχαν αποθέματα ψυχικής αντοχής για τον υποχρεωτικό εγκλεισμό. Η κυβέρνηση τότε έκανε την επιλογή της και δικαιώθηκε. Προτίμησε να σώσει ανθρώπινες ζωές από οικονομικούς δείκτες. Και από τότε ακολουθεί με συνέπεια αυτήν την πολιτική. Συνεπώς, σήμερα θα είναι λάθος να αλλάξει τον προσανατολισμό της πολιτικής της, εφόσον οι επιστήμονες που την συμβουλεύουν προτείνουν πρόσθετα μέτρα. 

Είναι γεγονός πως αυτό το μπρος-πίσω και ψυχοφθόρο είναι και οικονομικά κοστοβόρο, κάτι που, εκ των πραγμάτων, υπονομεύει την αποδοχή των νέων μέτρων από τους πολίτες. 

Στην Ευρώπη μερικές χώρες, παρ’ όλη τη νέα έξαρση της πανδημίας, έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τα μέτρα. Στη Βαρκελώνη αρχίζει να λειτουργεί η εστίαση, ενώ στην Ιταλία, που μετράει μέχρι στιγμής 90.000 νεκρούς από την COVID-19, σε αρκετές περιφέρειες άρχισαν να λειτουργούν τα μπαρ και τα εστιατόρια για να αποφευχθεί η χρεοκοπία τους. 

Ολες οι κυβερνήσεις καλούνται να κινηθούν μεταξύ μιας κακής απόφασης και μιας κάκιστης. Αν δηλαδή θα εξακολουθήσουν να σώζουν ζωές θέτοντας αυστηρούς περιορισμούς ή θα αρχίσουν να σώζουν επιχειρήσεις. Κάποιες χώρες έκριναν πως προέχει η σωτηρία των επιχειρήσεών τους και κατέβαλαν το τίμημα της επιλογής τους, μετρώντας τους νεκρούς. Αλλες χώρες  ακολούθησαν τη μέση οδό, χωρίς όμως να αποφύγουν ούτε την οικονομική κρίση ούτε τις σημαντικές απώλειες ζωών και την κατάρρευση του συστήματος υγείας. 

Στην πατρίδα μας η κυβέρνηση ακολούθησε από την πρώτη ημέρα μια σαφή πολιτική. Το μεν αποτέλεσμα στη σωτηρία ανθρώπινων ζωών είναι μέχρι στιγμής –κατά γενική ομολογία– ικανοποιητικό, τις δε επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία αυτή η πολιτική θα τις αποτιμήσουμε στο τέλος. 

Το πρόβλημα που θα κληθεί να διαχειρισθεί η κυβέρνηση με τη λήψη πρόσθετων μέτρων είναι η ψυχική κόπωση των πολιτών και η συνειδητή ανυπακοή ομάδων του πληθυσμού. Είναι κρίμα σε μια κρίσιμη στροφή να αυτοχειριασθούμε.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή