Πολιτικός διάλογος βίας και… νοθείας

Πολιτικός διάλογος βίας και… νοθείας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nαι, υπάρχει πρόβλημα βίας: βίας εκ μέρους των αστυνομικών από τη μία και ενός χουλιγκανικού κομματιού της κοινωνίας, που περιφέρεται από τα Εξάρχεια στη Νέα Σμύρνη, από την άλλη. Ναι, τις αποδοκιμάζουμε και τις δύο – και μάλιστα εμπράκτως. Ο αστυνομικός που πρωταγωνίστησε στο γνωστό επεισόδιο ξυλοδαρμού νεαρού στη Νέα Σμύρνη τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Ενας από τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης εις βάρος του άνδρα της δύναμης ΔΡΑΣΗ, επίσης στη Νέα Σμύρνη, συνελήφθη. Ο πρωθυπουργός μετά το κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας εις βάρος πολίτη είχε συνάντηση –έστω με σοβαρή καθυστέρηση– με τον ομότιμο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλβιζάτο. (Ο καθηγητής ήταν επικεφαλής της επιτροπής διερεύνησης της αστυνομικής βίας, η οποία έμεινε ανενεργή για σχεδόν ένα χρόνο, καθώς «μετά το γνωστό περιστατικό στο Κουκάκι –υπόθεση Ινδαρέ– δεν υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον από πλευράς των αρμόδιων κρατικών αρχών να συνεχίσει το έργο της».) Τέλος, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση εις βάρος του αστυνομικού. Χωρίς καμία υποσημείωση ή προσθήκη. Χωρίς κλείσιμο ματιού στους επονομαζόμενους «μπάχαλους». 

Διαβάστε επίσης:
Η πολιτική βία χρειάζεται ένα δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος για να αντιμετωπιστεί

Και όμως, αντί να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο κατά της βίας, αμφότερες οι πλευρές επιχείρησαν την επικοινωνιακή εκμετάλλευση του υπαρκτού και πολύ σοβαρού προβλήματος. Από τη μία, είχαμε τη δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων του θύματος και το δήθεν ενοχοποιητικό στιγμιότυπο στο οποίο εμφανίζεται να «αφοπλίζει» τον δράστη (και δαρμένος και διαπομπευμένος δηλαδή!). Από την άλλη, είχαμε την αδιανόητη σύγκριση της σημερινής κυβέρνησης με το Αουσβιτς (καταδικάστηκε ήδη από το ΚΙΣΕ ο ευτελισμός του Ολοκαυτώματος). Παράλληλα, είχαμε αμοιβαίες απόπειρες να διοχετευθούν στα σόσιαλ μίντια ψεύτικες φωτογραφίες με ένα (περυσινό!) θύμα αστυνομικής αυθαιρεσίας, αλλά και τον λογαριασμό στα σόσιαλ μίντια του (λάθος!) αστυνομικού. 

Αν και θεωρητικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησαν να κατευνάσουν την ένταση και τον διχασμό (θα δούμε στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή κατά πόσον οι προθέσεις αυτές είναι ειλικρινείς), ο διάλογος για τη βία δεν παρουσιάζει σημάδια ωριμότητας. Δεκατρία χρόνια αλλεπάλληλων κρίσεων, οικονομικών, κοινωνικών, υγειονομικών, δεν κατάφεραν να αλλάξουν την τοξική ατμόσφαιρα στη δημόσια σφαίρα. Βρισκόμαστε πάλι στο σημείο μηδέν. Απλώς οι γερμανοτσολιάδες βαφτίστηκαν παιδεραστές, ο Αρης Βελουχιώτης κίναιδος, η χούντα εναλλάσσεται με το Αουσβιτς και η θεωρία των δύο άκρων αναβιώνει με την πρώτη ευκαιρία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή