Τι αυτογκόλ ήταν αυτό!

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Κυριακή το βράδυ, η κυβέρνηση μετρούσε τις πληγές της. Είχε υποστεί στην πλατεία της Νέας Σμύρνης μια πολιτική και επικοινωνιακή ήττα. Η φωτογραφία του νεαρού που ξυλοκοπείται έκανε τον γύρο του Διαδικτύου και των ΜΜΕ, διαμορφώνοντας ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση. Αλλαξε την ατζέντα. Ο Αλ. Τσίπρας τη Δευτέρα το πρωί, χωρίς να έχει κάνει τίποτα, θα μπορούσε να μετρήσει το «ταμείο» του, να εισπράξει τα κέρδη του και να εκτιμήσει τα νέα, θετικά γι’ αυτόν, δεδομένα. Αντί να κάνει αυτό, επέλεξε να επιδιώξει τη γρήγορη αύξηση των κερδών του πατρονάροντας τη συγκέντρωση που διοργάνωναν διάφορες συλλογικότητες στη Νέα Σμύρνη ενάντια στην αστυνομική βία. Με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε τους φίλους του να συμμετάσχουν στην εκδήλωση. Μάλιστα, όλος ο επικοινωνιακός μηχανισμός του κόμματος ασχολείτο με αυτήν τη συγκέντρωση. 

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Αλ. Τσίπρας όχι μόνο δεν αύξησε τα κέρδη του, όχι μόνον έχασε αυτά που κέρδισε την προηγουμένη, αλλά έβαλε και από την τσέπη του. 

Εχω γράψει πολλές φορές πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι χθεσινός στην πολιτική. Γνωρίζει πολύ καλά πώς παίζεται το παιχνίδι. Ομως, μερικές φορές οι επιλογές του φανερώνουν έλλειψη ψυχρής εκτίμησης της κατάστασης. Με απλά λόγια, κάνει αβίαστα λάθη. 

Τι περίμενε από αυτήν τη συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν αναρχικές συλλογικότητες, χούλιγκαν των ποδοσφαιρικών θυρών, αντιεξουσιαστές και «επαγγελματίες» μπαχαλάκηδες; Υπήρχε περίπτωση, μέσα σε αυτό το τεταμένο κλίμα, να μη γίνονταν έκτροπα; Και όταν η κατάσταση ξεφεύγει ουδείς γνωρίζει ποιος τελικά θα καταγραφεί ως θύτης και ποιος ως θύμα. Προφανώς, ρίσκαρε ο Αλ. Τσίπρας πως οι κάμερες θα αποτυπώσουν και άλλα περιστατικά αστυνομικής βίας, ώστε να εισπράξει επιπλέον πολιτικά κέρδη. Η στοχοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής της επιβολής του νόμου και της τάξης ήταν και παραμένει βασική προτεραιότητα της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Την Τρίτη το βράδυ, όμως, ο Αλ. Τσίπρας ατύχησε. Η εικόνα του 24χρονου αιμόφυρτου αστυνομικού πεσμένου στην άσφαλτο άλλαξε μεμιάς το πολιτικό τοπίο. Η κυβέρνηση, από απολογούμενη, πέρασε στην αντεπίθεση και ο ΣΥΡΙΖΑ χρεώθηκε, εξ αντικειμένου, τη δράση των κάθε λογής τραμπούκων. Ετσι, στην Ολομέλεια της Βουλής ο Αλ. Τσίπρας θα προσέλθει απολογούμενος μετά το αυτογκόλ της Δευτέρας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή