To δράμα της Μαλεσίνας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δώδεκα νεκροί και 50 νοσηλευόμενοι, όλοι κάτοικοι Μαλεσίνας. Μεταξύ των νεκρών ένας 38χρονος και ένας 44χρονος. Πού οφείλεται αυτή η δραματική κατάσταση; Στις αρχές Μαρτίου τελέστηκε ένας γάμος με τριάντα άτομα εντός του ναού και άλλα περίπου διακόσια απέξω. Από τότε άρχισε η μετάδοση του ιού και μέσα σε δεκαοκτώ ημέρες είχαμε την προαναφερθείσα κατάσταση. Συγχρόνως, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι τα καφενεία της Μαλεσίνας άνοιγαν για την παρακολούθηση ποδοσφαιρικών αγώνων. 

Γνωρίζω την πρώτη αντίδραση: πού ήταν το κράτος; Τι έκανε η ΕΛ.ΑΣ.; Ο δήμαρχος γιατί δεν επέβαλε τα μέτρα που ορίζουν τα πρωτόκολλα; Αυτοί που θέτουν αυτά τα ερωτήματα είναι οι ίδιοι που καταγγέλλουν το κράτος και την αστυνομία κάθε φορά που προσπαθεί να εφαρμόσει τους νόμους για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εχοντας μιαν αφελή ή κακοπροαίρετη προσέγγιση του θέματος, καραδοκούν για να δουν τι είδους κριτική θα ασκήσουν. Για αδράνεια ή για χρήση βίας; Αυτό το λέμε δίπορτο. 

Από την άλλη πλευρά, τα τραγικά γεγονότα της Μαλεσίνας αναδεικνύουν πόσο απαραίτητη είναι, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η ατομική ευθύνη. Είναι αδύνατον κάθε Ελληνας πολίτης να επιτηρείται από τον προσωπικό του αστυνομικό. Αυτό που μένει είναι η συναίσθηση της ατομικής ευθύνης έναντι του κοινωνικού συνόλου. Στα δημοκρατικά πολιτεύματα, κανένας νόμος δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν πεισθούν οι πολίτες για την αναγκαιότητά του. Πολύ δε περισσότερο οι νόμοι και τα πρωτόκολλα που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μια μικρή ομάδα αν δεν τα τηρήσει, είτε συνειδητά και εκ πεποιθήσεως είτε από ανευθυνότητα, τότε η υπερμετάδοση του ιού θα αφορά πλέον πολύ ευρύτερες ομάδες πολιτών. Δεν φτάσαμε τυχαία στο σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα. Οι πολιτικές αντιμετώπισης της COVID-19 ακολουθούν τα δεδομένα που διαμορφώνονται από τη στάση των πολιτών. Δεν χαράσσονται «εν κενώ αέρος». Οι φωτογραφίες με τα ασθενοφόρα να περιμένουν στη σειρά έξω από τον Ευαγγελισμό, την Κυριακή το βράδυ, ήταν συγκλονιστικές. Και να αναλογιστούμε ότι στην Αθήνα υπάρχουν σχεδόν σε καθημερινή βάση πολλές Μαλεσίνες. Γιατί όλα τα φαινόμενα έχουν τη λογική εξήγησή τους. Ας σταματήσουν κάποιοι να χαϊδεύουν τους αριστερούς πως δήθεν στους ανοικτούς χώρους δεν μεταδίδεται ο ιός. Δεν μπορεί στη Μαλεσίνα να μεταδίδεται και στην Αθήνα όχι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή