Το σταυροδρόμι του Αλ. Τσίπρα

Το σταυροδρόμι του Αλ. Τσίπρα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ολοφάνερο πλέον πως ο ΣΥΡΙΖΑ, με τα υπάρχοντα χαρακτηριστικά, δεν «τραβάει». Εχει εξαντλήσει τα καύσιμά του. Αυτό δεν το αποτυπώνουν μόνον οι δημοσκοπήσεις, αλλά κυρίως η παραλυτική πολυφωνία που υπάρχει στον πολιτικό λόγο του. Για όλα σχεδόν τα κρίσιμα ζητήματα, παράλληλα με την επίσημη κομματική θέση, ακούγονται και οι διαφορετικές απόψεις ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που, αν μη τι άλλο, θολώνουν την καθαρότητα της γραμμής της ηγετικής ομάδας. 

Αυτή τη διόλου ευχάριστη κατάσταση, υποθέτω, την έχει αντιληφθεί ο Αλ. Τσίπρας. Επίσης υποθέτω πως θα έχει αναλύσει και τα αίτιά της. Συνεπώς, κάτι θα πρέπει να κάνει. Η τακτική να περιμένει τη φθορά της κυβέρνησης δεν απέδωσε, καθώς η κυβέρνηση μπορεί να φθείρεται λόγω της πανδημίας, όμως το κόμμα του δεν καρπώνεται τίποτε από αυτή τη φθορά. Επιπροσθέτως, είναι πιθανόν, ευθύς ως λήξει ο υγειονομικός συναγερμός, η κυβέρνηση να ανακτήσει, εν όλω ή εν μέρει, αυτές τις απώλειες, γιατί πέραν όλων των άλλων θα έχει και τη διαχείριση ενός πακτωλού ευρωπαϊκών κονδυλίων. 

Το ερώτημα για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ είναι, πρωτευόντως, αν θέλει να τολμήσει και, δευτερευόντως, αν μπορεί. Είναι πολύ πιθανό να μη θέλει να έρθει σε ρήξη με συντρόφους με τους οποίους πορεύθηκε σχεδόν δεκαπέντε χρόνια. Στα εύκολα μαζί, μαζί και στα δύσκολα. Αλλά και σε πολιτικό επίπεδο δεν είναι σίγουρο πως ο Αλ. Τσίπρας θέλει να κάνει την υπέρβαση. Να εγκαταλείψει την ακραία ρητορική, τον ακτιβισμό και τη στήριξη που παρέχει σε ομάδες του περιθωρίου. Γιατί είναι αυτονόητο πως ανανέωση στελεχών χωρίς ριζική αναθεώρηση της μέχρι τώρα πολιτικής δεν έχει κανένα νόημα.

Από την άλλη πλευρά, οι εισηγήσεις που δέχεται ο Αλ. Τσίπρας από πολιτικούς φίλους του για ριζική ανανέωση του κόμματός του μπορεί να μοιάζουν με ασκήσεις επί χάρτου. Δηλαδή, είναι εύκολο να αποστρατεύσει ή να παροπλίσει συντρόφους που κρίνει ότι πλέον αποτελούν βαρίδια για τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως με ποιους θα τους αντικαταστήσει; Στην πολιτική «πιάτσα» υπάρχουν διαθέσιμες προσωπικότητες που θα θελήσουν να συνδράμουν στο νέο εγχείρημα του Αλ. Τσίπρα; Θα ρισκάρουν να στρατευθούν υπό έναν αμφιλεγόμενο ηγέτη; 

Το σίγουρο είναι πως ο «όλος» ΣΥΡΙΖΑ έχει τελευτήσει. Το ερώτημα είναι αν το έχει καταλάβει ο αρχηγός του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή